De săptămâna viitoare, comparator pentru prețul gazelor pe tot teritoriul țării

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru prețul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul țării unde există serviciul de alimentare cu gaze, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieței gazelor.

„Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de prețuri. Acesta este în testare și în luna aprilie va fi pus pe site. (…) Probabil că de luni va putea fi funcțional”, a arătat Havrileț.

Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toți furnizorii care îi pot livra gaze și ce oferte au aceștia.

„Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafața pe care o încălzești și automat îți apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poștal și câți metri pătrați are apartamentul și apar 70 de oferte. Îți dă oferta medie, câte sunt sub medie și câte peste medie, ca să fie mai ușor de căutat. Și sunt oferte de toate felurile, cu facilități de plată, cu diferite condiționări și așa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piața casnică fără un comparator de prețuri”, a explicat președintele ANRE.

Anterior, în aceeași conferință, Havrileț a afirmat că tariful final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat.

„ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor”, a explicat Havrileț.

Havrileț a mai spus că ANRE va calcula prețul final de la 1 aprilie pornind de la prețul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producție internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da prețuri de referință.

„Considerăm că acest preț este o bază foarte bună pentru a se forma prețurile în mod liber și vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut”, a apreciat președintele ANRE.

Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 — aprilie 2018, vor fi diferențe foarte mari între prețul pieței și cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru prețul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

„Aceasta dacă vor fi diferențe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferențe mai mari de 5%, vom merge așa până anul viitor și vom vedea atunci”, a mai arătat Havrileț.

El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.