Cum le explicăm copiilor că banii nu cresc în copaci

Educaţia financiară este bine-venită la orice vârstă. Oricât de maturi am fi şi oricât de greu am câştiga banii, cu toţii facem unele greşeli, achiziţionând lucruri de care nu avem nevoie sau investind banii în tot felul de activităţi inutile, care se dovedesc a fi demne de expresia „am aruncat banii pe fereastră”. Situaţia însă se complică pentru copii. Fără experienţa câştigării banilor, fără o educaţie în acest sens şi prinşi în captivitatea unei societăţi care promovează mai mult actul de „a avea” decât pe cel de „a fi”, cei mici pot să crească cu un comportament financiar care le îngreunează viaţa părinţilor şi la maturitate au mari şanse să devină iresponsabili din acest punct de vedere.

Nu de puţine ori vedem în jurul nostru copii care se tăvălesc pe podelele din magazine ţipând cât îi ţin plămânii pentru a-şi convinge părinţii să le cumpere ceea ce îşi doresc. Nu de puţine ori auzim de copii care ajung să facă gesturi extreme sau cel puţin neplăcute pentru că familia nu a acceptat să le satisfacă un capriciu sau altul. Mai grav decât atât, asistăm tot mai frecvent la cazuri în care copiilor li se pune totul pe tavă, fie datorită statutului financiar al părinţilor care le permite să îndeplinească celor mici orice dorinţe, fie datorită sacrificiilor făcute de aceştia pentru a avea copiii „ce n-au avut ei”.

Psihologii atrag atenţia: Niciun comportament enumerat mai sus nu este corect. Copiii şi părinţii care se regăsesc în situaţiile anterioare au nevoie de educaţie financiară, astfel încât micuţii să înveţe valoarea banilor, iar părinţii să ştie să pună problema astfel încât să dezvolte în cei mici comportamente responsabile vizavi de finanţe.

Dar cum facem acest lucru? Teoria este cât se poate de simplă, însă frecvent cedăm la presiunile copilului atunci când începe să plângă în magazin şi nici nu ne lasă inima să îi spunem „nu” atunci când citim în ochii lui dorinţă de a avea acea jucărie nouă, de exemplu. Ei bine, din fericire specialiştii propun câteva metode prin care copiii pot dezvolta atitudini sănătoase în raport cu banii.

Plecând de la premisa că adulţii de astăzi, responsabili şi capabili să îşi gestioneze banii, sunt copiii de ieri, educaţi de părinţi, sau pe principiul „cum îi creştem, aşa îi avem”, e esenţial să le insuflăm copiilor câteva noţiuni şi obiceiuri de la vârste cât mai fragede.

Cum se pun bazele unei educaţii financiare corecte

În primul rând, trebuie să vorbim deschis cu cei mici. Deşi subiectul „cum se fac banii” poate părea dificil de înţeles pentru un copil de 5 ani, psihologii dau asigurări că micuţul va înţelege fix cât are nevoie din poveste. Vom începe prin a le spune că „banii nu cresc în copaci”. Se depune un efort constat pentru ca la sfârşitul lunii mama şi tata să aducă în casă acei bani. Aici poate fi inclusă şi o poveste generală despre istoria banilor, despre cât de valoroşi sunt şi ce putem face cu ei. Evident, trebuie evitate certurile şi discuţiile aprinse în casa pe tema banilor. Copilului trebuie să i se vorbească într-un limbaj pe care să îl poată înţelege, cu un ton cald şi calm.

Următorul pas este să i se prezinte copilului, de preferat printr-un desen, cele două mari ramuri care necesită bani: NEVOILE şi DORINŢELE. Puteţi desena un copac, a cărui coroană să fie împărţită în aceste două categorii. La nevoi, vom include bineînţeles facturile, mâncarea, hainele.

În categoria cealaltă vor intra jucăriile şi ce îşi mai doreşte cel mic, eventual o consolă video nouă, un telefon mai performant, etc. Este contraindicat să îi spunem copilului „nu îmi permit să îţi cumpăr acest lucru”, ci îi vom spune: „pentru a-ţi cumpăra acel lucru, vom fi nevoiţi să renunţăm la a cumpăra dulciuri timp de o lună”. Atunci, copilul va conştientiza că banii sunt limitaţi şi trebuie să îi organizeze pe principii de proprietate, va învăţa că întâi e nevoie să îndeplinească obligaţiile financiare, iar mai apoi capriciile şi dorinţele.

