Curtea Constituțională și președintele Portugaliei resping legalizarea eutanasierii

La două ore după ce Curtea Constituțională a Portugaliei a respins decriminalizarea eutanasierii, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a întărit această decizie. Practic, scoaterea morții asistate de sub incidența Codului Penal este considerată neconstituțională, întrucât „nu există suficient suport normativ”, potrivit Euractiv.

Potrivit legislației portugheze, președintele trebuie să retrimită proiectul de lege în Parlament, care are posibilitatea de a amenda inițiativa astfel încât să nu mai poată fi atacată la Curtea Constituțională sau pur și simplu s-o treacă cu două treimi din votul aleșilor.

În solicitarea de respingere a legii, președintele a atenționat Curtea Constituțională că există concepte ca „suferință de neîndurat” sau „daune de severitate extremă în conformitate cu datele științifice”, folosite în textul legii propuse, „sunt vagi”.

Deși șeful statului portughez a ținut să menționeze că nu ideea în sine de moarte asistată este sau nu în conformitate cu Constituția, Curtea a decis să ia poziție în această chestiune delicată, dat fiind faptul că unul dintre drepturile majore stipulate de legea fundamentală a țării este cel la viață, potrivit solidnews.ro.

Dacă va legaliza eutanasia, Portugalia se va alătura altor state, inclusiv europene, în care se practică moartea asistată medical sau chiar sinuciderea asistată, fără ca acest lucru să fie pedepsit de lege.

Este vorba despre Olanda, Belgia, Columbia, Luxemburg Australia și Canada în cazul eutanasiei, și despre Elveția, Germania, statul Victoria din Australia și statele americane Washington,  Oregon, Colorado, Hawaii, Vermont, Maine, New Jersey, California și District of Columbia.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.