De Ziua Somnului, Samsung încurajează utilizatorii de smartphone-uri să ofere putere de procesare cercetărilor științifice, în timpul somnului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Samsung și Facultatea de Științe ale Naturii din cadrul Universității din Viena încurajează utilizatorii de smartphone-uri și tablete să-și folosească dispozitivele în scop știinţific. Cu ajutorul aplicației „Power Sleep” aceștia pot dona putere de procesare, în timp ce dorm, pentru realizarea unei cercetări ce luptă împotriva bolilor Alzheimer și cancer.

„Tehnologia poate contribui la atingerea unor scopuri înalte. Thomas Rattei și echipa lui din cadrul Universității din Viena ne-au inspirat prin expertiză științifică demonstrată în domeniul studiilor despre proteine. Aplicația «Power Sleep» este o recunoaștere a muncii lor și, în același timp, o contribuție pe care o avem în lupta împotriva bolii Alzheimer și a cancerului”, a explicat Martin Wallner, Senior Director IT & Mobile Communications, Samsung Electronics Austria.

Lansată în luna februarie, aplicația a fost deja instalată de peste 75.000 de utilizatori din toată lumea. În jur de 30.000 de utilizatori folosesc în mod regulat aplicația pentru a dona putere de procesare pentru cercetări științifice. În total, ei furnizează 10% din puterea de procesare a proiectului doctorului Thomas Rattei.

Dezvoltată de Samsung, aplicația „Power Sleep” a fost creată pornind de la ceea ce lipsea din cercetarea lui Thomas Rattei: puterea de procesare. „Pentru a lupta împotriva bolii Alzheimer și a cancerului, este nevoie să știm cum au fost create proteinele. Acest lucru necesită o serie de teste pentru care este nevoie de o putere de procesare imensă, iar aici intervine aplicația «Power Sleep», pentru că a reușit să facă legătura între știință și societate. Mai mult, cercetarea noastră permite tuturor persoanelor din Austria, și nu numai, să se implice și să facă un bine în timp ce dorm. Cu cât participă mai mulți oameni, cu atât rezultatul este mai bun”, a declarat Dr. Thomas Rattei, Profesor de Bioinformatică la Universitatea din Viena.

O simplă aplicație – un efect major
Aplicația „Power Sleep” poate fi folosită ca o alarmă de ceas a unui smartphone, dar oferă mai mult față de aplicațiile obișnuite.

În timp ce utilizatorii dorm, dispozitivul contribuie la realizarea studiului, punând la dispoziția cercetătorilor puterea de procesare nefolosită. Concret, pachete mici de date, de o dimensiune de 1 megabyte (mai mici decât un fișier .mp3 obișnuit) sunt trimise pe serverele din cadrul Universității din Viena și se întorc înapoi după ce dispozitivele au efectuat calculele. Apoi, informaţiile intră în baza de date de cercetare a profesorului Rattei, care are ca scop colectarea rezultatelor în urma testelor efectuate în întreaga lume.

Aplicația se bazează pe tehnologia dezvoltată de Universiatea Berkeley din Statele Unite, numită BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing). Această infrastructură conectează aproximativ 60.000 de calculatoare, la nivel mondial, în scopuri știinţifice.

„Power Sleep” extinde această infrastructură integrând acum dispozitivele mobile; puterea de procesare a smartphone-urilor de azi este practic aceeași cu cea de pe calculatoare sau notebook-uri, așa cum a punctat Martin Wallner.

Aplicaţia „Power Sleep” este disponibilă în Samsung App Store și Google Playstore pentru dispozitivele mobile Android ( începând cu versiunea 2.3).

Pentru a evita traficul excesiv, de multe ori limitat de abonamentul de telefonie mobilă, aplicația va putea funcționa exclusiv prin intermediul Wi-Fi. Utilizarea 3G este însă posibilă dacă utilizatorul dorește. În plus, aplicația va putea funcționa doar în cazul în care cablul de încărcare este conectat și smartphone-ul este încărcat complet.

„Power Sleep” accesează doar procesorul, astfel datele cu caracter personal fiind securizate. La sfârșitul fiecărui interval de procesare, aplicația le permite utilizatorilor să vadă ce contribuție au adus cercetării în timpul somnului.

Mai multe informații: http://powersleep.samsung.at

*Aplicația este recomandată pentru dispozitivele cu Android, versiunea 4.1.
**Tarifele privind consumul de date în timp ce este folosită aplicația „Power Sleep” intră în responsabilitatea utilizatorului. Vă rugăm să luați în calcul și posibilele limitări de date impuse de furnizorul dumneavoastră.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.