Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cu Adelin Petrişor, despre Coreea de Nord sau “Ţara cu un singur gras”

Publicat: joi, 17 octombrie 2013

După o copleșitoare experienţă în Coreea de Nord, Adelin Petrişor, unul dintre cei mai buni jurnalişti de război, şi-a lansat, miercuri, 16 octombrie, la librăria Humanitas din Sibiu, cea de-a doua carte, cu titlul “Ţara cu un singur gras”. Alături de autor s-au aflat şi profesorii Universităţii Lucian Blaga, specializarea Jurnalism, Ion Dur şi Lucian Grozea, precum si studenți ai acestei specializări. Cu acest prilej, atât jurnalistul cât şi invitaţii au rememorat momente din perioada în care România se afla sub același tip de regim politic traumatizant.

Viaţa, omul, locul şi cartea

Cartea prezintă viaţa nord-coreenilor sub dictatura comunistă, modul în care aceştia îi percep pe ceilalţi şi, desigur, implicit, mentalitatea într-un stat totalitar. “Ţara cu un singur gras aduce dovezi concrete în ceea ce priveşte regimul comunist. O călătorie în timp, o perioadă încheiată pentru noi, dar prezentă pentru sute de suflete care locuiesc în Coreea de Nord.

 Acţiunea cărţii se desfăşoară în jurul a patru personaje: Adelin,  Grasul, ghidul şi poporul coreean. “De la început şi până la sfârşit, sunt importante detaliile care ne  fac să ne dăm seama ce înseamnă mentalul colectiv al Coreei”, a spus criticul Ion Dur. “Este o carte care te electrocutează şi îţi dă o anumită stare”, a remarcat, la rândul său, conf. univ. dr. Lucian Grozea.

,,Am ales acest titlu metaforic, pentru că vorbesc despre o societate a secolului XXI, o lume în care oamenii mor de foame, o societate care îşi primeşte pâinea pe cartelă. Totul se învârte în jurul conducătorului suprem Kim Jong-un. Singurul om pe care l-am văzut gras era Kim Jong-un” a declarat, Adelin Petrişor, reporter TVR.

O excursie în timp

,,Pentru mine deplasarea în Coreea de Nord, a fost cea mai traumatizantă  experienţă. Îmi imaginez România în perioada comunistă, am trăit şi rememorat o mulţime de momente din perioada copilăriei mele. M-am născut într-o ţară în care ani buni, mi-am făcut temele la lumina lumânării” a declarat, Adelin Petrişor.

Coreea de nord  se află de şase decenii şi jumăte sub regimul comunist, iar unul dintre motivele prin care acest regim rezistă este teama indusă de autorităţi.  În foametea din ’90, au murit cei mai mulţi coreeni, însă numărul lor exact nu este cunoscut. “Oamenii aceia nu ştiu ce înseamnă să mănânce de trei ori pe zi. Cred că România, fără  revoluţia din “89, ar fi arătat ca și Coreea de Nord”, a afirmat Adelin Petrişor.

Teama atinge cel mai înalt prag. Cetăţenii nu au voie să vorbească cu străinii, iar dacă încalcă această regulă pedeapsa este închiderea în lagăre de concentrare. ,,De la început şi până la sfârşit, Adelin Petrişor a fost urmărit ca o umbră”a declarat prof.dr. Ion Dur. Jurnaliştii aveau la mână o banderolă pe care era scris Press, astfel încât coreenii să ştie că sunt jurnalişti şi să îi evite. În prezent, peste 200.000 de oameni se află captivi în lagăre.

Cu toate că este jurnalist de război şi a transmis din mijlocul conflictelor armate, Adelin Petrişor a mărturist că “A fost cea mai apăsătoare zonă din toate celelalte zone de conflict în care am fost”, cu toate acestea îi susţine pe toţi cei care vor să meargă să viziteze Coreea de Nord, “Odată ce ajungi acolo, încerci să îţi conturezi o nouă percepţie despre lume, dar şi despre viaţă.”

Tot în cadrul acestui dialog, jurnalistul a încercat să facă un excerciţiu de imaginaţie: ,,să ne imaginăm ce s-ar întâmpla, dacă mâine, România ar trece de la democraţie la totalitarism?”

 ,,Cred că este bine ca tinerii să citească istorie, astăzi, ar fi bine să ne imaginăm cum am reuşit să trăim fără toate aceste reţele de socializare. Nu ştim să mai apreciem, valorile noastre  sunt cu susul în jos”  a declarat Adelin Petrişor.

,,Ai grijă la următoarea mea carte”

După succesul pe care l-a avut cu primul volum ,,Războaiele mele”, lansat în 2011, jurnalistul s-a bucurat de un feedback pozitiv şi de această dată. Astfel, la această lansare au participat peste 60 de persoane. După lansare, a urmat şi o proiecţie oficială a cărţii, un documentar care are la bază reportajele pe care jurnalistul Adelin Petrişor le-a realizat în Coreea de Nord.

 “Vreau să îl felicit pentru această carte şi îl mai aşteptăm aici şi după alte războaie”, a încheiat prof. univ. dr. Ion Dur.

Din Sibiu, pentru Ultima Oră,

Anca DRĂGUŢ

Foto:  Daniela SOLOMON

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=16947

Publicat de la data oct. 17 2013. Categorii CULTURĂ, MASS-MEDIA, ȘTIINȚĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

14 decembrie 2019, 10:57
 

NE
Ceaţă
6°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1000 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:44
Apus: 16:36
Prognoza 15 decembrie 2019
Zi
 

VSV
Înnourat
11°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Senin
0°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Caraş-Severin: Reșița, Moldova Nouă, Oravița, Anina, Teregova, Bozovici, Pojejena, Carașova, Berzasca, Prigor, Lupac, Luncavița, Iablanița, Sichevița, Răcășdia, Buchin, Grădinari, Sasca Montană, Dognecea, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Târnova, Coronini, Forotic, Eftimie Murgu, Ticvaniu […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-12-2019 Ora : 23 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 23:00 si 05:00 In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Fierbinți-Târg, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Bărbulești, Ion Roată, Adâncata, Axintele, Armășești, Sălcioara, Movilița, Alexeni, Grindu, Sinești, Sfântu Gheorghe, Valea Măcrișului, Balaciu, Roșiori, Maia, Rădulești, Moldoveni, Sărățeni, Drăgoești, Ciocârlia, […]
 • Atentionare meteorologica
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2019 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 12 decembrie, ora 02 - 14 decembrie, ora 10 Zonele afectate : conform textului și hărții Fenomene : viscol în zona montană înaltă și strat consistent de zăpadă Mesaj : ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN  Interval de valabilitate: 12 […]

Loto

Horoscop

 • 248.655 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team