Crin Antonescu s-a întors în Crin Antonescu – Lucian AVRAMESCU

Nu mi-am pus la secret niciodată o anume simpatie față de Crin Antonescu, mai ales pentru discursurile din Parlament, tăioase și excepțional articulate. Nu mi-am pierdut încrederea în politicianul care vorbește despre interesul național cu pasiune și nu-mi dă sentimentul că-și bate joc de mine. A avut o perioadă de absență. Nu cea din concediu. O perioadă, grea și pentru el și pentru alegătorii lui, în care Crin Antonescu părea absent din Crin Antonescu. Am încercat să găsesc explicații. Nu scuze pentru el. Politicienii n-au dreptul la scuze. Odată m-am infuriat. Drumul USL părea fără fisuri, cei mai mulți dintre alegători și-au legat speranța de acest proiect și l-au votat încrezători. Prin pactul de coabitare, Ponta l-a făcut praf. E ca și când, la o nuntă cu popor fericit și miri scrutând optimiști viitorul, pe tortul miresei cade un rahat. Și-a făcut praf și viitorul politic personal dar asta e treaba lui. Trădând, în punctul esențial, cel legat de angajamentul de a ne scăpa de Băsescu, electoratul, Ponta l-a luat în asociere și pe Antonescu, obligat să încaseze și el un procent de dispreț. Nu-l merita, sau poate îl merita pentru lunga perioadă în care a înghițit și iertat. S-a făcut că iartă, fiindcă vineri seara, la Subiectivul lui Răzvan Dumitrescu (în sfârșit un interviu adevărat!) Crin Antonescu și-a pulverizat propria barieră. În stilul lui, cu vorbele lui pe care nu i le poate confisca nimeni. Șantajul operat de oamenii lui Ponta, mai ales în urma opoziției lui Antonescu la marea mânărie care se cheamă Roșia Montana, n-a mai putut fi îndurat. Nu mă susțineți la președinție? Vă încălcați angajamentele pe care eu nu mi le-am încălcat niciodată față de voi? Sănătate și mulțumim de colaborare.

Crin Antonescu s-a întors în Crin Antonescu. Perioada în care a rămas descumpănit, năucit chiar de trădările lui Ponta (pactul de coabitare care l-a readus în cărți pe Băsescu, apoi episodul Koveși și procurorii băsiști, mânăriile cu Roșia Montana, devenită din act de trădare națională, punct forte al combaterii șomajului în România) și a tot sperat că se mai poate face ceva, a trecut. Discursul lui a redevenit ferm. Prietenia a fost declasată la o biată colegialitate de serviciu. Public.

Mai există USL? Pe hârtie, da. PSD se vede pe cai mari iar Ponta dă drumul ciclic unor sondaje în care se prezintă drept cel mai iubit dintre pământeni. Olguța Vasilescu îl proclamă deja președinte al României. Adevărul e altul. Ponta și-a insultat, fără putință de iertare și întoarcere, electoratul. Ca atare, l-a pierdut. Citesc, chiar în corespondențele primite aici, la AMPress, mărturiile unor oameni care spun că au ajuns să-l urască pe Ponta mai tare decât l-au urât sau îl urăsc pe Băsescu. O mare parte din ura față de Băsescu, spre norocul parșiv al acestuia, a fost preluată de Ponta. Nu m-ar mira ca în curând să stea, în sondajele reale, sub arendașul din Deal. Nimeni n-a făcut pentru Băsescu, atât cât a făcut Ponta. L-a reînviat din morți și l-a descărcat de gestiunea singulară a urii. Firește că Băsescu, în stilu-i exersat, nu-și iartă și nu-și va ierta niciun prieten sau vasal. Trebuia să rămână Crin Antonescu, coacționar la o urâțenie morală, dependent de un ombilic putred? Putea. Dar uite că nu mai vrea. E conștient că un întreg mecanism e uns să-l sfârtece, inclusiv prin trădări din propriul partid. Gestul lui de a se smulge dintr-un parteneriat devenit dezagreabil pentru votanți și toxic pentru viața politică, chiar dacă pare unora sinucigaș, e singurul care îl resuie pe Antonescu în ring și-i poate conferi atuurile victoriei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.