Criza catalană generează un nou rând de alegeri

Spania se întoarce la urme duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia, care ar urma să provoace un avans al partidului de extremă-dreapta Vox, comentează joi AFP.

Învingător la ultimele alegeri de la sfârşitul lunii aprilie, dar incapabil să ajungă la o înţelegere cel puţin cu stânga radicală Podemos pentru a accede din nou la putere, premierul socialist în exerciţiu Pedro Sanchez (PSOE) este dat din nou învingător în sondaje.

Însă nu ar urma să iasă întărit din acest scrutin, aşa cum spera, spre deosebire de Partidul Popular (PP, de dreapta) şi în special de Vox, care ar putea deveni a treia forţă politică după ce şi-a făcut intrarea în Camera Deputaţilor în aprilie, într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975.

Această formaţiune ultranaţionalistă, care promite interzicerea partidelor separatiste şi promovează un discurs foarte dur despre imigraţie, profită de emoţia stârnită de scenele de gherilă urbană de la Barcelona care au urmat condamnării, la mijlocul lunii octombrie, a unor lideri separatişti catalani pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Conform unor sondaje recente, Vox ar putea să îşi dubleze numărul de deputaţi la aproape 50 dintr-un total de 350.

Pentru a-şi mobiliza electoratul, Sanchez a atras atenţia în ultimele zile asupra avansului acestui partid care în opinia sa reprezintă o „Spanie în alb şi negru de acum 40 de ani, care nu trebuie să se mai întoarcă niciodată”.

„Catalonia a fost tema centrală (a campaniei) şi pare că de pe urma acesteia beneficiază Vox, a cărei linie atrage electoratul de dreapta dur”, afirmă Antonio Barroso, de la cabinetul de consultanţă Teneo.

În acest context, Partidul Popular şi liberalii din Ciudadanos nu au încetat să îl atace pe Sanchez în privinţa dosarului catalan presându-l să suspende autonomia regiunii şi să îl destituie pe preşedintele său separatist Quim Torra. Temându-se ca această criză din Catalonia să nu favorizeze prea mult dreapta, socialistul şi-a înăsprit discursul.

El a trimis de asemenea întăriri poliţieneşti în bogata regiune din nord-estul ţării în vederea garantării bunei desfăşurări a scrutinului şi a evitării unei eventuale ocupări a unor birouri de vot sâmbătă.

În această zi, în care manifestaţiile sunt interzise, misterioasa platformă Tsunami Democratic, care a organizat o tentativă de blocare a aeroportului din Barcelona, a făcut apel la separatişti la o zi de „nesupunere civică” în întreaga Catalonie.

Acest al patrulea scrutin din patru ani riscă să nu pună capăt instabilităţii politice care afectează a patra economie din zona euro de când bipartidismul PP-PSOE a fost spulberat în 2015, odată cu apariţia Podemos şi Ciudadanos în parlament.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.