Dacă n-ai bătrâni, să-i cumperi! – Alexandru RUŞI
Atmosfera era apăsătoare. Şeful cel mare al Miliţiei, gr. mr. Constatin Nuţă era foc şi pară.Totul plecase de la col. Victor Beda, şeful Direcţiei Miliţiei Rutiere în al cărui raport de activitate se menţionase faptul că subofiţeri şi ofiţeri din cadrul unităţilor din ţară fuseseră implicaţi în accidente de circulaţie mai mult sau mai puţin grave.
Nu pot să nu remarc faptul că, într-un fel, supărarea generalului era îndreptăţită. Nu se putea admite ca la volanul autoturismului de serviciu sau a celui personal să fie cadru aflat sub influenţa alcoolului, să fie grav nesocotite prevederi de bază ale Regulamentului (depăşire de pericol, neacordarea priorităţii maşinilor sau pietonilor, trecerea pe roşu, viteza neredusă până la limita evitării oricărui pericol etc.) şi pe acest fundament să se producă evenimente rutiere grave sau foarte grave.
În plină analiză a anului precedent, generalul l-a făcut atent pe col. Alexandru, şeful de cadre şi i-a dictat următoarea idée: “Cu data prezentului ordin orice cadru de miliţie, ofiţer sau subofiţer, care a condus pe drumul public maşină din parcul unităţii sau personală şi nerespectând cu stricteţe Regulamentul privind circulaţia pe drumurile publice şi a provocat un eveniment rutier va fi, de îndată trecut în rezervă şi deferit justiţiei. Orice eveniment rutier se va raporta, sub iscălitura şefului miliţiei judeţene, de urgenţă, inclusiv măsurile referitoare la victimă, starea acesteia precum şi elemente detaliate privind autorul faptei.”
Reţin faptul că, în timp, disciplina rutieră a cadrelor era unul dintre cele mai analizate aspecte ale stilului de muncă ale şefilor de toate gradele. Prima consecinţă a acestei dispoziţii, mie unuia mi s-a părut ca fiind o măsură absolut îndreptăţită, de protecţie în primul rând al celor din aparat şi mai apoi o chestiune de orgoliu profesional de natură a ridica gradul de siguranţă în exploatarea parcului şi de atragere a unor aprecieri pozitive din partea terţilor! Nu am redus la zero accidentul rutier datorat incidenţei celor din sistem în asemenea evenimente, dar a fost redus drastic după ce unii dintre “neascultători” au fost trecuţi în rezervă şi trimişi în judecată.
Toate aceste elemente ce ţin de vremuri trecute, aproape o jumătate de secol, mi-au fost readuse în memorie de drama recentă a două tinere fete, poliţiste de la IJ Bacău al M.I. care au murit într-un carambolaj determinat de modul periculos în care una dintre ele a şofat autoturismul cu care se deplasau la Buzău. Tinerele având ţinuta de serviciu se aflau în autoturismul rapid, puternic şi extrem de maniabil, cu care se apropiau, duminică, 10 februarie de localitatea Şarânga, judeţul Buzău. Una dintre ele avea 22 de ani, iar cealată 23, dar experienţa în ale şofatului era elegant exprimându-se, modestă. Cauza nr.1 a accidentologiei moderne, de la noi şi de aiurea, viteza neadaptată la condiţiile de drum a fost element determinant în producerea dramei. Cea de la volan nu ştia nimic de raportul viteză-aderenţă, aşa că apăsa pe acceleraţie, ca şi cum stratul de rulare sau carosabilul ori covorul asfaltic ar fi oferit cel mai ridicat indice de aderenţă.
În realitatea zăpada şi, pe alocuri, peticele de gheaţă erau cele mai cumplite capcane gata să-şi producă efectul mortal. La un moment dat, tânăra a simţit cum maşina “fuge” spre stânga şi a bruscat revenirea. Mişcarea, complet nefericită, a amplificat deplasarea spre direcţia nedorită. Astfel, a fost acroşat un getax după care, prin efectul de tirbuşon autoturismul cu cele două tinere a intrat pe sensul opus unde au fost izbite năpraznic de un alt vehicul. Caroseria autoturismului ce fusese condus de una dintre fete a fost distrusă, ca şi cum maşina ar fi fost zdrobită de o gheară de oţel. Cele două fete nu au supravieţuit groaznicului impact. Mă întreb dacă domnul Petre Tobă nu va cere şi el să se repete ordinul dat spre a se evita asemenea tragedii de înaintaşul domniei sale! Mă întreb dacă nu se doreşte totuşi a se face bine atâtor oameni, prin măsuri de protecţie logice şi bine gândite. Se zice că, uneori, binele se face chiar şi cu sila!
Ce părere aveţi domnule chestor, şef al Poliţiei Române? Cam prea frecvente cazurile de ofiţeri găsiţi băuţi la volan, cam prea multe accidente comise de poliţişti nu apreciaţi că se impun măsuri ceva mai serioase şi corelate cu ansamblul angrenajului disciplinar din cadrul instituţiei?