Cum stăm cu vremea în perioada 20 FEBRUARIE – 5 MARTIE 2017

Administrația Națională de Meteorologie a dat publicității prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni.

Iată cum arată estimările pentru fiecare regiune în parte:

BANAT

Vremea se va încălzi apreciabil la mijlocul primei săptămâni, astfel că valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele obișnuite în această perioadă din an, respectiv maxime de 10…15 grade și minime de 2…6 grade, în medie. Din data de 25 februarie, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, până la sfârșitul lunii, regimul termic va fi unul apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 4…8 grade și minime preponderent negative. Pentru primele zile din martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. Precipitații mai frecvente și local moderate cantitativ vor fi în data de 21 februarie când vor predomina ploile, dar în special în perioada 24-25 februarie când ploile se vor transforma în lapoviță sau ninsoare. În celelalte zile din intervalul de referință vor fi posibile ploi pe arii restrânse.

CRIŞANA

Valorile termice vor fi în creștere în primele zile, iar în intervalul 22 – 24 februarie vor fi cu mult peste media multianuală a perioadei, respectiv maxime, în medie regională, de 10…13 grade și minime de 3…6 grade. În schimb, între 25 și 28 februarie temperaturile vor scădea semnficativ și se vor situa în jurul celor normale, cu maxime de 3…7 grade și minime sub pragul de îngheț. Pentru începutul de martie este estimată din nou o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații pe arii extinse și moderate cantitativ vor fi în jurul datei de 21 februarie când acestea vor fi mixte, dar mai ales în perioada 24-25 februarie când vor fi ploi la început, apoi lapoviță și ninsoare. În celelalte zile ale intervalului de referință vor fi posibile ploi locale.

TRANSILVANIA

Până spre sfârșitul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire de la o zi la alta, astfel încât valorile nocturne vor deveni în general pozitive, iar maximele diurne vor ajunge, în medie, la 6…11 grade, cu mult peste ce ar fi normal în această perioadă din an. În schimb, în intervalul 25-28 februarie temperaturile vor scădea accentuat și vor fi maxime de 2…5 grade și minime de -8…-4 grade, mediat pe regiune, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru sfârșitul lunii februarie. Pentru primele zile de martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitațiile (ploaie, lapoviță și ninsoare) se vor semnala în fiecare zi, dar vor fi mai frecvente și moderate cantitativ în 21 și 25 februarie. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații va diminua.

MARAMUREŞ

În intervalul 21-24 februarie va avea loc un proces de încălzire a vremii, astfel încât, în medie, temperaturile maxime vor fi de 8…11 grade, iar cele minime între 3 și 6 grade. Scăderea de temperatură ce va debuta în data de 25 februarie va fi semnificativă, situând valorile în jurul celor normale pentru sfârșitul lunii februarie, cu 4…6 grade ziua și -6 ..-3 grade noaptea, medie regională. Pentru primele zile din martie sunt estimate temperaturi în creștere ușoară și treptată, mai ales la valorile diurne. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitațiile vor fi frecvente și local însemnate cantitativ, mai ales ninsori în 21 și 25 februarie și mixte în celelalte zile. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații va diminua.

MOLDOVA

În intervalul 21-24 februarie vremea se încălzi apreciabil, valorile termice devenind mult mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei; astfel, vor fi maxime de 8…15 grade și minime de 2…5 grade, în medie regională. Din 25 februarie, scăderea bruscă a temperaturilor va determina un regim apropiat de cel normal pentru sfârșit de februarie, cu 2…7 grade ziua și -7…-3 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. În prima săptămână vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare aproape în fiecare zi, dar în general slabe și cu caracter local, exceptând data de 25 februarie când se pot cumula cantități de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru precipitații se menține relativ ridicată și pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

DOBROGEA

Pe parcursul primei săptămâni a intervalului de referință, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la un ecart mediu de 12…16 grade, iar cele minime vor fi de 4…7 grade. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat și vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice perioadei, cu 5…7 grade ziua și -3…0 grade noaptea. Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

MUNTENIA

Vremea va fi într-un proces de încălzire pe parcursul primei săptămâni, astfel că spre sfârșitul acesteia se vor atinge valori medii ale maximelor de 13…17 grade și ale minimelor de 3…6 grade, temperaturi mult mai ridicate față de mediile multianuale. În schimb, în perioada 26-28 februarie scăderea semnificativă a temperaturilor se va concretiza printr-un regim apropiat de cel normal pentru perioada din an, cu un ecart mediu al maximelor diurne de 5…9 grade și al minimelor de -4…0 grade. Pentru primele zile ale lunii martie sunt estimate temperaturi în creștere ușoară și treptată. Precipitațiile, predominant sub formă de ploaie, vor fi de așteptat în jurul datei de 25 februarie.

OLTENIA

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel că temperaturile maxime vor ajunge la un ecart mediu de 13…17 grade, iar cele minime vor fi de 2…6 grade, mult mai ridicate decât mediile climatologic specifice perioadei. Din data de 26 februarie, valorile termice vor scădea accentuat și vor deveni în general apropiate de cele normale, cu 6…8 grade ziua și -3…0 grade noaptea. Pentru începutul lunii martie este estimată o încălzire ușoară și treptată a vremii. Precipitații mai frecvente vor fi în jurul datei de 25 februarie, în restul intervalului fiind posibile doar ploi slabe, pe areale restrânse.

LA MUNTE

În intervalul 21-24 februarie vremea se încălzi, valorile devenind mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei; astfel, vor fi maxime de 0…6 grade și minime de -4…0 grade, în medie. Din 25 februarie, temperaturile vor scădea, determinând un regim apropiat de cel normal pentru sfârșit de februarie, cu -2…0 grade ziua și -10…-6 grade noaptea. Pentru primele zile ale lunii martie este estimată o creștere ușoară și treptată a valorilor termice. În prima săptămână vor precipitații în fiecare zi, predominant ninsori, care local și temporar pot fi mai consistente, dar și precipitații mixte cu condiții de polei în intervalul 22-24 februarie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Sursa: ANM

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.