Dacia după Ptolemeu – povestea unei hărți vechi de 2000 de ani

La fiecare sfârșit de lună, istoriile unor hărți concepute cu secole în urmă prind viață prin intermediul muzicii. În seara zilei de marți, 25 aprilie, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a avut loc un nou concert din cadrul Stagiunii „Catografii sonore”organizate în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

De această dată, evenimentul a fost conturat în jurul hărții Daciei concepute de Ptolemeu în secolul II și completate de Mercator în anul 1578.

Într-o atmosferă ce amintea de agitația și nerăbdarea de dinaintea Nopții Muzeelor, publicul a ocupat și de acastă dată toate locurile disponibile în saloanele muzeului din Strada Londra nr. 39. Directorul Muzeului, Cristina Toma, a susținut oficiile de gazdă, iar istoricul Silviu Anghel a început povestea hărții.

Vă invităm să aflați mai multe din rândurile ce urmează, precum și câteva detalii, în final, despre programul cultural pregătit pentru Noaptea Muzeelor la MNHCV.

Claudius Ptolemaeus – cel mai important geograf al lumii vechi

Geografia lui Claudius Ptolemaeus (100-170), cea mai importantă lucrare geografică pe care a dat-o lumea greco-romană, oferă o descriere sistematică a întregii lumi cunoscute. (…) Adusă în Italia în a doua jumătate a secolului XIV, Geografia a devenit în scurt timp un bestseller căci la acea dată încă nu exista vreo alternativă pentru un atlas al întregii lumi. Ediția prezentată aici îi aparține lui Gerardus Mercator (1512-1594), unul din cei mai importanți editori ai Geografiei și este datată în 1578.

Istoricul a mai povestit și despre importanța lucrărilor lăsate în urmă de o astfel de personalitate, amintind că Ptolemeu a lucrat vreme îndelungată la organizarea manuscriselor Bibliotecii din Alexandria.

Silviu Anghel: „Harta (Tabula) a IXa a Europei  descrie Dacia, Tracia și Moesia, cât și litoralul vestic al Mării Negre. Se disting Munții Carpați în nordul extrem al hărții și Munții Balcani în partea de Sud, cât și Dunărea și principalii săi afluenți.

Toponimia hărții lui Mercator prezintă așezările antice ale Balcanilor, i.e. cetățile dacice de dinainte de cucerirea romană sau orașele grecești de la Marea Neagră. Mercator a folosit pentru a completa lucrarea lui Ptolemaeus și alte surse, cum ar fi Itinerarium Antonini Augusti.”

Publicul este invitat să viziteze Muzeul și în zilele următoare, descoperind această hartă care va beneficia de o expunere privilegiată pe tot cuprinsul lunii mai.

Un concert desprins din geografiile antice și din tablouri baroce

Inspirat de povestea acestei hărți, concertul a purtat auditoriul pe meleagurile Antichității prin acordurile de harpă, continuând cu teritorii „sonore” ale muzicii baroce și romantice, prin dansuri românești.

Au interpretat elevi ai Colegiului Național de Muzică „George Enescu”: Andrei Olaru – harpă și Valentin Dimitrie Simion – violoncel, coordonați de Raluca Stratulat, profesorul lor, dar și una dintre cele mai cunoscute violoniste ale noului val de muzici contemporane.

Tânărul artist Andrei Olaru – laureat al numeroaselor concursuri naționale și internaționale – a vorbit despre instrumentul preferat al Antichității și a exemplificat evoluția acestui instrument de-a lungul secolelor, prin acorduri renascentiste, balade celtice și dansuri de la curtea regilor, culminând, spre surprinderea tuturor, cu o improvizație jazz la harpă.

Programul a cuprins lucrări de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartók.

Pentru completarea experienței, seara s-a încheiat cu o invitație la degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Terasele Dunării – Stârmina, Mehedinți, prin vinurile oferite de Vinarte, Sauvignon Blanc din anul 2016 și Merlot din anul 2013.

Noaptea Muzeelor la MNHCV

De Noaptea Muzeelor, publicul este invitat să descopere poveștile hărților prezentate în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” și să participe la cele două serii de concerte pregătite de Muzeu în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Începând cu ora 20.00, până la ora 22.30, pe terasa muzeului vor fi susținute trei recitaluri jazz susținute de trio-ul chitaristului Ciprian Pop, iar în interior, începând cu ora 21:00, Silviu Grosu va susține recitaluri de chitară clasică, în ambientul inedit al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.