Cuba: Lung proces electoral pentru înlocuirea lui Raul Castro

Reuniuni municipale marchează în această săptămână în Cuba deschiderea unui proces electoral de șase luni care trebuie să se finalizeze cu înlocuirea lui Raul Castro, acesta rămânând la conducerea țării doar până în februarie 2018, relatează AFP.

Candidații la posturile de consilieri municipali au început să fie desemnați, de luni, prin ridicare de mână de către adunările de locatari în vederea alegerilor locale de la 22 și 29 octombrie.

Acestea vor fi urmate, la începutul anului viitor, de alegerea celor aproape 600 de deputați ai Adunării Naționale care, la rândul lor, vor alege Consiliul de Stat, însărcinat cu desemnarea președintelui la 24 februarie 2018.

Din 2008 titular al postului, după un interimat de doi ani, Raul Castro, 86 de ani, a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. Primul său vicepreședinte și numărul doi al guvernului, Miguel Diaz-Canel, 57 de ani, este așteptat să îi succeadă.

Partidul Comunist Cubanez (PCC, unic) nu prezintă oficial candidați, dar supraveghează întreg procesul și garantează, prin influența și votul militanților săi, ca să nu fie ales niciun opozant.

Autoritățile sunt de părere că sistemul electoral cubanez este cel mai democratic și mai transparent din lume, ceea ce contestă opozanții, afirmând că guvernul exercită „presiuni” asupra alegătorilor și „tentative de intimidare” asupra candidaților.

În 2015, opoziția a reușit să dejoace controlul prezentând doi candidați la municipale, o premieră după mai multe decenii, dar în cele din urmă ei au fost învinși.

În acest an, platforma disidentă ilegală Otro18 care regrupează mai multe mici organizații ale opoziției a anunțat intenția sa de a prezenta 175 de candidați.

Sistemul electoral cubanez, în vigoare din 1976, prevede alegeri municipale la fiecare 30 de luni și alegeri generale (delegați provinciali, deputați și membri ai Consiliului de Stat) din cinci în cinci ani.

Candidații la parlamente (locale și național) provin 50% din rândul consilierilor municipali, restul fiind desemnați de comisiile pentru candidaturi, constituite de organizațiile sociale.

Au drept de vot toți cubanezii în vârstă de cel puțin 16 ani, peste opt milioane de persoane din totalul celor 11,2 milioane de locuitori.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.