Chiar şi în situaţia în care ne permitem să îi cumpărăm copilului nostru ceea ce îşi doreşte, este indicat să aplicăm din când în când această strategie. Copiii care cresc având totul „de-a gata” tind să nu mai facă nimic la maturitate, bazându-se în continuare pe sprijinul părinţilor şi pot deveni astfel lipsiţi de iniţiativă, responsabilitate şi de dorinţa de a realiza pe cont propriu, alegând confortul şi siguranţa oferite de acasă.

„Lasă-le copiilor tăi destul de mulţi bani astfel încât să creadă că pot face orice, dar nu atât de mulţi încât să nu mai facă nimic”, spune un citat aparţinând lui Warren Buffet, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume

Pentru aceşti copii, care primesc totul de la părinţi, dar şi pentru cei ai căror părinţi chiar nu îşi permit satisfacerea tuturor capriciilor, funcţionează foarte bine „principiul recompensei”. Copiii trebuie învăţaţi să îşi câştige singuri banii, responsabilizându-i cu diverse activităţi de pe urma cărora să primească recompense.

Putem, de exemplu, să îi punem pe cei mici să îşi facă curat în cameră, să ducă gunoiul sau să şteargă praful. În urma acestor sarcini îndeplinite, ei pot primi recompense. Psihologii atrag atenţia însă că trebuie să avem grijă la această metodă şi să nu abuzăm de ea, deoarece putem ajunge în situaţia în care copiii condiţionează orice li se cere să facă, de o recompensă, lucru total greşit. Este indicat să le oferim din când în când astfel de recompense şi să le explicăm atunci când le oferim, de ce au venit acei bani, dar şi faptul că nu pot primi mereu astfel de „plăţi”, fiindcă sunt lucruri şi activităţi normale, care trebuie să fie făcute fără să aibă aşteptări.

O altă îndrumare a specialiştilor este să plătim cash, atunci când mergem la cumpărături. Copiii, chiar şi adolescenţi, nu au foarte bine formată noţiunea de bani, nici la nivel fizic, nici abstract. Astfel că, o tranzacţie cu cardul le poate da impresia că nu s-a cheltuit nimic, că nu au dat nimic în schimbul bunurilor cumpărate. Este foarte important ca micuţii să palpeze banii, să îi înmâneze personal casierului pentru a conştientiza ca acele lucruri cumpărate se primesc în urma unor cheltuieli. Făcând o paranteză, această metodă este cea mai indicată şi în cazul adulţilor care au tendinţa de a face mai multe cumpărături decât îşi pot permite, prin care periclitează bugetul pentru nevoi.

Revenind asupra plăţii cash de către adulţi, atunci când este de faţă şi copilul, este indicat că banii să fie sub formă mai multor bancnote, tocmai pentru a marca importanţa acestora şi cantitatea, în viziunea celui mic.

Învăţaţi copiii să aibă dorinţe, dar să muncească pentru ele

De asemenea, copiii trebuie învăţaţi să îşi contureze obiective, dorinţe, pentru care să depună eforturi în a şi le realiza. Astfel, vor deveni mult mai raţionali atunci când îşi exprimă dorinţele şi vor fi mai conştienţi de dificultatea cu care aceste dorinţe se pot îndeplini.

Dacă micuţul îşi doreşte o maşină sau o păpuşă nouă, va trebui să economisească pentru a şi le cumpăra, va trebui să renunţe la alte cheltuieli precum o îngheţată sau un pachet de biscuiți, pentru a mai face un pas către dorinţa cea mare, lucru ce îi va forma deprinderi responsabile vizavi de bani.

Şi copiii au dreptul să greşească. În privinţa finanţelor, au chiar obligaţia

În cele din urmă, copiii trebuie să aibă dreptul de a greşi în privinţa banilor. Ultima, dar nu cea din urmă, cerinţă pentru a forma un caracter responsabil din punct de vedere financiar, este de a-i da copilului drept de decizie asupra banilor.

Evident, cel puţin la început, va greşi. Îşi va cumpăra lucruri pe care apoi nu le va mai dori, va vedea apoi ceva mai interesant şi va regreta achizitia făcută înainte, însă din greşeli învăţăm şi noi cât şi ei. Un control strict asupra banilor şi lipsirea copilului de orice posibilitate de a decide este o greşeală care nu îl fereşte pe cel mic de greşeli, ci doar le amână pentru momentul în care copilul va dispune de primii bani.

Desigur, pe lângă aceste principii generale, fiecare părinte are propriile metode de a-şi determina copiii să respecte valoarea banului, important este să îşi dorească să facă acest lucru şi mai mult decât atât, să conştientizeze că un comportament sănătos în acest sens se formează în copilărie.

Magda FLOREA,

manager.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.