Crin Antonescu: Poziţia PSD-ului este neclară!

Preşedintele Senatului Crin Antonescu spune că nu mai înţelege poziţia PSD-ului privind proiectul de la Roşia Montană, dar aceste afirmaţii nu reprezintă un atac la adresa colegilor din USL.

Antonescu spune că nu a discutat până în acest moment cu premierul Victor Ponta despre detaliile tehnice ale proiectului.

„Nu am avut o discuţie în USL pe proiect, cu premierul nu am discutat niciodată despre angajamentele statului român în această privinţă. Cu toate astea, premierul a spus că dacă nu votăm proiectul vom plăti 2 miliarde daune şi totuşi el nu votează. Şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, a zis că nu votează proiectul. Eu nu mai înţeleg nimic. Poziţia PSD-ului este neclară”, a spus Antonescu.

Partidul Conservator a anunțat miercuri, prin vocea senatorului Tudor Barbu, că va vota împotriva proiectului de lege ce ar permite exploatarea minieră de la Roșia Montană de către firma canadiană Gabriel Resources. Barbu a precizat că, cel puțin în grupul de la Senat, s-a hotărât votul împotriva proiectului. „Proiectul şi contractul Roşia Montană în forma actuală, aşa cum a fost gestionat de guvernările succesive din 1997 până în prezent, nu reprezintă ceea ce are nevoie România. România are nevoie de un contract şi de un proiect de exploatare care să genereze locuri de muncă în zonă, pentru că în zonă singura ocupaţie e mineritul, aşa cum au făcut familiile lor de sute de ani, dar interesul naţional şi al generaţiilor viitoare, bogăţia şi rezervele României nu trebuie puse la mezat pe o redevenţă ca aceasta şi de clauze ca acestea”, a spus senatorul PC. Acesta a precizat că, în contrapartidă, conservatorii propun Guvernului înființarea unei companii naţionale de exploatare a rezervelor de metale rare în România. „Partidul Conservator cere Guvernului analizarea posibilităţii de înfiinţare în regim de urgenţă a unei companii naţionale care să gestioneze problema aurului, argintului, nichelului în România. Țara noastră, din fericire, de la Dumnezeu este extrem de bogată la acest capitol şi, din păcate, graţie celor care au condus-o 23 de ani, mai mult sau mai puţin, nu toţi ca să nu mergem la tribunal cu nimeni, dar graţie acestor oameni a ajuns în situaţia să fie jefuită sistematic de oameni care nici măcar nu şi-au propus să o jefuiască. La inceput şi-au propusă să vină să fie parteneri cu noi, dar aici au găsit sat fără câini (…) Deci, infiinţarea unei companii naţionale, a unei firme în care statul român să aibă capital majoritar, cu management privat sau nu, asta este o problemă a Guvernului, rămâne de văzut, dar o astfel de exploatare, dacă vine cineva şi vă spune că nu este posibilă, că nu avem bani, acela fie nu este român, fie este imbecil, fie este un trădător de neam şi ţară. Nu se poate să spui unei naţii de 20 de milioane că nu ai bani să scoţi aurul din măruntaiele ţării. Asta este o aberaţie”, a spus Barbu. „Amintiţi-vă doar că acum câţiva ani, Banca Naţională a oprit exploatări de aur în România pentru că nu mai avea ce face cu aurul. Aşa a spus Banca Naţională, domnul Isarescu, acum câţiva ani: „Oprim exploatările de aur pentru că nu mai avem cum să vă luăm aurul”. Deci, dacă nu mai avem cum să luăm aurul, să-l lăsăm acolo, poate nepoţii au nevoie. Poate copiii au nevoie. Nu trebuie să-l dăm pe o redevenţă de 6 procente şi o participaţie discutabilă de 24-23 la sută şi cu clauze secrete”, a încheiat senatorul conservator.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.