Cum mai stăm „pe cumulat”

Mai repede decât era de crezut, între situaţia reală din ţară şi felul cum o receptează guvernanţii s-au instalat ochelarii roz-bombon, care dau o nuanţă trandafirie până şi cărbunelui. Nici iminenţa unui conflict deschis, început prin greva generală a minerilor din Valea Jiului, pare să nu fi alterat optimismul debordant al primului ministru. După opinia şefului guvernului, românul o duce din bine în mai bine, salariul îi creşte necontenit, preţurile sunt ţinute sub control, deşi mai sunt unii specualnţi fără moralitate, şomajul nu este cine ştie ce… Fără clipire, ni se anunţă într-un disurs televizat că salariul real a crescut cu şase procente, iar pe total a sporit de la 50 la sută la 79 la sută! Salariul real, nu-i nici o glumă!

În raport cu ce se înregistrează această creştere nemai-întâlnită? Magistrala cuvântare nu ne-a dumirit. Ne-am uitat de aceea la recentele date furnizate de Comisia naţională de statistică şi am constatat că lucrurile stau exact invers, adică tocmai aşa cum le simte fiecare pe spinarea şi buzunarul lui. Salariul real a scăzut în primul semestru al acestui an cu 12,4 procente faţă de primul semestru al anului anterior. Pensiile au scăzut şi mai mult: cu 17,2 la sută. Era şi firesc să se întâmple astfel, adică, să scadă puterea de cumpărare din moment ce la o rată anuală a inflaţiei de 230 la sută, salariile au crescut cu numai 203 la sută. Şi atunci pe ce se bazează dl. Văcăroiu când spune că pe şase luni „cumulat” progresăm? Progresul aceste este şi el comensurabil şi înseamnă, de fapt, o scădere de 7,5 la sută a producţiei faţă de prima jumătate a anului anterior, care n-a fost câtuşi de puţin unul de vârf.

După verificarea tehnică a manipulării cifrelor, care a funcţionat decenii la rând la C.S.P.-ul de unde provin unii din membrii echipei d-lui Văcăroiu, raportarea marilor succese se sprijină totuşi şi pe unele date favorabile, fără însă a se mai analiza ce se află în spatele lor. La o primă vedere, de pildă, ar fi vorba de o creştere a eficienţei în ultimele luni. A crescut productivitatea orară, s-au redus consumurile în special de energie primară şi avem pentru prima dată în acest an un excedent al balanţei comerciale. Dar cu ce preţ s-au obţinut toate acestea? Mai întâi prin menţinerea unor salarii infime, cu mult sub cele declarate de guvern ca fiind minime pe economie, prin menţinerea şi chiar accentuarea unei rate înalte a şomajului, prin scumpirea energiei şi prin reducerea masivă a importurilor. Sunt, cum se vede, factori care conduc la deteriorarea în continuare a nivelului de viaţă, a protecţiei sociale, dar, pe termen mai lung, şi la afectarea producţiei. O asemenea austeritate dusă la extrem ne apropie galopant de concepţia existentă înainte de ‘89, când se tăia în carne vie, în primul rând de către „chirurgii” de la C.S.P.: salariul, importul, repartiţiile – fără a se mai gândi cineva la efecte. În felul acesta, un mare succes al actualului cabinet ar putea fi considerat şi reducerea consumului de pâine în urma unui procedeu, ce-i drept, pe atunci neexperimentat: majorarea preţului de şase ori în mai puţin de două luni.

Minciuna se răzbună însă. Nu vrem să punem gaz peste foc acum, când guvernul numai de aşa ceva nu duce lipsă, când noua frământare a minerilor îi poate fi fatală, dar nu putem să nu observăm că ceea ce a condus la acest impas este tocmai lipsa de onestitate, demagogia politică, acoperirea sistematică a lipsurilor, amânarea scadenţei. Nu altceva stă până la urmă la baza refuzului F.M.I. de a acorda tranşa împrumutului de anul trecut şi de a amâna semnarea noului acord stand-by pe 1993, ca şi punerea sub semnul întrebării a împrumuturilor de la Banca Mondială! Momentul de criză a fost alimentat de guvern prin cultivarea convingerii, a autoconvingerii, mai bine spus, că „pe cumulat”, cum îi place d-lui Văcăroiu să spună, stăm bine. Deşi n-o dorim câtuşi de puţin, avem senzaţia că acest „cumulat” cam stă să crape.

(3 august 1993)

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.