De ce poate fi eliberat Adrian Năstase. Motivarea judecătorilor

Judecătorii au prezentat, miercuri, motivarea în cazul eliberării lui Adrian Năstase. Este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare, se arată în motivarea judecătorilor de la Judecătoria sectorului 4.

„Analizând cererea  în lumina prevederior legale în materia liberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanta retine că poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsă prevazută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor in muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale),
tinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară).

Raportând aceste criterii legale la situatia ce rezultă din actele aflate la dosarul cauzei, instanta apreciază că prin executarea fractiunii obligatorii de pedeapsa, condamnatul a dobândit o vocatie la acordarea beneficiului liberarii conditionate, urmând ca instanta sa aprecieze dacă, în functie şi de celelalte criterii stabilite de lege, este oportună acordarea liberării condiţionate”, se arată în motivare.

Instanţa a notat în motivarea deciziei, dată publicităţii miercuri, că lucrarea ştiinţifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.

„Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul în documentul citat.

Totodată, instanţa a arătat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează să fie elaborată lucrarea ştiinţifică, Adrian Năstase „a semnat un angajament în cadrul căruia declara că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor”.

„Pentru toate acestea, instanţa nu va primi susţinerile reprezentantului Ministerului Public conform cu care nu este îndeplinită fracţia legală, cu referire directă la caracterul ştiinţific al lucrării arătate sau la timpul alocat acesteia”, a mai arătat judecătorul.

În legătură cu timpul alocat elaborării lucrării, care, conform susţinerilor DNA, este mai mic cu trei zile decât cel evidenţiat de caracterizare, marcat de perioada dintre 10 august 2012 (data începerii lucrului) şi 21decembrie 2012 (data când s-a dat bun de tipar), instanţa reţine că această împrejurare nu mai prezintă relevanţă la acest moment, date fiind cele statuate prin Decizia nr. 67/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – recurs în interesul legii, publicată în Monitorul Oficial 537 din 16 iulie 2008, potrivit căreia propunerea de liberare condiţionată va fi examinată de instanţă „sub aspectul îndeplinirii tuturor condiţiilor legale, respectiv fracţie, stăruinţă în muncă şi dovezi temeinice de îndreptare, la momentul judecării acesteia, şi nu la momentul introducerii ei”.

Pe 12 februarie, instanţa a decis că Năstase îndeplineşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat. Sentinţa nu este definitivă, urmând să fie atacată de procurori.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.