”Cu primăvara la rever”

Primăvara aceasta, altminteri blîndă în ceea ce privește vremea, nu ne-a adus din fericire doar îngrijorări și anulări de spectacole, ci și cîteva reprezentații magice.

Așa a fost întîlnirea de la restaurantul ”Monarh” (ce devine tot mai mult un spațiu ideal pentru manifestări artistice), unde circa 250 de spectatori (s-a respectat legea!) au admirat timp de cîteva ore un show de mare diversitate, ce a avut de toate – muzică ușoară, dans, poezie, modă – așa încît să nu ne mirăm că publicul a fost covîrșitor feminin.

Inițiatoare și producătoare ale foarte reușitei manifestări au fost cunoscuta interpretă de muzică ușoară Ioana Sandu și designerul Delia Lazăr, pe care le apropie nu doar pasiunea pentru calitate, dar și locul de baștină, ambele fiind originare din Cîmpina.

Ioana Sandu a reprezentat ”firul roșu”, cum se spunea pe vremuri, al spectacolului, cu trei micro-recitaluri și susținerea vocală a defile-elor de moda.

Evident, ea a pus în valoare înainte de toate binecunoscutele creații ale compozitorului care i-a scris cele mai cunoscute melodii din repertoriu, Francisc Reiter.

Dintre ele a cîntat ”Cu primăvara la rever” (pe versuri proprii), ”Nu are vîrstă dragostea”, ”În cinstea ta”, ”Sărmanele duminici”, aceasta din urmă pe versurile poetei Clara Mărgineanu, invitată și ea în spectacol.

Acestora le-a adăugat cîteva șlagăre internaționale (”Nathalie”, ”Je veux”, ”Melancolie”), surpriza constituind-o versiunea adusă în scenă cu cert talent actoricesc a unui celebru cuplet muzical (de Vasile Veselovschi, pe un text de Mihai Maximilian) lansat cu mulți ani în urmă de neuitata Stela Popescu, ”Luță”.

Toți artiștii din spectacol au beneficiat de inspirate creații vestimentare aparținînd Deliei Lazăr, cele mai aplaudate ”manechine” fiind… Ioana Sandu și Ileana Șipoteanu, care a fost și mireasa colecției!

Se înțelege, Ileana, venită special de la Constanța pentru acest eveniment, a oferit și un consistent recital avînd în prim-plan compozițiile lui Dumitru Lupu, la final Ioana Sandu făcîndu-i un dar prin interpretarea șlagărului ”Toate florile din lume”, ceea ce a înlăcrimat-o pe tînăra regizoare Dumitrana Lupu, care a dat viață acestui cîntec în copilăria ei …muzicală.

 

Grațioasă și suavă, așa cum își propune să fie omagiată femeia în colecțiile Deliei Lazăr, Ileana Șipoteanu a pus în valoare, alături de profesioniste ale podiumurilor de prezentare (apreciate ca atare de specialistul în domeniu Andi Antemia, dar și de colecționarul de muzică Doru Chiriacescu, prezenți în sală), vestimentații ce au evidențiat feminitate, rafinament, simplitate arhitecturală, perfecțiune.

Iar colecția ”Dahlia Couture” pentru ținute de zi, office, intitulată ”Joy”, chiar că a fost atipică: veselă, colorată, dinamică, femeile pline de energie și optimism cărora le este dedicată ridicîndu-se chiar din sală pentru a le prezenta! Laureată la mari competiții internaționale, Delia Lazăr a dovedit că un adevărat creator trebuie să se adreseze omului obișnuit, de pe stradă și a reușit perfect în acest demers.

Reputata poetă Clara Mărgineanu, binecunoscută pentru emisiunile sale de la TVR, membră a Uniunii Scriitorilor din România și autoare a nu mai puțin de 14 volume de poezie, a adus la microfon emoția specifică anotimpului renașterii naturii și al…iubirii.

Extrem de inspirată a fost și invitarea tinerei și talentatei soliste Elena Granzulea.

Absolventă a clasei de canto de la Școala populară de artă din București, ea a fost îndrumată către muzică de mama sa, binecunoscuta interpretă Sirma Granzulea, cu care de altfel a cîntat nu o dată în duet.

Abordează și jazz-ul, dar firește s-a făcut cunoscută înainte de toate prin interpretarea plină de căldură a cîntecelor armânești, care au alcătuit și aici osatura recitalului ei, alături de melodii dobrogene.

Elena Granzulea este membră apreciată a Societății culturale aromîne din București, a cîntat sau a fost premiată la diverse festivaluri (Giurgiu, Tulcea, Cîmpulung-Muscel), dar și în Franța sau Macedonia (Skopje, Ohrid).

Extrem de gustate și aplaudate au fost momentele coregrafice. Micuțele Denisa și Maia (în ținute ”Joy”, se înțelege!) au oferit reprize de dans modern, iar dansul sportiv a fost adus de doi micuți campioni extrem de înzestrați, al căror progres este evident de la un concurs la altul.

Ayan Ilie și Ruxandra Florea au 10 ani, dar dansează împreună deja de 5 ani, aducînd clubului la care activează, ”Bossanova Dance Studio”, și antrenorului lor, Vali Albu, numeroase titluri și locuri fruntașe la competiții naționale și internaționale.

De această dată s-au oprit la un vals lent executat cu eleganță, ceea ce poate îi va fi îndemnat și pe adulții din sală să mai ”pună mîna pe carte” și să învețe cum se dansează, cît de cît corect, un vals, un tango..

La final, Delia Lazăr a înmînat plachete de excelență tuturor invitaților de onoare, toți, mici și mari, simțindu-se în acea seară, că tot eram la…”Monarh”, regi și regine ale talentului și eleganței.

 

 Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.