Deficit de personal calificat, la nivel global: Romania, pe locul 3

40% din cei 42.000 de angajatori chestionați au recunoscut că întâmpină dificultăți în recrutarea de personal calificat.

Potrivit studiului emis de ManpowerGroup[1], la nivel global, în 2016, s-a înregistrat cea mai mare criză de talente din 2007 până acum și o creștere cu două procente față de 2015. România se regăsește pe locul trei în topul țărilor care se confruntă cu această problemă.

Aflați în imposibilitatea de a găsi candidați compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii încearcă să compenseze prin traininguri și programe de dezvoltare adresate propriilor angajați, menite să aducă un update constant competențelor necesare. Astfel, numărul companiilor care acordă importanță și urmăresc să investească în personalul existent a crescut semnificativ, într-un singur an numărul acestora dublându-se. Însă activitățile ce ar putea face posibilă o schimbare cu adevărat relevantă și ar putea modifica tendința ascendentă actuală a crizei în sectorul resurselor umane sunt programele de practică și internship-uri pe care tot mai multe universități le pun la dispoziția tinerilor, chiar dacă durata acestora este de multe ori insuficientă, pentru a oferi o experiență relevantă.

Nevoile în materie de abilități ale angajaților se schimbă rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare. În această situație, angajatorii caută tot mai des soluții în propriile companii și mai mult de jumătate aleg să își trăinuiască personalul. Este o creștere considerabilă, în comparație cu rezultatele studiului din 2015, când doar 20% prioritizau trainingul și dezvoltarea personală pentru ocuparea posturilor. În topul țărilor cu personal subcalificat, România este situată pe locul 3, cu un procent de 72%, după Japonia, 86% și Taiwan, 73%. În țările din Europa însă, criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 până în prezent, crescând de la 32%, cât era în 2015, la 36%, cu un deficit de talente în anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer și reprezentant vânzări.

Practica și programele de internship, răspunsul pentru nevoia de calificare în câmpul muncii

În acest context, programele de internship devin tot mai importante și, dacă înainte erau o opțiune, acum ele pot reprezenta cea mai eficientă metodă de a împiedica o criză pe piața muncii. Este tot mai evidentă nevoia de calificare timpurie, practica jucând un rol foarte important în formarea tinerilor în viitori angajați profesioniști.

Devine clar pentru toți cei implicați, în mod direct sau indirect, sistem de învățământ, angajatori, studenți și chiar părinți, că trebuie să existe o colaborare, o susținere reciprocă în punerea bazelor unui sistem curent și sănătos, apt să le ofere tuturor celor implicați satisfacțiile pe care și le doresc/așteaptă. Iar acest proces este bine să înceapă cât mai devreme. Este important ca noi, ca instituții de învățământ, să le oferim tinerilor mediul propice în cadrul căruia ei să obțină fundamentele necesare pe care încep apoi să construiască și să se dezvolte. Iar programele de practică și cele de internship joacă un rol foarte important în această etapă. Le oferă studenților prilejul pentru a vedea și a experimenta obligațiile ce le revin în cazul unor posibile viitoare joburi, dar nu numai. Îi ajută să ia contact cu un mediu de lucru profesionist, îi ajută să se formeze, să adauge o experiență, fapt care nu poate decât să le aducă avantaje. Tinerilor le trebuie o sursă continuă de cunoaștere, care să le hrănească și să le întrețină interesul. Asta nu poate decât să aducă un plus atât lor, cât și companiilor în care ei vor lucra”, a declarat Ovidiu Folcuț, Rectorul Universității Româno-Americană.

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionați, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzări, inginer, tehnician, contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere vizează posturile de inginer și reprezentant vânzări.

[1] 2016-2017 Talent Shortage Survey, http://manpowergroup.com/talent-shortage-2016

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.