De ce se retrage deputatul Remus Cernea din grupul PSD de la Camera Deputatilor

Verzii din Romania au dezvoltat in ultimul an un parteneriat politic cu USL si cu premierul Victor Ponta care s-a concretizat intr-o colaborare foarte buna si in accederea in Parlamentul Romaniei, pentru prima data, a unui partid membru al Verzilor Europeni. Am intrat in acest parteneriat politic cu gandul si speranta de a lucra impreuna pentru dezvoltarea unor politici publice prietenoase cu mediul, progresiste in raport cu apararea drepturilor omului si reformatoare, in general, pentru societatea romaneasca.

Verzii au salutat deschiderea aratata de premier, de-a lungul timpului, fata de temele de mediu si fata de drepturile minoritatilor de orice fel din Romania. In acelasi timp, ne-am afirmat opozitia categorica fata de proiectele de explorare/exploatare a gazelor de sist si fata de mineritul pe baza de cianuri. Astfel de teme sunt nu doar prioritare, pentru noi, Verzii, ci definitorii. Recent au fost asumate decizii guvernamentale in favoarea explorarii gazelor de sist de catre Chevron si pentru realizarea companiei de stat Minvest Rosia Montana care sa preia participatiunile statului la Rosia Montana Gold Corporation. Aceste decizii au fost luate fara o consultare prealabila cu Verzii si fara a se tine cont de opiniile pe care noi le-am exprimat cu privire la astfel de teme.

Participarea noastra, alaturi de USL, asa cum am anuntat de la inceput, este legitima atat timp cat politica generala a aliantei nu risca sa aduca atingere principiilor noastre centrale. Or, in conditiile luarii unor decizii care contravin miezului tare al valorilor Verzi, nu putem ramane alaturi de USL intrucat am cautiona astfel de decizii. In politica, o anumita flexibilitate este necesara si exista, de multe ori, compromisuri bune. Dar, in acest caz, pentru noi ar fi vorba de compromisuri care ne-ar compromite pentru ca sunt puse in joc teme definitorii pentru Verzi.

Din aceste ratiuni, deputatul Remus Cernea a hotarat sa se retraga din grupul PSD de la Camera Deputatilor, iar decizia sa are suportul colegilor de partid din conducerea centrala cu care a existat o consultare informala.

Partidul Verde este deschis pentru diverse forme de colaborare politica, atat cu parlamentari din USL, cat si din alte partide. Vom incerca, atat in Parlament cat si prin alte forme de activitate si exprimare politica sa ne afirmam valorile si propunerile, sa facem opozitie constructiva sau sa cooperam atunci cand este gasita o platforma comuna.

Acum insa, opozitia PDL este anemica, fiind puternic decredibilizata ca urmare a prestatiei din timpul guvernarii PDL, pana si presedintele Traian Basescu delimitandu-se public de acest partid. Opozitia facuta de PP-DD este prea populista. UDMR raspunde cu precadere cerintelor comunitatii maghiare din Romania. In acest context, Partidul Verde va putea fi acea voce care sa formuleze critici necesare, bine fundamentate si rationale fata de deciziile majoritatii parlamentare si care, totodata, sa aduca in dezbaterea politica teme necesare ramase prea mult timp tabu pentru politicieni.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.