Delfinariul din Constanța, 45 de ani de existență

La 1 iunie 1972, s-a deschis, la Constanța, primul delfinariu public din sud-estul Europei, potrivit site-ului www.delfinariu.ro.

Delfinariul din Constanța a oferit, de-a lungul timpului, spectacole cu delfini, care au integrat însă și lei de mare sau pinguini. La Delfinariul din Constanța, dresori psihologi și bio-oceanologi au studiat viața și comportamentul acestor mamifere adaptate la viața acvatică, organizând totodată spectacole de mare atracție.

Delfinariul, care are în prezent o capacitate de 1.350 de locuri (conform https://www.facebook.com/pg/delfinariuconstanta), se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din Constanța și, împreună cu Planetariul, Observatorul Astronomic, Microrezervația și Acvariul, face parte din Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, situat la intrarea în Mamaia.

Preocupată de pericolele care amenință delfinii din Marea Neagră, Organizația Neguvernamentală Ecologistă Mare Nostrum derulează, încă din anul 2000, proiecte care au ca scop asigurarea condițiilor adecvate de dezvoltare a populațiilor de delfini în zona costieră românească, prin diminuarea impactului negativ al activităților economice costiere asupra delfinului, în special a pescuitului cu plase — cauza capturilor accidentale, se arată pe pagina de Facebook ”Delfinii din Marea Neagră / Black Sea dolphins”.

Astfel, spre exemplu, la 6 august 2001, Delfinariul din Constanța a găzduit prima ediție a manifestărilor prilejuite de sărbătorirea ”Zilei Delfinului”, un eveniment organizat de organizația neguvernamentală ”Mare Nostrum”, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, a cărui menire a fost să tragă un semnal de alarmă față de declinul alarmant al populației de delfini din Marea Neagră.

Delfinul vedetă al Delfinariului din Constanța a fost, începând din 1986, Mark. Alături de delfinul Mark, la Delfinariu au mai putut fi admirate, în aceeași perioadă, două exemplare de lei de mare.

Delfinul Mark era adesea sărbătorit de ziua lui, când primea un tort din macrou, mâncarea lui preferată.

Delfinul Mark a murit în noaptea de 1 spre 2 iulie 2009, la vârsta de 31 de ani, după 23 de ani de captivitate, la acel moment el fiind singurul exemplar de delfin de la delfinariu. La vremea respectivă, Mark era cel mai bătrân delfin din specia lui aflat în captivitate, după cum declara directorul de atunci al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Mânăstireanu.

Mark a fost cel mai longeviv delfin de la Delfinariul din Constanța, în condițiile în care durata medie de viață a speciei din care el provenea (Tursipos Truncatus Sponticus din Marea Neagră) este de 25-30 de ani.

La 29 mai 2010, au ajuns la Delfinariu trei delfini achiziționați din China, de la Acvariul din Beijing: un mascul, Pei-Pei, și două femele — Chen-Chen și Ni-Ni. Delfinii au fost transportați în condiții speciale cu avionul, până pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, iar apoi cu un autovehicul până la Delfinariu. Potrivit directorului Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, Adrian Mânăstireanu, în timpul transportului cu avionul fiecare delfin a avut câte o sondă de monitorizare cardiacă și cerebrală, iar la bordul aeronavei a existat un tanc cu apă proaspătă, astfel încât delfinii să fie menținuți cu pielea udă. Totodată, la bordul avionului care a asigurat transportul delfinilor s-au aflat șase însoțitori de zbor, dintre care trei dresori și trei medici.

După sosirea la Constanța, Pei-Pei s-a remarcat drept cel mai cooperant și jucăuș dintre cei trei delfini, fiind cel care ieșea din bazin, în timpul reprezentațiilor, pentru ”a da noroc” cu spectatorii, cu aripioara ventrală. La 8 iunie 2013, însă, masculul Pei-Pei, în vârstă de șapte ani, a murit.

În februarie 2015, a intrat în vigoare noul regulament al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, care a acordat pentru prima dată permisiunea vizitatorilor și spectatorilor să-și facă poze cu delfinii.

După efectuarea unor lucrări de modernizare și de extindere, în 2016 a fost inaugurat noul Delfinariu din Constanța. Acesta beneficiază de un amfiteatru de spectacole cu 1.350 de locuri, de un sistem nou de filtrare a apei, climatizare, precum și de o cupolă de acoperire a incintei.
La 24 noiembrie 2016, au fost aduse la Delfinariul din Constanța două foci din specia Halichoerus grypus, cunoscute sub denumirea de foci de Marea Baltică, aceste mamifere marine fiind achiziționate de la Delfinariul orașului-port lituanian Klaipeda.

Cele două foci sunt născute în luna martie 2016, a precizat atunci pentru AGERPRES managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, dr. Adrian Bîlbă. Una dintre ele este născută în captivitate, la Klaipeda, iar cealaltă provine din mediul natural.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.