Cu vată în urechi

Mitingul, în aparenţă vesel, cu portrete ale lui Dej şi Ceauşescu şi care alegorice dedicate dezastrului economico-social actual, a avertizat guvernul că s-a terminat cu gluma. În mod expres, organizatorii sindicali au anunţat că a fost ultima manifestaţie de acest fel – miting, marş, coş zilnic şi încălţăminte uzată la uşa guvernului – la care puterea se uită ca la teatru sau răspunde cu o demonstraţie de forţă disproporţionată şi inutilă, ridicolă chiar. De acum, guvernul are a se aştepta la forme de luptă sindicală, în primul rând la un lanţ de greve, care ar trebui să-l pună măcar pe gânduri, dacă nu cumva se va ajunge la remanierea sau la căderea lui. Scop pe care sindicatele nu ascund că-l urmăresc. Când spun aceasta, nu mă gândesc la declaraţiile mai mult sau mai puţin belicoase ale unor lideri, ci la hotărârea care s-a degajat din ultimele mitinguri, la aderenţa pe care au avut-o faţă de trecătorii de pe stradă. Dacă până nu de mult asemenea manifestări erau privite cu detaşare şi uşor amuzament, de data aceasta mulţi au intrat în rânduri împinşi de disperare, de precaritatea vieţii de zi cu zi, de pierderea treptată a oricărei speranţe în actualii guvernanţi.

Este o mare eroare, pe care, după toate semnele, puterea actuală şi guvernul ei o săvârşesc: aceea de a vedea în manifestările de stradă, în mişcările revendicative doar dedesubturi politicianiste, ambiţii ale liderilor sau imaturitate civică, de unde şi reflexul respingerii lor cu aceleaşi arme: tratative sterile, discursuri demagogice şi din când în când arătarea muşchilor. Orice semnal venit din presă, din sondarea opiniei publice, din demersurile sindicale ori ale opoziţiei şi chiar de la propriile structuri informative privind situaţia gravă a vieţii oamenilor, deteriorarea nivelului de trai dincolo de limitele suportabilităţii pentru majoritatea populaţiei sunt privite cu o linişte sinucigaşă. Guvernanţii fac, în cel mai bun caz, apel la statistici şi constată că salariul mediu ar fi crescut. Dincolo de faptul că scumpirile enorme, repetate, au afectat în primul rând produsele de bază – alimentele, îmbrăcămintea, întreţinerea – se uită că între timp a survenit o polarizare masivă, care a redistribuit resursele, tot mai reduse, în favoarea unei infime pături sociale.  Nu este un fenomen pe care să-l blamăm, constatăm doar ceea ce se întâmplă şi ceea ce evită guvernul să ia la cunoştinţă. Acest guvern, care acâştigat alegerile cu o platformă populistă, a uitat, se vede, de categoriile defavorizate, de pensionari, de şomeri, de studenţi, de muncitorii şi funcţionarii cu salarii mici. Din când în când, aflăm din show-uri guvernamentale televizate că mergem din mai bine în mai bine, din succes în succes. Cinism şi indecenţă, dincolo de care orice discuţie serioasă devine de prisos. Este însă singura muzică pe care guvernul o ascultă. Pentru ceea ce nu-i convine îşi pune vată în urechi.

Nu înseamnă că în vremea aceasta vacarmul nu creşte. Că tensiunea nu se acumulează. Că pericolul de a exploda poate fi în vreun fel vătuit. Au păţit-o – nu prea de mult – şi unii chiar mai tari de urechi.

(10 decembrie 1993)

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.