Curtea Constituțională din Azerbaidjan a aprobat rezultatele alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Azerbaidjan

Joi, 5 martie, Curtea Constituțională din Azerbaidjan a confirmat rezultatele alegerilor anticipate pentru Milli Mejlis (Parlamentul) care au avut loc în data de 9 februarie 2020.

Menționăm că 883 de observatori internaționali și 77.790 de observatori locali au monitorizat procesul de votare. Dintre observatorii locali, 35.152 erau reprezentanți ai partidelor politice. Observatorii internaționali au reprezentat 58 de țări și 59 de organizații.

În cadrul ședinței plenare a Curții Constituționale, președintele Comisiei Electorale Centrale din Azerbaidjan, Mazahir Panahov, a declarat că procesul de votare din cadrul alegerilor parlamentare s-a desfășurat în 5573 de secții din 125 de circumscripții.

Potrivit CEC, numărul total al alegătorilor a fost de 46,84%. La vot au participat 2.510.135 de cetățeni ai țării din 5.359.015 de alegători înscriși pe liste.

Pentru 125 de locuri din Parlamentul Unicameral au candidat 1.314 persoane, 246 dintre ei fiind reprezentanți ai celor 19 partide politice active din țară.

Conform protocolului final, cel mai mare număr de mandate din a șasea convocare a Parlamentului din Azerbaidjan a fost câștigat de reprezentanții Partidului de guvernare “Eni Azerbaidjan” (Noul Azerbaidjan), asigurând astfel 70 de locuri în adunarea legislativă a țării, formată din 125 de deputați.

Candidații independenți au primit 41 de mandate. În Parlament au intrat și 10 candidați din alte opt partide politice.

Din cauza neregulilor comise, CEC a invalidat rezultatele votării în patru circumscripții, aici urmând să aibă loc alegeri repetate. În plus, în urma cercetării plângerilor primite de CEC, cu privire la neregulile semnalate, voturile din 328 de secții de votare au fost anulate.

Aceste alegeri parlamentare vor intra în istoria țării ca fiind primele alegeri anticipate și cele mai competitive – pe un loc de deputat candidând 11 persoane. Un record a fost stabilit și pentru numărul candidaților tineri, până în 40 de ani, aceștia constituind mai mult de jumătate, iar dintre ei o treime sunt femei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.