Curtea de Conturi: Primăriile din București au cheltuit 1,3 miliarde lei pentru servicii de pază între 2010 și 2016, deși aveau la dispoziție Poliția locală

Primaria Capitalei și cele șase primării de sector din București au plătit în perioada 2010-2016 pentru servicii de pază circa 1,3 miliarde de lei, arată un audit al Curții de Conturi. Dacă în 2010 cele 7 instituții plăteau pentru aceste servicii 135 milioane lei, în 2016 s-a ajuns la 196 milioane lei. Cei mai mulți bani i-a plătit în cei 6 ani Primăria Capitalei – circa 363 milioane lei, urmată de Sectorul 1 – circa 250 milioane lei și Sectorul 2 – 240 milioane lei, ajungându-se ca plata pentru aceste servicii să ocupe până la 28% din bugetul de plăți. 

 

După verificarea contractelor, Curtea de Conturi a descoperit că primăriile au externalizat aceste servicii deși aveau la dispoziție Poliția locală, prețurile diferă de la sector la sector, unele fiind de până la 8,5 ori mai mari față de altele, contractele au fost atribuite prin proceduri simplificate de selecție de oferte sau prin atribuire directă, proceduri care nu asigură transparență și o concurență reală, nu s-au urmărit indicatori de performanță și lipsa unor clauze contractuale clare care să oblige firmele de pază la plata despăgubirilor în cazul unor furturi, distrugeri sau deteriorări ale obiectivelor păzite.

Mai nou, Primăriile de Sector au început să renunțe la aceste contracte, instituțiile înființându-și propriile firme de pază. Primăria Sectorului 3 și Primăria Capitalei sunt două exemple în acest sens. Primarii spun că numărul polițiștilor locali este prea mic pentru a asigura și paza, și numărul acestora nu poate fi mărit deoarece legea prevede un număr clar de polițiști locali, raportat la populația unității administrativ teritoriale.

 

”Volumul cel mai mare al plăților cu paza – 363.417 mii  lei reprezentând 28,11% din total de plăți, o deține Municipiul  București, urmat de Sectoarele 1 și  2 cu 19,32 % și 18,61%  (249.773 mii lei și 240.615 mii  lei),  Sectorul  4 cu 11,73% (151.729 mii  lei), Sectoarele 6 și 3 cu procente  apropiate de 7,86% și 7,66% (101.601 mii  lei,  respectiv 98.990 mii lei) și Sectorul 5 cu 6,71% (86.832  mii lei)”, se arată în audit.

Misiunea de audit a vizat 10 subordonate din cele 7 instituții: Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement  București (ALPAB),  Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1, Administrația  Domeniului Public (ADP) Sector 2, Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1, Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului  Imobiliar (DGAPI) Sector 2, Direcția Învățământ și Tineret (DIT) Sector 4, Administrația Școlilor (AS) Sector 6, Sectorul 3 al Municipiului  București și Sectorul 5 al Municipiului București.

Cele 10 instituții au plătit în perioada 2010-2016 au plătit pentru servicii de pază circa 824 milione lei, 90% din acești bani ajungând pentru plata externalizării serviciilor de pază, la diverse firme.

Auditul arată că primăriile nu au folosit Poliția Locală pentru paza unităților de învățământ.

”Cu o singură excepție  (Sectorul 5),  niciunul din sectoarele municipiului București nu a luat decizia utilizării poliției locale pentru paza unităților de învățământ preuniversitar. (…) Se menționează că poliția locală nu a fost implicată și nu are atribuții nici în elaborarea planurilor de pază pentru unitățile de învățământ preuniversitar. Chiar dacă unitățile de învățământ preuniversitar mai au încă angajat și personal propriu de pază, în toate cazurile au fost contractate și servicii cu firme de pază care să asigure paza, de regulă 24 ore/zi, personalul propriu fiind folosit în completare pentru acoperirea unuia din schimburile de 8 ore. La toate entitățile cuprinse în audit, în notele de fundamentare care au stat la baza achiziției serviciului de pază cu firme specializate, argumentele invocate au fost lipsa personalului de pază propriu și obligativitatea asigurării pazei. În toate cazurile nu au fost identificate și avute în vedere anumite standarde sau criterii de performanță”, se arată în audit.


Angajați Poliția locală 2016-2017 

Potrivit datelor furnizate de Primăriile din București la solicitarea HotNews.ro, Poliția locală avea la finalul anului 2016-începutul anului 2017 următorii angajați:

  • – Poliția Locală a Municipiului București – 477 de angajați din care 430  polițiști locali.
  • – Poliția Locală Sector 1 – 277 angajați, dintre care 226  polițiști locali.
  • – Poliția Locală Sector 2 –  337 angajați din care 266 polițiști locali.
  • – Poliția Locală Sector 3 –  396 angajați din care 293 polițiști locali.
  • – Poliția Locală Sector 4 – 328 angajaţi, din care 256 poliţiști locali.
  • – Poliția locală Sector 5 nu a furnizat date.
  • – Poliţia Locală Sector 6 – 399 de angajați, dintre care 353 poliţişti locali.

HotNews.ro a scris de mai multe ori despre felul cum au fost atribuite contractele de pază și a atars atenția asupra neregulilor.

Citește aici auditul Curții de Conturi.

Sursa: HOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.