Cum să te întelegi cu toata lumea

       Nu-i aşa că te enervează enorm de tare când vorbeşti cu cineva şi parcă i-ai explica în altă limba, că nu pricepe orice ar fi? După ce dată trecută ţi-am arătat cum să ai mai multă încredere în tine, astăzi vreau să îţi vorbesc despre tehnicile si metodele care te vor ajuta să comunici mai eficient . Eu dintotdeauna am fost pasionat de socializare şi de relaţiile inter-umane, însă nu prea ştiam să comunic.

          Toată lumea ştie să vorbească însă foarte puţini reuşesc să comunice. Majoritatea celor care pot comunica foarte bine au ajuns să aibă si succes. Comunicarea se realizează doar atunci când mesajul transmis, ajunge să fie înţeles şi decodat de către receptor. 
Limbajul non-verbal şi comunicarea paraverbala au un rol extrem de important. Mă gândesc serios să fac o rubrica specială pentru limbajul non-verbal şi modurile încă care acesta poate fi descifrat şi înţeles, dar o să ţin cont şi de părera ta.

         Deci primul aspect de care trebuie să ţii cont când comunici cu cineva, este să fii atent la limbajul corpului (dacă o să primesc un feed-back pozitiv pentru această noua rubrică , o să îţi explic acolo tot ce trebuie să afli despre limbajul non-verbal). Al doilea lucru pe trebuie sa îl iei în considerare este modificarea tonului vocii tale după tonul vocii persoanei cu care comunici. Dacă vorbeşti cu o persoană care rosteşte cuvintele calm, făcând pauze lungi de respiraţie, fii sigur că nu numai că nu o să te înţeleagă dar o să devină şi nervoasă dacă o să îi vorbeşti pe un ton agitat, încercând să îi transmiţi cât mai multă informaţie într-un timp cât mai scurt. Aşadar analizează în ce mod vorbeşte persoană din faţă ta şi adaptează-te. De ce îţi zic ţie să te adaptezi după persoană cu care comunici? Pentru că în comunicare întâlnim 4 tipuri de blocaje. Iar atunci cand se intalnesc două persoane care au astfel de blocaje, comunicarea devine imposibila.

         Iată cele 4 tiputi de blocaje şi modurile în care le poţi rezolva

       Oamenii şi-au construit o părere pe prea puţină informaţie. Probabil că ai întâlnit şi tu oameni care îţi vorbeau fără să ştie despre ce vorbeau. Foloseau termeni vagi, generali şi dacă îi întrebai de ce e aşa, nu mai ştiau ce să îţi răspundă. Problema este că s-ar putea să întâlneşti persoane cu funcţii superioare care au acest blocaj. Atunci, tu ai de pierdut dacă nu ştii cum să îl rezolvi. Dacă şeful tău îţi spune să faci ceva, fără să îţi dea prea multe informaţii şi apoi te întreabă pe un ton autoritar dacă ai înţeles, cea mai bună soluţie este să ceri detalii despre ce ai de făcut.

       Cred că tu le citeşti mintea şi ştii ce vor să zică.Mama mea are un astfel de blocaj atunci când comunica. Îmi zicea: ai făcut aia?, ai fost acolo? ce zici ne apucăm de aia ?. Habar nu aveam ce vrea să mă întrebe, nu ştiam nici ce e aia, nici unde e acolo. Eram de cele mai multe ori căzut din cer. Ea însă, credea că eu ştiu deja la ce se referă. Soluţia când întâlneşti astfel de cazuri este să te opreşti, faci o pauză de 2 secunde, apoi îi zici pe nume ( in cazul meu, ii ziceam mama:D ) şi să pui întrebări lămuritoare: Care chestie?, Unde să fiu astăzi?, spunându-i că nu îi citeşti gândurile.

         

            Au tendinţa de a exagera 
     Am prieteni care îmi zic: toată lumea care are bani a furat, sau dacă îi întreb de ce vor să facă un lucru, îmi răspund : pentru că toată lumea face aşa, pentru că toată lumea vrea asta, etc. Problema apare în comunicarea cu aceşti oameni atunci când ei folosesc termenii niciodată şi nimeni. Una dintre colegele mele imi spune de fiecare dată atunci când vorbesc cu ea, că niciodată nu o să reuşească să facă nimic în viaţă. Aceşti oameni practic îşi sabotează propria lor existenta. Soluţia este să adopţi un ton calm şi liniştitor şi să încerci să produci o fisură în exagerarea respectivă. De exemplu dacă foloseşte nimeni nu o să facă, o poţi întreba: ai cunoscut pe toată lumea că să ştii sigur asta?

           Îl iau pe NU în braţe.

     Folosesc expresia asta pentru că îmi aduce aminte de copilărie când mi se spunea des că îl iau pe nu în braţe. Oamenii care suferă de acest blocaj folosesc mereu: nu pot, nu o să reuşesc, etc.  Eu dacă aveam ceva de făcut, primul lucru pe care îl ziceam e că nu pot, nu am cum. Mintea mea îşi punea singură o barieră, o limită şi eu o lăsam să facă asta. Multe dintre persoanele care au acest blocaj, dar foarte multe, ar reuşi să facă aproape orice, dacă ar putea să îl depăşească. Ce trebuie să faci tu în situaţia în care comunici cu astfel de persoane este să rămâi calm şi să încerci să le atragi atenţia asupra obstacolului. O metodă pe care eu o folosesc foarte des este să întreb: “Ok, am înţeles că nu se poate,( persoana devine calmă pentru că îşi da seama că nu vrei să o forţezi să facă ceva), dar ce anume te împiedică să faci asta?” sau “Dar dacă ai putea cum ai face, cum ai proceda?” Practic îl pui să facă lucrul acela doar în minte, însă pshihologia ne arată că ce este posibil să faci în minte, este posibil să faci şi în realitate. Tehnica asta de manipulare si de descoperire a persoanelor este foarte des folosita de catre cei care lucreaza in Resurse Umane, atunci cand discuta cu potentialii angajati.

O să mai revin şi în viitor asupra acestui aspect legat de modurile în care poţi comunica foarte uşor şi eficient cu persoanele de lângă tine, pentru că este o arie pe care tu trebuie să o stăpâneşti foarte bine, dacă îţi doreşti să ajungi pe un nivel cât mai înalt al dezvoltării tale personale.

         Până data viitoare, numai bine !

Florin CONSTANTIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.