Cum au ajuns trei sferturi din trenurile CFR la fier vechi VIDEO

În contextul în care măsurile populiste ale guvernului PSD-ALDE suprasolicită rețeaua feroviară a României (ne amintim ”cu drag” de perioadele în care se eliberau ”bilete fără loc”), compania de stat care administrează transportul CFR la nivel național se vede în postura de a improviza atunci când vine vorba de compunerea trenurilor ce urmează a intra pe traseu.

Și aceasta pentru că nimeni nu prognoza la momentul trimiterii multora dintre activele companiei la fier vechi valul de măsuri luate la nivel central întru beneficiul unei anumite categorii sociale ce profită din plin de gratuitățile oferite de guvernanți.

Evident că situația nu este una care să afecteze doar secția de transport călători. Ea se regăsește și în celelalte firme născute din marea companie de odinioară.

În 1990, România deţinea a treia cale ferată din Europa, ca densitate. Trenul era principalul mijloc de transport. 400.000 de călători se urcau în vagoane în fiecare zi.

Un an mai târziu, fostele căi ferate comuniste deveneau regie autonomă de stat – Societatea Națională a Căilor Ferate Române. Transformarea înseamnă pierderea banilor de investiţii de la bugetul de stat.

„Fabricile au scăzut producţia în mod dramatic, unele s-au închis şi atunci clienţii pe care CFR Marfă îi avea s-au redus în mod simţitor. Nu s-a mai transportat nimic”, spune Viorel Istrate, secretar general al Federaţiei Naţionale Feroviare Mișcare Comercial.

În primii cinci ani după Revoluție, traficul de marfă se înjumătățește. La fel și numărul călătorilor, pe măsură ce oamenii îşi cumpără mașini sau circulă cu microbuzele.

În 1998, SNCFR are deja o datorie de aproape 5 miliarde de dolari. Intră în blocaj şi concediază peste 100.000 de angajaţi din cei 250.000 câţi avea în 1990.

Traian Băsescu, aflat la al patrulea mandat de ministru al Transporturilor, promite să salveze Căile Ferate și divizează SNCFR în cinci societăți. CFR Călători, CFR Marfă, CFR SA, care gestionează infrastructura, Societatea de Servicii de Management Feroviar, care face servicii juridice și contabile, și Societatea de Administrare a Activelor Feroviare, SAAF.

Gaura financiară îi rămâne defunctului SNCFR. Vagoanele, locomotivele, spitalele şi celelalte bunuri mobile şi imobile ale SNCFR sunt împărţite între companiile noi.

Din cele 147.000 de vagoane și locomotive care aparțineau statului în 1998, CFR Călători preia 6.437 de vagoane și 500 de locomotive. La CFR Marfă ajung 137.000 de vagoane și circa 3.000 de locomotive. Dintre acestea, 65.000 de vagoane și locomotive sunt casate în următorii ani de SAAF.

Dar cum arată acum compania de stat CFR SA, într-unul din episoadele din seria ”România Furată” realizat și difuzat de Digi 24:

Sursa text: Digi 24

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.