Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Cum ar putea fi anchetată Kovesi, fără Kovesi

Publicat: luni, 18 februarie 2019

 

Iată o întrebare extrem de actuală. În calitate de suspectă pentru trei infracțiuni, Laura Codruța Kovesi nu a fost niciodată audiată. E adevărat că a fost chemată în fața unui procuror al Secției speciale în vederea primei ei audieri ca suspectă, dar acest eveniment  nu s-a produs. Imediat după ce i s-a comunicat această încadrare, Kovesi a recurs la un tertip pentru a trage de timp. Procedura a fost astfel întreruptă, iar suspecta a plecat în scurt timp din țară. Ce urmează? Cum se poate desfășura ancheta în absența celui anchetat?

Un suspect sau un inculpat are posiblitatea garantată de lege de a refuza să participe la propria sa anchetă. Dar pentru ca acest refuz să se producă, în cazul în care aceasta este intenția doamnei Kovesi, atunci este necesară, pentru început, cel puțin o audiere. O audiere în cursul căreia procurorul să-i solicite să răspundă la întrebări, iar suspecta să declare în scris că refuză. Că își exercită dreptul la tăcere. Abia apoi ancheta se poate derula fără ea, până în momentul în care i se schimbă încadrarea din suspect în inculpat, când, din nou, este obligatorie invitarea doamnei Kovesi în fața procurorului de caz. Și, în fine, ultima oară ea trebuie să se prezinte pentru a afla care este conținutul rechizitoriului, înainte ca acesta să fie trimis în instanță. Acestă procedură a fost scurtcircuitată de la Laura Codruța Kovesi.

Procurorul de caz, confruntat cu solicitarea doamnei Kovesi privind recuzarea, a fost silită să aștepte un timp rezonabil, până când șeful Secției s-a pronunțat. Recuzarea fiind respinsă, în mod normal, doamna Kovesi trebuie rechemată la Parchet printr-o citație, pentru reluarea procedurii. Acest eveniment urmează să se producă în mod logic în cursul acestei săptămâni. Pentru că altfel ancheta stă pe loc. În noua calitate, cea de suspect, Kovesi are dreptul legal de a fi reprezentată de un avocat, iar acesta poate asista la interogarea altor martori. Cum de altfel și Kovesi poate asista.

Ceea ce înseamnă transformarea doamnei Kovesi în navetistă. După weekendul petrecut fără rost la Bruxelles, weekend în care cel mult s-a întâlnit pentru a pune capitala Europei la cale cu Siegfried Mureșan, Kovesi va trebui să revină la București pentru reluarea procedurii. Nu poate refuza, întrucât în această eventualitate poate fi adusă cu mandat. Dacă este cazul, cu mandat de urmărire internațională.

Abia în acestă eventualitate, acuzațiile opoziției cum că împotriva fostului șef DNA se produce o înscenare, ar putea căpăta oarecare consistență, dacă și numai dacă noua convocare la Secția specială va coincide cu datele, am înțeles, de 26 și 27 februarie, când aceeași Kovesi urmează să fie audiată în fața mai marilor europeni. În mod logic, ea va fi citată înainte.

Dacă în uma acestei citări și în urma primei audieri în calitate de suspectă și poate ca o consecință a informațiilor furnizate între timp de alți martori și de restul probatoriului administrat între timp, Laurei Codruța Kovesi i se va schimba din nou încadrarea din suspect în inculpat, ei bine, atunci își va pierde calitatea de procuror. Cum ar fi ca noul Parchet European să fie condus de o persoană care, nici în țara ei și niciunde în altă parte, nu are calitatea de procuror?

Sorin Roșca Stănescu

 

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=108423

Publicat de la data feb. 18 2019. Categorii ACTUALITATE, Editorial, Sorin Roșca Stănescu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

25 iunie 2019, 19:57
 

NNE
Furtună
21°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 19°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 88%
Vânt: 22 km/h NNE
Rafale de vânt: 43 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 5:32
Apus: 21:04
Prognoza 26 iunie 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
31°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 10
Noapte
 

N
Senin
18°C
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 10
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 25-06-2019 Ora : 10 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor Mesaj :   INFORMARE METEOROLOGICĂInterval de valabilitate: 25 iunie, ora 11 – 27 iunie, ora 20Fenomene vizate: disconfort termic accentuat          Vremea va fi călduroasă, […]

Loto

Horoscop

  • 216.728 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team