Danemarca reduce locurile pentru studenții internaționali

Ministerul danez al Educației a decis reducerea cu 25% a locurilor din cadrul programelor universitare cu predare în limba engleză dedicate studenților internaționali.

Decizia vine ca urmare a rezultatelor unor studii conduse de minister, conform cărora doar o cincime dintre acești absolvenți rămân să muncească în Danemarca după finalizarea studiilor.

‘La sfârșitul lunii martie Ministrul Educației din Danemarca, Soren Pind, a făcut apel către toate instituțiile de învățământ superior care oferă programe cu predare în limba engleză să reducă numărul de locuri alocat studenților internaționali cu 25%. Imediat am fost informați de către universitățile noastre partenere din Danemarca cu privire la programele și numărul de locuri rămase disponibile pentru fiecare domeniu de studiu în parte, pentru potențialii studenți din România’, declară Ana Maria Papp, Manager Dept. Universități în Străinătate, IntegralEdu.

În consecință, unul din patru viitori studenți care și-au planificat să meargă la studii în Danemarca va trebui să se orienteze către alte programe de studiu unde încă mai sunt locuri disponibile sau către universități din alte țări.

‘Având o perspectivă de ansamblu asupra posibilităților pe care le oferă acum Danemarca, dar și asupra universităților partenere din alte țări, îi putem ajuta pe cei care sunt atinși de această decizie politică să găsească o alternativă viabilă — atât ca program, limbă de studiu, cât și ca buget necesar — într-o altă țară. De regulă, tinerii cu care am lucrat până acum, iau drept alternativă pentru Danemarca fie Olanda, fie de Marea Britanie, ambele oferind programe de studiu în limba engleză’, declară Ana Maria Papp.

Cât costă, timp de o lună, să fii student în Olanda

Un program de licență sau masterat în Olanda costă aproximativ 2000 euro.
‘În Danemarca, într-adevăr, studiile sunt gratuite, fiind integral subvenționate de către stat, însă acolo costurile de trai sunt mai mari față de Olanda. Într-un oraș danez mai mic un student va cheltui lunar, cu tot cu plata pentru chirie, în jur de 1000 de euro, în Copenhaga suma putând ajunge și la 1500 de euro. În Olanda în schimb, aceste costuri se situează între 500 și 1000 de euro pe lună, iar o parte din această sumă poate fi acoperită prin surse de finanțare sub formă de împrumuturi. În Olanda există 4 surse de finanțare a costurilor care, în total, nu trebuie să depășească suma de 1 003 de euro. Banii împrumutați se rambursează la doi ani de la terminarea studiilor, pe o perioadă de 35 de ani, numai dacă studentul depășește un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2016 pragul a fost de 13 989 de euro/an, iar pentru 2017 de 14 215 de euro/an. 77% dintre studenți au solicitat și beneficiază de aceste finanțări’, declară Ana Maria Papp.

Peste 90% dintre studenții români plecați în Marea Britanie beneficiază de scheme de finanțare oferite de Guvernul Britanic

Și în Marea Britanie studenții din Uniunea Europeană pot accesa burse și împrumuturi de până la 9250 de lire sterline pentru programele de licență și de 10.000 de lire sterline pentru programele de master, scheme de finanțare de care în acest moment beneficiază peste 90% dintre studenții români plecați să studieze acolo.

‘Cât privește contextul Brexit, specialiștii din domeniul analizei politice spun că situația studenților români care își încep studiile universitare în anul academic 2017-2018 în Marea Britanie nu va fi afectată, aceștia având garanția că contractul de împrumut acordat de către Guvernul Britanic va rămâne valabil pe întreaga perioadă a studiilor’, a mai declarat Ana Maria Papp.

În perioada următoare, în toate birourile IntegralEdu din țară, pentru toți cei care au aplicat la studii în Danemarca și s-au trezit în această situație, se vor organiza sesiuni speciale de consiliere în care consultanții vor oferi informații cu privire la toate universitățile și domeniile de studiu din Danemarca unde au rămas locuri disponibile pentru studenții internaționali. Totodată se vor oferi soluții alternative și pentru alte destinații de studiu unde încă se mai poate aplica, precum Olanda și Marea Britanie. Pentru studenții care nu-și pot accesa locurile la universitățile din Danemarca din cauza schimbărilor de ultim moment, IntegralEdu va oferi ajutor gratuit pentru găsirea locului la alte instituții de învățământ partenere, din alte țări.

Conform statisticilor, peste 45.000 de tineri români studiau în străinătate anul trecut. În rândul tinerilor care au aplicat și plecat la studii în străinătate prin intermediul IntegralEdu, în topul destinațiilor de studiu preferate se află Marea Britanie și Olanda, urmate de Danemarca, cererea pentru aceste trei țări fiind în creștere cu 20% în ultimul an.

Despre IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educațional din România pentru studii în afara țării. Grupul de firme INTEGRAL are o experiență internațională de peste 25 de ani în consilierea elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educaționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare și centre de limbi străine. Prezența în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din Europa și SUA. IntegralEdu organizează cele mai mari târguri de consultanță educațională pentru studii în străinătate în cadrul cărora elevii, studenții și părinții acestora au ocazia să întâlnească reprezentanții unor școli și universități de prestigiu din întreaga lume. Pentru mai multe informații puteți accesa www.Integraledu.ro, www.worldeducation.ro și pagina de FB www.facebook.com/Integraledu.ro.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.