Cum poti sa-ti protejezi banii de pe cardul bancar?

In momentul de fata sunt putine persoanele care nu au un card bancar in portofel, fie de debit sau de credit. Aceste carduri ne ofera o siguranta mai mare asupra banilor, dar si multiple facilitati.

Folosirea cardului bancar implica si anumite riscuri asociate tranzactiilor efectuate. Majoritatea operatiunilor care implica un card bancar sunt realizate pentru retragerea de numerar, de la bancomatele bancare, iar in ultimii ani, tot mai mult si pentru tranzactii online.

Retragerea de numerar de la bancomat este o operatiune frecventa si simpla. In fiecare an se efectueaza sute de milioane de asemenea tranzactii, si cu siguranta fiecare dintre noi efectueaza macar o data pe luna aceasta tranzactie.

Cu toate acestea, operatiunea poate fi uneori riscanta, chiar daca pentru a retrage banii folosim un cod PIN, pe care il stim doar noi.

Sfaturi utile de utilizare a unui card bancar

Codul PIN nu trebuie scris pe card sau pastrat in acelasi loc cu cardul. Nu este indicat sa pastrati codul PIN nici in telefon. Cardul fara cod PIN nu poate fi utilizat pentru retrageri de numerar sau tranzactii la comerciantii care solicita acest cod.

Exista din pacate multi posesori de carduri bancare care isi seteaza codul PIN ca sa fie usor de retinut, si aleg cea mai proasta variata, 0000 sau 1234. Aceste coduri nu trebuie folosite deoarece sunt cele mai usor de descoperit.

Vezi si Care sunt cele mai bune dobanzi la cardurile de credit.

In plus, daca aveti mai mute carduri de credit sau de debit nu folositi acelasi cod PIN pentru toate cardurile.

Datele cardului nu trebuie dezvaluite nici unei persoane, inferent de calitatea acestora. Codul PIN pentru fiecare card bancar este stiut doar de dumneavoastra, nici macar angajatii bancilor nu cunosc acest cod, iar daca la predarea cardului in banca, plicul care contine codul PIN este desfacut, puteti refuza primirea acestuia si sa solicitati generarea unui alt cod PIN.

In prezent majoritatea cardurilor nou emise au un cip incorporat in card, ceea ce le face sa fie mult mai sigure fata de cardurile cu banda magnetica. Daca aveti un card cu banda magnetica si vreti sa beneficiati de siguranta sporita a cardurilor cu cip, solicitati bancii emiterea unui alt card cu cip.

In cazul pierderii cardului anuntati imediat banca emitenta pentru blocarea acestuia, in acest fel cardul pierdut nu mai poate fi utilizat, iar banca va emite un alt card, si un alt cod PIN, daca solicitati acest lucru.

Cum folosim cardul la bancomat sau POS

In cazul folosirii cardului pentru efectuarea de retrageri de numerar sau alte tranzactii prin intermediul bancomatului, trebuie sa va asigurati ca acesta este sigur si nu are instalate alte obiecte straine pe el.

In plus, trebuie sa fim atenti la persoanele straine care se afla in preajma bancomatului, si sa atunci cand tastam codul PIN, astfel incat nimeni sa nu poata vedea care este acel cod.

Atunci cand platiti cu cardul in magazine trebuie sa fiti atenti la felul in care vanzatorul efectueaza tranzactia, cardul trebuie sa fie tot timpul sub ochii dumneavoastra. Exista riscul ca vanzatorul sa treaca cardul prin doua POS-uri, din care unul va cloneaza datele iar prin celalalt se efectueaza tranzactia.

Plati sigure online cu cardul bancar

Tot mai multi romani au inceput sa utilizeze cardul si pentru a plati online pe internet. Pentru a beneficia de siguranta maxima inroleaza cardurile tale in serviciul 3D Secure, un serviciu dezvoltat de catre Mastercard si Visa, prin care stabilesti o parola pentru platile online.

La fiecare tranzactie efectuata online trebuie apoi sa introduci aceasta parola, cunoscuta doar de tine. Serviciul este gratuit si poate fi activat in agentiile bancare sau online, pe site-ul bancii care a emis cardul.

Atunci cand platesti online, trebuie sa stii ca site-ul unde se efectueaza tranzactia iti cere doar numarul cardului bancar, numele trecut pe card si codul format din trei cifre de pe spatele cardului. Pentru cardurile inrolate in 3D Secure se introduce si parola setata pentru cardul respectiv.

Daca comerciantul online iti cere si alte date despre cardul tau bancar nu le oferi si nu mai continua tranzactia pe acel site.

Cele mai sigure plati online sunt realizate pe site-uri pe care tranzactiile sunt securizate prin protocolul SSL, a caror pagina incepe cu https://.

Pentru o siguranta sporita a platilor online, calculatorul trebuie sa aibe instalate solutii de antivirus, antispyware si firewall actualizate.

Urmareste pe extrasul de cont sau prin intermediul aplicatiei de internet banking tranzactiile efectuate cu cardul, si daca exista diferente sesizeaza banca.

O analiza moneycenter.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.