Dan Nica: Poşta putea fi profitabilă dacă nu ar fi fost devalizată

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a vorbit la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV despre dezastrul de la Poşta Română. Ministrul a spus că s-a ajuns în această situaţie din cauza unor contracte „păguboase şi defavorabile”.

„Când am plecat de la conducerea ministerului, în 2004, Poşta Română nu ştia ce să facă cu banii. Dacă îmi aduc bine aminte, avea un profit care depăşea câteva zeci de milioane de euro, iar în casă făceau plasamente overnight, că nu ştiau ce să facă cu banii. La momentul când am preluat-o, în mai 2012, am primit scrisoare de la fostul director general că societatea intră în faliment pe 13 iunie 2012, dacă ţin bine minte. Şi am intrebat de ce intră societatea în faliment? Mi s-a răspuns că nu mai avem ce să facem, că societatea primise o amendă de la Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane de lei, care devenise exigibilă, că datoriile la bugetul de stat, bănci şi furnizori depăşesc 600 milioane de lei. (…)De-a lungul timpului, societatea a încheiat 50 de contracte defavorabile. Spre exemplu, Poşta a încheiat cu Blue Air un contract pentru transportul aerian al corespondenţei de mai multe zeci milioane de euro, în condiţiile în care compania nu avea bani de benzină pentru propriul parc auto. Contractul a fost încheiat de unul dintre directorii generali care s-a perindat pe la conducerea societăţii în ultimii ani. (…) Vorbim despre contracte păguboase de zeci şi zeci de milioane de euro. Tot ce v-am spus este înaintat către justiţie, DNA face intensiv anchete. Vreau să vă dau un alt exemplu, care m-a şocat cel mai tare. O firmă fără niciun salariat s-a obligat prin 2010 sau prin 2011 să monteze POS-uri la toate unităţile Poştei, dar nu a pus niciunul. Poşta, directorul juridic al companiei, în loc să rezilieze contractul cu litera care trebuie, l-a reziliat cu altă literă. Instanţa a constatat că rezilierea s-a făcut ilegal şi, în baza solicitării firmei respective, a hotărât despăgubiri de cinci milioane de euro. (…) Vă dau un exemplu. Acum 20 de ani Poşta avea pe segmentul de coletărie rapidă o cotă de 100%. Acum a ajuns la 2%. Cum s-a ajuns aici? Fostul director care răspundea de această operaţiune avea şi el firmă privată. Factura pe firma lui, transporta cu maşinile Poştei coletele şi când şi-a făcut plinul el a plecat bine-mersi şi compania a ajuns la 2%. Acest dosar, precum şi celelalte, sunt în anchetă, dar nu pot să vorbesc despre ele”, a declarat Nica la ProTV.

Nica a spus că 95% dintre contractele păguboase încheiate de Poşta Română au fost reziliate.

„Mai am 5% din contracte, care nu au clauze de reziliere. Spre exemplu, am un contract cu servicii medicale la Ploieşti, încheiat de directorul general al Poştei care venise de la fabrica de chiuvete, care a fost până mai 2012. Aceastã firmă, şi Curtea de Conturi a confirmat acest lucru, primea bani pentru analize la cei 36.000 de salariaţi, dar ei nu făceau în fiecare lună analizele la toţi angajaţii. Contractul spune cã trebuie să îi plătesc toată suma de bani indiferent dacă salariaţii Poştei făceau sau nu analize. Bineînţeles că era ilegal. Problema este că nici acum n-am reuşit să îl reziliez pentru că nu are clauze de reziliere. Normal că nu mai facem plăţi”, a spus Nica.

Şeful Poştei, Ion Smeeianu, declarase că situaţia financiară proastă a companiei şi datoria pe care o are la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au îndepărtat potenţialii investitori.

