Dealul Bucium, care pune în pericol autostrada Orăştie-Sibiu, va fi defrişat

Două hectare şi jumătate de pădure vor fi puse la pământ cu acordul Ocolului Silvic. Sătenii din zonă se tem că, rămas fără susţinere, pământul se va surpa şi peste casele lor. Autorităţile susţin însă că nu este niciun pericol – rădăcinile copacilor vor rămâne în pământ.

Pe Dealul Bucium din judeţul Sibiu solul este argilos şi se îmbibă repede cu apă. Atunci o ia la vale. Situaţia a intrat serios în atenţia autorităţilor de când pune în pericol autostrada spre Orăştie.

De cealaltă parte a dealului, spre satul Aciliu, versantul este acoperit cu o pădure de fagi seculari. Ocolul Silvic vrea să-i taie şi să valorifice lemnul.

Oamenii din zonă se tem că astfel dealul va deveni şi mai instabil. Acum, chiar şi cu pădurea în picioare, casele din marginea satului sunt crăpate.

În pădurea Fagii Aciliului s-au mai tăiat copaci, dar numai cei bătrâni şi bolnavi. Acum vor fi puşi la pământ arbori de sute de ani, crescuţi pe peste două hectare şi jumătate.

Trebuie extraşi aproximativ 750 de metri cubi de material lemnos.

Firma care a câştigat exploatarea este din judeţul Alba.

Inginerii silvici susţin că tăierea copacilor nu prezintă niciun pericol.

Alunecarea de pe versantul dinspre autostradă s-a accentuat odată cu încălzirea vremii. Surparea a ajuns la aproape 10 metri de şosea.

Specialiştii susţin că zona trebuia asigurată de constructorul italian care a făcut autostrada. Contractul a fost însă reziliat, aşa că versantul va fi acum consolidat pe bani de la buget.

Sursa: ȘTIRILE TVR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.