Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Croind 190 de ani de istorie: Ziua Porţilor Deschise la ICR Londra

Publicat: vineri, 21 septembrie 2018

Pe 22 şi 23 septembrie, Institutul Cultural Român din Londra participă, pentru cel de-al optulea an consecutiv, în cadrul prestigiosului Festival ”Open House”, una dintre cele mai ample manifestări arhitecturale mondiale. În cele două zile de weekend, festivalul oferă vizitatorilor șansa de a trece pragul faimoaselor bijuterii ale metropolei, propunându-le o explorare a oraşului din spatele cortinei, dincolo de simpla promovare a unui forum al valorilor universale surprinse în grandioasele edificii.

Sediul ICR Londra, împreună cu Palatul Westminster, 10 Downing Street şi Royal Opera House, sunt doar câteva dintre numeroasele adrese prestigioase ce vor participa și în acest an în cadrul acestui proiect. Amplasat în Belgravia, cartierul diplomatic al Londrei, acest palat a intrat în patrimoniul României în anul 1936, servind ca reședință pentru misiunile diplomatice ale țării până în anul 2006, când a devenit sediul Institutului Cultural Român. Remarcând-se printr-o fațadă impunătoare și o impresionantă vârstă de 190 de ani, palatul României reprezintă o adevărată comoară istorică. De-a lungul anilor, amprenta culturii naționale s-a făcut simţită în maiestoasele încăperi victoriene, creând astfel un mic paradis românesc în mijlocul Londrei.

Cu scopul de a pătrunde toate enigmele clădirii, iubitorii de arhitectură vor putea afla mai multe despre trecutul acesteia și despre iluștrii diplomați români care au trecut, la rândul lor, pragul ei prin intermediul expoziției “Auspicious Absents. Un istoric arhitectural şi biografic pentru 1 Belgrave Square”. Alături de aceasta, galeria Brâncuşi de la parterul Institutului va găzdui, cu acest prilej, o expoziție curatoriată de Ioana Corduneanu, dedicată cămăşii tradiționale românești.

Odată cu iniţierea proiectului Semne Cusute, arhitecta și-a propus să redea patrimoniului naţional şi universal una dintre valorile inestimabile ale unei vechi și fascinante tradiţii, creând o comunitate entuziastă în jurul iei şi a tainelor ascunse în compoziția și broderiile specifice. Expoziţia deschisă la sediul ICR Londra va cuprinde o selecţie atentă a câtorva dintre cele mai frumoase cămăşi țărănești, însoţită de 15 panouri descriptive. Prin intermediul acestora, vizitatorii vor putea decoda mesajul semnelor cusute ce ornamentează iile românești cu ajutorul telefonului mobil, scanând codurile QR integrate.

După un weekend intens la festival, Ioana Corduneanu va susține un workshop dedicat femeilor din comunitatea românească, pornind pe firul motivelor tradiționale de la scheme de tăiere și compoziție până la demonstrații practice.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=104012

Publicat de la data sept. 21 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

22 mai 2019, 2:47
 

V
Senin
15°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:42
Apus: 20:44
Prognoza 23 mai 2019
Zi
 

V
Parţial însorit
26°C
Vânt: 14 km/h V
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NNV
Parţial înnourat
13°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 210.577 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team