De ce nu a putut BNR să negocieze cu autorităţile din Cipru?

Ce soluţie a găsit nouă Autoritate de Reglementare Prudenţială (PRA) din Anglia, care a început să funcţioneze chiar de astăzi? A transferat toate depozitele englezilor la Bank of Cyprus, care are statut de persoană juridică britanică, aşadar nu este afectată de deciziile din Cipru.

In aceeasi zi in care in Romania se inchidea, dupa mult timp, o banca (Bank of Cyprus) provocand un soc firesc si ingrijorare, Anglia a decis sa-si salveze cei 15.000 de deponenti care au 270 de milioane de lire sterline in conturile Laiki Bank, ce are statut de sucursala in Anglia, asadar care riscau sa-si piarda depozitele de peste 100.000 de euro, dupa lichidarea bancii-mama din Cipru, conform planului convenit cu troika de salvare a tarii.

La noi este exact invers.

Laiki are in Romania o subsidiara cu personalitate juridica romana, respectiv Marfin Bank, reglementata si cu depozite garantate de autoritatile romane, astfel ca nu este afectata de deciziile de Cipru privind nationalizarea depozitelor.

Iar Bank of Cyprus are statut de sucursala, ceea ce inseamna ca depozitele romanilor din aceasta banca, in jur de 250 de milioane de euro, detinute in principal de firme, sunt tratate ca si cum ar fi in Cipru, asadar risca sa fie nationalizate.

Se pune asadar intrebarea de ce a trebuit sa fie inchisa Bank of Cyprus, cu motivul oficial de a putea sa-si gaseasca un cumparator, in timp ce autoritatile din Anglia au rezolvat problema fara a crea soc si panica printre deponenti, cu risc de contagiune?

De ce nu a putut BNR sa negocieze cu autoritatile din Cipru o cale mult mai linistita si mai simpla de a rezolva, fie prin vanzare, fie prin transferul depozitelor, fie altfel, problema sucursalei Bank of Cyprus?

Si In Grecia, unde cele doua banci cipriote au expuneri incomparabil mai mari, problema a fost rezolvata foarte rapid si fara prea multa agitatie, prin preluarea bancilor cipriote de catre Piraeus Bank, cu fonduri furnizate de mecanismul de salvare a bancilor din Grecia.

Se putea gasi si la noi o solutie de acest gen, astfel incat Fondul de Garantare a Depozitelor sa finanteze preluarea Bank of Cyprus de catre o banca sau chiar sa preia administrarea bancii, fireste, cu acordul bancii-mama si a bancii centrale a Ciprului.

Va salva situatia Banca Transilvania?

Sau mai probabil, se putea negocia cu Piraeus sa preia Bank of Cyprus, la fel ca in Grecia, sau cu Banca Transilvania, in care Bank of Cyprus detine 9,8% din actiuni. De altfel, se pare ca Banca Transilvania este cea cu care trateaza BNR, prin intermediul autoritatilor din Cipru, preluarea Bank of Cyprus.

De ce trebuie sa apara, acum, dupa atatia ani de criza, situatii socante si incerte cu privire la situatia unei banci, chiar daca aceasta este suscursala si detine doar 0,7% din activele sistemului bancar?

De ce nu putem si noi sa ne comportam ca tarile civilizate precum Marea Britanie si Grecia, ci tot ca rusii?

Ba a fost si mai rau: in saptamana dinaintea inchiderii bancii, am avut parte de declaratii ce pot fi catalogate iresponsabile, venite chiar de la bancherii centrali si comerciali

Cu guvernatorul BNR spunand ca nu-i pasa de cei care au peste 100.000 de euro in banci, cu sfaturi de la economistul-sef Lazea privind depunerea de sume mai mici in mai multe banci.

Si din nou, cu Mugur Isarescu anuntand, in premiera, ca romanii au inceput sa-si sparga depozitele in banci si cu un bancher care spunea pe sleau ca cei cu depozite in bancile cipriote si grecesti vin la Raiffeisen. Incredibil.

Închiderea intempestivă a Bank of Cyprus, după ce ministrul Finanţelor din Cipru, Michalis Sarris, declarase vineri că va fi vândută în timp, şi nu la orice preţ, survine după declaraţiile iresposabile ale reprezentanţilor BNR şi ai unor bancheri, precum şi a modului superficial în care BNR a tratat aceasta problemă, apreciază Bancherul.ro .

BNR este pe punctul de a se confrunta cu prima criza bancara reala din Romania ultimilor ani, odata cu inchiderea sucursalei Bank of Cyprus, fenomen de a carui gravitate pare a nu fi constienta, intrucat ar putea duce la un fenomen de contagiune foarte periculos.

Probabil ca in urma unor declaratii deloc linistitoare pentru deponenti venite chiar de la guvernatorul Mugur Isarescu, care declara saptamana trecuta ca unii oameni au inceput sa-si sparga depozitele, Bank of Cyprus, ai carei clienti sunt in principal mari companii, s-a confruntat cu retrageri masive de bani, motiv pentru care a trebuit sa fie inchisa.

Mai ales ca, dupa cum au declarat reprezentantii BNR, banca era solvabila si nu avea probleme de functionare.

Fireste ca ar fi ideal sa se gaseasca un cumparator pentru banca, astfel incat aceasta sa nu intre in faliment, dupa cum spun si reprezentantii BNR, iar cel mai probabil Piraeus Bank va fi rugata sa salveze situatia, cum s-a intamplat si in Grecia.

Este insa incredibil modul in care BNR a tratat aceasta criza: cu atatea declaratii iresponsabile si deloc incurajatoare pentru deponentii atat de sensibili si speriosi, cum insusi guvernatorul Isarescu spune despre investitori, citandu-l pe Keynes.

Daca am fi fost in locul BNR, am fi dat cel putin o declaratie oficiala, un comunicat, in urma crizei din Cipru, pentru a-i linisti pe clientii bancilor cipriote din Romania.

Mai mult, am fi luat masuri astfel incat sa nu fie nevoie ca sucursala Bank of Cyprus sa fie inchisa atat de brusc si socant, fireste, pentru toti clientii bancilor din Romania, nu doar pentru cei ai bancilor cipriote si din alte tari cu probleme, ca sa nu mai speculam si noi.

Mai ales ca, dupa cum spuneau reprezentantii BNR, cele doua banci cipriote au numai 1,5% din activele sistemului bancar, asadar fi fost destul de usor de administrat.

Faptul ca Bank of Cyprus a trebuit inchisa peste noapte este un esec al BNR in administrarea unei crize bancare ce izbucnise in Cipru de cateva saptamani, dar a carei efecte au fost tratate cu mult prea mare lejeritate si iresponsabilitate in tara.

Sursă: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.