Cum înțelege ANAF-ul plata defalcată a TVA

Intr-o sesiune on-line de intrebari si raspunsuri realizata intre antreprenori si ANAF s-au clarificat 29 aspecte ale introducerii platii defalcate a TVA-ului.

Iata setul de intrebari si raspusuri care au facut obiectul acestei sesiuni.
 Ele au fost preluate de pe site-ul Profit.ro, din materialaul “Fiscul incercă sa explice viitorul sistem de plată defalcata a TVA. 30 de raspunsuri trimise catre antreprenori”, publicat pe 15.09.2017 .In fapt sunt 29 intrebari si raspunsuri la care se face referinta in material
I1 : Contul de tva poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de tva?
R1: Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorata bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, pentru TVA aferenta unor achiziții de bunuri si/sau servicii.
I2: Intreprinderile individuale platitoare de TVA si care tin contabilitatea simplificata sunt asimilate societaților comerciale in ceea ce priveste acest mecanism?
R2: Toate persoanele impozabile, fizice sau juridice, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
I3: Ce se intampla cu TVA-ul facturilor aflate în sold la 01.01.2018 pentru platitorii de TVA la incasare?
R3: Evident aplicand TVA defalcat de la 01.01.2018. Mecanismul privind plata defalcata a T.V.A nu schimba regula privind stabilirea obligațiilor de plata la bugetul de stat a TVA.
I4: În perioada de 7 zile lucratoare sunt permise compensari in interiorul firmei pentru TVA? În sensul ca, daca am încasat numerar o factura pe dată de 01 a lunii si efectuez o plata cu op pe data de 2 a lunii, presupunand că incasarea este mai mare decat plata, cat TVA colectat sunt obligat sa virez? Diferenta sau platesc in totalitate TVA-ul colectat pe data de 01 și pentru ce am platit furnizorului depun cerere de restituire?
R4: Persoanele impozabile care efectueaza incasari in numerar au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferența intre TVA aferenta incasarilor in numerar și TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.
I5: Potrivit art. 3, alin. (2) din Ordonanta 23/2017, fac exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate și nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Cum se definesc persoanele fizice impozabile si cine intra în aceasta categorie?
R5: Persoanele fizice care desfasoara, de o manieră independenta și indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole și activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile în scopul TVA.
I6: De ce facilitati beneficiază o asociatie profesionala de avocati, impozabila din punct de vedere TVA ,care opteaza pentru aplicarea sistemului de la 1 octombrie 2017?
R6: Puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând TVA restante la 30 septembrie 2017 inclusiv, bineințeles daca va aflati in aceasta situatie.
I7: Societatile cu impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente nu beneficiaza de nicio facilitate similara platitorilor de impozit pe profit sau microintreprinderilor daca opteaza pentru aplicarea plații defalcate a TVA inainte de 1 ianuarie 2018?
R7: Astfel cum se prevede în O.G nr. 23/2017, societatile care au obligatia de a plati doar impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente beneficiaza, daca este cazul, de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentând T.V.A, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.
I 8 :Societățile cu cod de TVA anulat vor fi supuse sistemului SPLIT TVA ? Daca da, reglementarile sunt identice cu cele ale societăților platitoare de TVA?
.R8 :Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.
I9 :În cazul inregistrarii Split TVA cu data de 01.10.2017, se plateste TVA defalcat doar facturilor emise incepând cu data de 01.10.2017, pentru cele mai vechi regulile raman neschimbate? Deoarece avem furnizori care au scadente de 90/120 de zile, pentru aceste facturi (emise inainte de 01.10.2017), plațile lor vor fi neschimbate (nu vor intra in incidenta acestei OG?)
R9 :Pentru facturile emise anterior datei de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, înainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA și achitate dupa aceasta data.
I10 :Daca optez în luna noiembrie pentru plata defalcata de TVA, mai beneficiez de reducerea de 5% din impozitul pe profit aferent trimestrului IV?
R10 :Potrivit prevederilor in vigoare, daca optati incepand cu luna noiembrie 2017, beneficiati de facilitatea menționata.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.