Cseke: Este îngrijorătoare comasarea datelor de pe cardurile de sănătate cu cele din buletine
„În ședința de ieri a Camerei Deputaților a stârnit multă indignare dezbaterea proiectului de lege conform căruia procedura de eliberare a cărților electronice de identitate ar urma să fie cumulată cu cea de eliberare a cardurilor de sănătate” – a declarat deputatul UDMR Cseke Attila după votul final din Parlament. Cseke a mai declarat că în baza propunerii Guvernului, noile cărți electronice de identitate vor cuprinde și informații referitoare la datele persoanelor din cardurile naționale de sănătate.
„Măsura propusă de guvern privind unificarea celor două sisteme, de identificare și respectiv de certificare este îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere, deoarece doar un singur stat din Uniunea Europeană, și anume, Portugalia utilizează acest tip de sistem conform căreia cartea de identitate îndeplinește în același timp și rolul cardului de sănătate, dar acest proiect nu este unul de succes” – a detaliat Cseke, după care a relatat pe scurt măsurile de implementare în România a prevederilor referitoare la eliberarea cardului național de sănătate. Deputatul UDMR a afirmat că deși reglementările privind eliberarea cardului de sănătate se află la rang de lege încă din anul 2006, în România, primii pași în vederea producției, eliberării și folosirii acestuia, au fost implementate abia din anul 2010.
Legea votată azi vizează faptul ca procedurile de eliberare a acelor carduri de sănătate care au fost deja tipărite să fie continuate, dar în paralel cu această procedură se va derula și eliberarea cărților electronice de identitate în care vor fi cuprinse și datele ce figurează pe cardurile de sănătate.
”Consider foarte îngrijorătoare îmbinarea celor două sisteme ce sunt total diferite, întrucât datele privind sănătatea unei persoane sunt confidențiale în cadrul unui sistem strict profesional, cel medical și ele trebuie să rămână în interiorul sistemului de sănătate. Pot fi lezate la modul serios drepturi fundamentale ale persoanei dacă oferim acces, oricât de restrâns ar fi, la sistemul de sănătate și astfel acordăm posibilitatea oricărui factor extern să poată obține informații referitoare la datele de sănătate ale unei persoane” a spus Cseke.
Grupul UDMR din Camera Deputaților a votat împotriva proiectului de lege, deoarece nu este de acord cu măsura de comasare a celor două tipuri complet diferite de acte într-unul singur – cartea electronică de identitate – și consideră inacceptabil ca datele cu privire la starea de sănătate ale unei persoane să fie accesibile unor terți, fie acestea chiar și persoane care pot accesa sistemul informatic al Ministerului de Interne.