Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

De ziua Unirii Basarabiei cu România, Harta Daciei și a României interbelice va contura tema unui nou concert „Cartografii sonore”

Publicat: marți, 20 martie 2018

Și în 2018, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la fiecare final de lună muzica va dezvălui povestea unei hărți cu însemnătate din colecțiile muzeului.Marți, 27 martie, de la ora 18:00, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, publicul este invitat în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39 la un concert – eveniment susținut de Duo Kitharsis.

Harta în jurul căreia se va contura evenimentul lunii martie reprezintă teritoriile României Mari și se numește „Harta școlastică a Daciei și a României de azi”,realizată de ing. Grigore Bejan și publicată la Bucureşti în preajma anului 1920. Este o hartă fizică, economică şi administrativă a României Mari, fiind destinată folosirii în şcoli. O importanţă deosebită este acordată componentei istorice. Harta prezintă România Mare suprapusă peste frontiera unei Dacii delimitate de granițe naturale (Tisa, Dunărea etc.), urmărindu-se astfel să se evidențieze continuitatea locuirii acestui spațiu de către poporul român.

Mai multe despre configurația acestei hărți va prezenta muzeograful Despina Hașegan, în deschiderea evenimentului. Harta aleasă va deveni, ca și până acum, harta lunii următoare la MNHCV și va beneficia de o expunere aparte.

Având o carieră internațională impresionantă, Duo Kitharsis va aborda marți seară un program inedit de chitară clasică ce propune un itinerariu plin de energie, melancolie și pasiune în istoria muzicii tradiționale românești.

Programul abordat de artiștii invitați este alcătuit în consonanță cu tematica evenimentului și va cuprinde adaptări pentru duo de chitară clasică a diferitelor dansuri tradiționale românești precum: „Sălcioara”, „Poarga românească”, „Brâul”, „Buciumeana”, „Mărunțel”, „Pe picior”, dar și creații originale inspirate de folclor, prin viziunea compozitorilor Cătălin Ștefănescu PătrașcuBéla Bartók, Éric Satie și Sabin Drăgoi.

Duo Kitharsis este format din artiștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni de exceptie, laureați cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică Olsztyn (Polonia, 2014), dar și cu numeroase alte distincții precum Locul I la Concorso di Esecuzione Musicale „Citta di Piove di Sacco” (Padova, Italia, 2014), Locul I la Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale Castel Ritaldi (Italia, 2014) sau Locul al II-lea la Concursul International de „Duo de Chitară” L.I.G.I.T.A. (Liecthenstein, 2016).

De-a lungul timpului, de la fondarea sa din 2009, Duo Kitharsis a concertat pe scene importante din Franța, Germania, Italia, Polonia, alături de renumiți muzicieni și de mari orchestre naționale.. Duo Kitharsis cântă pe instrumente realizate de către lutierul român Alexandru Marian. (http://chitareconcert.wordpress.com/)

Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri.

Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.

După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.

Prețul biletului de intrare este în valoare de 8 lei, accesul fiind permis prin înscriere în prealabil pe site-ul muzeului, în limita locurilor disponibile:http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-scolastica-a-daciei-si-a-romaniei-de-azi/

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=94675

Publicat de la data mart. 20 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 ianuarie 2020, 22:20
 

N
Senin
0°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:48
Apus: 17:04
Prognoza 18 ianuarie 2020
Zi
 

NE
Ceaţă
4°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NE
Cer noros
-2°C
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-01-2020 Ora : 14 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 14:00 si 17:00 In zona : Județul Constanta: zona continentala; Se vor semnala : local ceaţă care determină scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 256.341 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team