Dan Radu Ruşanu, reţinut de DNA
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut marţi de procurorii DNA, în dosarul Carpatica-ASF, în care este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.
Rușanu și-ar fi pus toți angajații să semneze un contract de confidențialitate prin care se obligau să nu furnizeze informații din cadrul ASF, nici măcar anchetatorilor, înainte de a-l informa pe el, arată procurorii. Acest demers al lui Ruşanu este infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de până la 5 ani.
”Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Ruşanu Radu Dan a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F”, anunță comunicatul DNA.
Ruşanu este acuzat că a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.
Pe 10 februarie, procurorii DNA au solicitat Guvernului şi Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonanţe de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Procurorii DNA verifică modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă.
Rușanu urmează să fie prezentat miercuri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Dăianu preia frâiele ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reținere a lui Dan Radu Rușanu, președinte ASF, informează instituţia prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în următoarea perioadă, atribuțiile lui Dan Radu Rușanu vor fi preluate de către Daniel Dăianu, prim-vicepreședinte ASF.
“Precizăm că nu interpretăm și nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituție a statului român care are datoria să își îndeplinească atribuțiile integral”, se scrie în comunicatl ASF, cu adăugirea că instituţia va reveni cu precizări după expirarea termenului de reținere de 24 de ore a lui Dan Radu Ruşanu.
Conducerea ASF trebuie să depună primele pe care şi le-a dat
Preşedintele Comisiei de buget din Senat, Cosmin Nicula, solicită conducerii ASF să depună primele obţinute la casieria instituţiei până săptămâna viitoare, când vor avea loc audieri. În caz contrar, avertizează acesta, va propune Parlamentului revocarea conducerii Autorităţii.
Nicula a precizat că la ora 14.00 se va reuni comisia de buget-finanţe pentru a decide calendarul de verificare a ASF.
„Le propun astăzi colegilor un mod de lucru în două etape. Prima etapă este aceea de a determina consiliul de coordonare al ASF să depună primele la casieria unităţii până marţea viitoare, când vor veni în şedinţa de comisie. Adică să dea banii înapoi. În etapa a doua să trecem la verificarea activităţii din ultimul an şi jumătate”, a declarat Nicula.
Senatorul PSD a precizat că se referă la „toate primele pe care le-au luat” cei din conducerea ASF.
„Mi se pare imoral astăzi în România să îţi dai prime de peste 70 de mii de euro, în condiţiile în care nivelul de trai din ţară îl ştiţi cu toţii care este. Dacă refuză, voi propune Parlamentului revocarea întregii conduceri”, a declarat Nicula.
Preşedintele Comisiei de buget a mai afirmat că este „cât se poate de legal” modul în care cei din conducerea ASF au obţinut primele menţionate, „şi la fel de legal este a da banii înapoi”.
El a fost întrebat dacă revocarea conducerii ASF nu se face în baza unei încălcări a legii din partea conducerii acesteia.
„Se va face şi în baza unei încălcări a legii, dar se va face şi în baza unei modificări a Ordonanţei 94 pe care o vom face la comisie dacă nu vor să dea banii înapoi”, a replicat Nicula.
Senatorul a menţionat că demersul său a plecat de la informaţiile prezentate la televizor cu privire la primele obţinute de cei din conducerea ASF.
Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru preşedinte, premier şi parlamentari, instituţia considerând că informaţiile privind câştigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.
„Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru al Guvernului şi nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă. În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituțional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014”, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).