Daciana Sârbu cere informații despre evaluarea proiectului de la Roșia Montana

Daciana Sârbu, eurodeputat PSD,  membra in Comisia de Mediu, Sănătate Publica si Siguranța Alimentara a Parlamentului European,  a adresat o scrisoare deschisa ministrului Mediului si Schimbărilor Climatice din Guvernul României, Rovana Plumb. Scrisoarea formulează o serie de întrebări referitoare la procedura de evaluare a proiectului de la Roșia Montana.

“Ca europarlamentar, sunt la curent cu evoluțiile recente in materie de legislație de mediu. In același timp, cunosc si împartasesc îngrijorările exprimate, de-a lungul timpului, in legătura cu proiectul de la Roșia Montana si cu modul in care acesta îndeplinește obligații – vitale si obligatorii – de protejare a mediului. Dat fiind ca, de la începutul anului, nu au apărut informații publice referitoare la intențiile guvernului privind Roșia Montana, si ținând cont de faptul ca USL si-a asumat in mod deschis obiective legate de protejarea mediului in Romania, as dori sa aflu in ce mod urmăriți aceste obiective in procesul de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, in calitatea dvs de ministru al Mediului”, subliniază eurodeputata.

Daciana Sârbu adresează mai multe întrebări concrete privind cerințele derivate din legislația de mediu a Uniunii Europene, printre care: garanțiile financiare si instrumentele de securitate financiara, prevăzute de Directivele 2004/35 EC si, respectiv, 2006/21 EC, precum si modificările legislative ce se decid in prezent referitor la Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu si Directiva SEVESO.

Textul integral al scrisorii.

„CATRE: ROVANA PLUMB, MINISTRUL MEDIULUI SI SCHIMBARILOR CLIMATICE
SCRISOARE DESCHISA
Doamna Ministru,
Va transmit acest mesaj in calitate de eurodeputata membra in Comisia de Mediu a Parlamentului European, dar si de persoana implicata, de mai bine de 6 ani, in dezbaterea pe tema proiectului de la Rosia Montana.
Potrivit informatiilor publice, acest proiect se afla, in prezent, in evaluarea autoritatilor de mediu pe care le coordonati. Ca europarlamentar, sunt la curent cu evolutiile recente in materie de legislatie de mediu. In acelasi timp, cunosc si impartasesc ingrijorarile exprimate, de-a lungul timpului, in legatura cu proiectul de la Rosia Montana si cu modul in care acesta indeplineste obligatii – vitale si obligatorii – de protejare a mediului.
Dat fiind ca, de la inceputul anului, nu au aparut informatii publice referitoare la intentiile guvernului privind Rosia Montana, si tinand cont de faptul ca USL si-a asumat in mod deschis obiective legate de protejarea mediului in Romania, as dori sa aflu in ce mod urmariti aceste obiective in procesul de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, in calitatea dvs de ministru al Mediului.
As dori sa aduc in atentia dvs o serie de intrebari privind cerintele derivate din legislatia de mediu a Uniunii Europene, pentru a afla daca acestea sunt luate in discutie in cadrul procedurilor de evaluare pe care le desfasurati in prezent.
Elementele specifice pe care doresc sa le clarificati sunt garantiile financiare si instrumentele de securitate financiara, prevazute de Directivele 2004/35 EC si, respectiv, 2006/21 EC, precum si modificarile legislative ce se decid in prezent referitor la Directiva privind Evaluarea Impactului de Mediu si Directiva SEVESO.

Articolul 14 al Directivei EC 2006/21 obliga autoritatile competente sa solicite garantii financiare pentru a acoperi costurile dispozitiilor referitoare la post-inchidere si ale reabilitarii amplasamentului. Autoritatile competente au obligatia de a crea proceduri pentru a stabili astfel de garantii financiare. Puteti confirma daca astfel de proceduri se afla in lucru si puteti explica in ce mod ele ar trebui puse in practica, in cazul proiectului propus de la Rosia Montana? Puteti explica in ce mod garantia financiara luata in discutie pentru acest proiect este in conformitate cu paragrafele 2 si 3 din Articolul 14, care se refera la viitoarea folosire a amplasamentului reabilitat si la costurile acestei reabilitari?

De asemenea, Articolul 14 al Directivei 2004/35 EC stabileste obligatiile statelor membre de a incuraja crearea de instrumente si piete de garantie financiara prin intermediul carora operatorii de proiecte industriale sa isi indeplineasca responsabilitatile. Puteti detalia care sunt masurile discutate pentru dezvoltarea de astfel de instrumente de garantie financiara in cazul proiectului aflat acum in evaluare?

Cunoasteti, desigur, ca in prezent forurile europene se afla in plin proces de revizuire a unor elemente de legislatie direct legate de domeniul acestui proiect. In acest moment propunerile CE de modificare a Directivei privind Evaluarea Impactului de Mediu (EIA) se afla in analiza Parlamentului, in prima lectura. Directiva SEVESO, referitoare la prevenirea accidentelor, a fost modificata anul trecut, iar statele membre trebuie sa o transpuna in legislatia nationala pana la 1 iunie 2015. Orice proiect industrial de lunga durata aflat acum in procedura de evaluare s-ar afla, teoretic, in curs la momentul aplicarii acestor doua directive modificate.
In cadrul procedurii de evaluare a proiectului de la Rosia Montana, aveti in vedere discutarea aplicarii noii forme a Directivei SEVESO, precum si monitorizarea procesului de modificare a Directivei EIA?

De asemenea, doresc sa va intreb, dna ministru, daca aveti in vedere sa reluati solicitarea de desecretizare a licentelor proiectului minier de la Rosia Montana de catre compania ce a propus acest proiect.

Am convingerea ca veti dovedi transparenta si deschidere si veti oferi raspunsuri la aceste intrebari, care intereseaza in primul rand publicul din Romania, preocupat de evolutia proiectului de la Rosia Montana. Am, de asemenea, speranta ca, in calitatea dvs de fosta eurodeputata membra in Comisia de Mediu a PE, tratati aceasta procedura de evaluare cu cea mai inalta exigenta si strictete in materie de protejare a mediului.

Cu toata consideratia,
Daciana Sarbu, europarlamentar PSD (S&D), membra in Comisia de Mediu a PE”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.