„Când nu vine nimeni şi nu te întreabă nici cât costă caietul de sarcini înseamnă că problema este în zona de datorii. Avem două categorii de datorii. Una la bugetul de stat şi datoria la ANAF a picat foarte rău. A doua datorie este cheltuiala salarială. Probabil şi protestele salariaţilor Poştei, care au fost acum doua sau trei săptămâni, au cântărit enorm în decizia investitorilor de a se implica în procesul de privatizare. (…) Este prea mult să spui că este un eşec pentru că nu a venit nimeni la privatizarea Poştei. Chiar eu m-am întâlnit cu mai mulţi investitori, care mi-au declarat că sunt interesaţi să participe la privatizarea Poştei. Şi acţionarii SIF-urilor au aprobat participarea la acest proces(…) Dacă ne întrebăm care este situaţia Poştei la 12 luni de la preluarea mandatului de către Smeeianu, perioadă în care el a reuşit să reducă pierderile companiei cu 90 milioane de lei, atunci răspunsul este da. El trebuie să atingă o serie de indicatori de performanţă, pe care dacă îi arăt o să cereţi să fie aplicaţi la toate companiile de stat din România. Dacă Smeeianu nu-i atinge, atunci îi vom lua din salariu”, a declarat Dan Nica.

Nica a spus că societatea va fi restructurată.

„Dacă întrerupem procesul de privatizare, atunci nu mai avem posibilitatea să facem conversia datoriilor în acţiuni. Mergem la Comisia Europeană, le spunem că am vrut să privatizăm, dar că nu merge la acest nivel de îndatorare. (…) România poate să facă conversia datoriilor unei companii de stat în acţiuni doar în timpul procesului de privatizare. Le mai spunem că facem şi restructurarea companiei, pentru că altfel nu ne aprobă conversia. Sunt foarte convins că vom primi aprobarea de la Comisia Europeană”, a mai spus Nica.

România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională.

„Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit şi ne-a spus un lucru pe care îl ştiam: Europa este necompetitivă datorită preţului la energie, iar România, la actualul preţ al energiei, este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE. De ce? Din cauza şmecheriei cu certificatele verzi (…). România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani. (…) Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi – n.r.). Dacă fiecare se uită în factura de energie electrică scrie acolo suma pe care o plăteşte pentru certificate verzi. (…) Săptămâna viitoare vom avea primele mãsuri în privinţa certificatelor verzi, care aruncă în aer populaţia şi industria. În rubrica în care scrie certificate verzi suma trebuie să fie mai mică. Eu vă spun acum că ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de muncă, nici de orice altceva, închidem tot”, a declarat ministrul Dan Nica, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Diferenţa dintre salariile compensatorii la Poşta Română şi cele ale foştilor şefi ai autorităţilor de reglementare în asigurări şi valori mobiliare este „o ruşine”, a mai spus ministrul.

„M-am gândit să vă dau un răspuns politic, dar vă spun direct: este o ruşine. Este o lege strâmbă care a permis existenţa contractelor colective de muncă în care se negocieză inclusiv salariile pentru bugetari. Nu este posibil să negociezi un contract colectiv de muncă cu salarii la nivel de bugetari pentru că negociezi pe baza la ceva care nu este al tău. Nici cel care este conducătorul instituţiei, şi nici cei care cer, nu deţin acei bani. Deci, nu-i companie privată”, a declarat Nica la ProTV

Conform declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, fostul preşe­dintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM – 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP, 14.000 euro. Aceştia ar urma să primească salarii compensatorii pentru posturile restructurate. Astfel, fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, iar foştii comisari ai CSA vor primi peste 500.000 euro.

În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Nica a spus că trebuie modificarea, de urgenţă, legislaţiei în privinţa salarizării şefilor autorităţilor de reglementare.

„Aceste instituţii au avut un regim care nu impunea limite pe partea de salarii, chiar dacă, în fond, sunt instituţii ale statului. Un astfel de caz a fost la autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM), unde, atunci când am luat decizia de finanţare de la buget, Comisia Europeană a reacţionat şi ne-a cerut să revenim la autofinanţare, pentru că astfel le era afectată independenţa. Sper să nu se considere ingerinţă şi limitarea salariilor şefilor unor companii de stat la şase salarii medii pe ramură. (…) Pe premierul Ponta l-am auzit discutând această chestiune în ultimele două şedinţe ale Guvernului. Mi se pare penibil să primeşti salarii compensatorii pentru că ai fost revocat dintr-o funcţie şi, a doua zi, ai fost repus în aceeaşi funcţie, dar la o altă instituţie, care a preluat atribuţiile CSA şi CNVM. Cum poţi să spui că eşti de acord? Situaţia este ridicolă. Adică tu, şef al instituţiei, te-ai lăsat greu convins, în bătălia cu sindicatele, să iei 19 salarii pentru întreruperea activităţii o zi … Nu se poate aşa ceva”, a arătat Dan Nica.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.