De la 1 aprilie 2014 vor fi eliberate noi documente de identitate

Din 1 aprilie 2014 vom primi opţional cartea electronică de identitate, iar noi putem alege un buletin standard în noul format. Având în vedere că legislaţia în materie trebuie armonizată, Ministerul Afacerilor Interne propune modificarea mai multor acte normative ce stabilesc forma şi conţinutul de date ale documentelor de identitate, potrivit realitatea.net, care citează AvocatNet.ro.

Buletinele electronice se vor elibera începând din 1 aprilie 2014, iar punerea în circulaţie se va face eşalonat, în maxim 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate. Legea nr. 235/2013 stabileşte că, de la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărţi de identitate, fie pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

“Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului”, a explicat, în luna iunie, Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Proiectul de act normativ pus în dezbatere publică de MAI stabilește, printre altele, forma și conținutul de date ale noilor documente de identitate. Astfel că, datele cu caracter personal vizibile al noilor cărţi de identitate sunt: numele și prenumele titularului, sexul, cetăţenia titularului, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, C.N.P şi adresa de domiciliu a titularului.

În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
‘Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice’, se arată în nota de fundamentare.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.