De ce nu propune Toader revocarea lui Kovesi și Lazăr

Ca într-o piesă atent gândită, cu declarații cu dublu sens și amânări de natură să crească suspansul, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, în sfârșit, „verdictul” în ceea ce privește evaluarea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr: nu va propune revocarea celor doi. Momentul ar putea fi perceput ca o înfrângere pentru PSD, ALDE și toți cei care au vorbit, vehement, despre republica procurorilor, abuzurile DNA, falsificarea luptei anticorupție și așa mai departe. În fapt, decizia anunțată astăzi poate fi privită și ca un pas tactic în lateral, pentru că actuala putere și toți cei care și-ar dori să vadă stopată lupta împotriva corupției au descoperit că au la îndemână o „armă” mult mai puternică pentru a-și rezolva problemele.

Povestea evaluării procurorului-general și a procurorului-șef al DNA a început cu o demonstrație de forță: în studioul unui post tv al familiei Voiculescu, ministrul Justiției anunță că declanșează analiza și îi invită pe cei doi, printre rânduri, „să aibă inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale” și să se gândească la demisie. Mai mult, Toader spune că evaluarea va avea două componente: una profesională, alta managerială.

În zilele ce au urmat, situația a început să capete nuanțe: s-a lămurit că evaluarea vizează eficiența managerială și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, ministrul Justiției nu le-a cerut explicit celor doi, în cadrul întâlnirilor avute, să demisioneze, iar președintele Iohannis, cel la care ar ajunge, spre semnare, eventualele decrete de revocare a anunțat că este „foarte mulțumit” de activitatea lui Kovesi și Lazăr.

Punctul de inflexiune a fost, evident, când șeful statului a declarat că este „foarte bine, din când în când, să se facă evaluări”, dar că nu crede că propunerea revocării va fi făcută de ministrul Justiției. Întrebat pe ce se bazează când face astfel de afirmații, Iohannis a răspuns: „Pe informații”.

 Impresia că Tudorel Toader și-a pierdut elanul, după ce s-a lansat (sau s-a lăsat împins?) în povestea evaluării procurorilor șefi, a devenit și mai pregnantă când au început amânările. Ba că anunță luni rezultatele, ba că miercuri la prânz, pentru ca, în final, să fie miercuri seară, după ce ministrul Justiției a avut o serie de întâlniri, inclusiv cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Andreea Nicolae

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.