Democratura, in vremea degringoladei

Stiliștii curții de răstălmăciri constituționale i-au pus pumnul în gură Președintelui, cu un gest stupefiant prin aroganță, suficiență și dispreț al spiritului si literei legii fundamentale. Scorul votului deciziei CCR ma scutește momentan de alte comentarii.

Să fim înțeleși, însă. Nu Kovesi este principala miză aici. Am afirmat public acest lucru, încă de anul trecut. Ea este doar pârghia prin care se încearcă bascularea înainte de vreme a lui Iohannis din Palatul Cotroceni. Și, apoi, va veni și rândul pârghiei. Sau, poate, concomitent… Mișcarea PSD-ALDE-CCR este, oricum, magistrală în perversitatea ei. Dacă Iohannis refuză să pună în aplicare decizia Curții, riscă suspendarea. Dacă o aplică, admite că a ieșit complet din jocul de putere, dă o lovitură de grație luptei împotriva corupției și, în plus, își prejudiciază major șansa unui nou mandat. Din perspectiva pușcăriabililor, tăcutul nostru șef al statului nu are voie să ajungă să mai candideze. Iar DNA, evident, se dorește preluat de “cine trebuie”, înainte de 2019, din motive de organizare neanchetabilă a alegerilor.

Și, președintele tace.

În acest început de vară, România nu pare să mai fie un areal locuit de privilegiul revoltei pașnice, rostită în stradă, în față demantelarii cu pretenții constituționale a mecanismelor de reglare democratică. România nu mai pare să fie nici măcar un areal stăpânit de verbul interogării sau de cel al stupefactiei publice în fața arestării, de către o controversată echipă de judecători, până și a dreptului la speranța într-un stat de drept.

Deci, România tace.

Cetățenii presupus europeni, presupus progresiști și presupus adoctrinari ai țării par să se se fi retras convenabil în spatele zonei de confort estival. 2000 de speriați au ieșit în Piața Victoriei după anunțarea decizie CCR.Vacanțele corporatiste își spun cuvântul în… păstrarea tăcerii. Ceilalți cetățeni, presupus rătăciți între fasta și necesara opțiune pentru familia tradițională și neghiobia indentificarii ei ca apanaj retoric al găștii PSD-ALDE, tac și ei. Se mint infernal cum că le convine punerea la colțul țării a Președintelui.

România isi îmbrățișează voluptatea comodă a tăcerii.

În ceea ce mă privește, această tăcere este tributară mai ales unei năucitoare lipse de trasee normative acceptabile de către o cvasi-majoritate prodemocratica. Mai simplu spus, cei care țin la ideea de stat de drept și democrație, de libertate, de calitate a guvernării, de societate care să se exprime în spiritul și litera legii nu toți împărtășesc, în alte spețe de interes public, aceleași valori și principii. Valori și principii extrem de sensibile, de altfel. De fapt, nenorocirea aducerii la guvernare majoritară a stângii comunistoide și securistoide din România s-a produs, într-o măsură deloc neglijabilă, pe fondul acestei schisme dintre o Dreaptă electorală de extracție creștin-democrată/conservatoare – orientată spre credință și Biserica, spre familie tradițională, minimalism guvernamental, conservarea obiceiurilor și tradițiilor, aspirând către valorile occidentale de tip liberal-clasic și spre critica neomarxismului corect politic și a terorismului cultural unional, abordând o atitudine rezervată față de excesele de autoritarism birocratic ale Uniunii Europene și față de acceptarea imigrației – mai ales a celei de sorginte islamică – necontrolată, pe de o parte și Noua Stânga electorală, pe de alta. O Stângă declarat “progresistă” – un termen de o ipocrizie barbară, de care nu ne vom ocupa în aceste rânduri – ancorată robust exact în acele valori nefrecventabile pentru Dreapta. Așadar, singurul numitor comun al celor două grupuri capabile să se opună rinocerizarii țării rămâne doar antipatia față de corupția endemică păstorită de vechea Stânga comunistoidă, anti-democratică și punctual puscariabila transpartinic (culmea!), rămasă la butoane din 22 decembrie 1989 și până în prezent, indiferent de iluzoriile alternanțe la guvernare petrecute in ultimii 28 de ani.

Amintitul numitor comun este insuficient pentru coagulări multi-tematice, de anvergură. Schisma ideologică naturală dintre Nouă Stângă și Dreapta conservatoare/creștin-democrată face ca opoziția la arestarea statului de drept să fie grevată de antagonizari de fond pe teme precum drepturile minorităților sexuale, corectitudinea politică, marxismul cultural, poziția față de genocidul bolșevic, maoist, comunist, rolul statului în economie, rolul Bisericii în viața omului, delicata și dureroasa temă a avortului, deconstrucția identitară europeană promovată de elitele bruxelleze, renunțarea sau nu la anumite suveranități naționale în favoarea logicii constructului european. Ca să enumerăm doar câteva… Parțial, unele dintre aceste motive de obiectivă neînțelegere în planul de clivaj stânga/dreapta au fost preluate în discursul public de către PSD-ALDE, ceea ce face ecuația și mai complicată. Căci, creștin-democrații/conservatorii pieței electorale se văd nevoiți, spre exemplu, să susțină ideea familiei tradiționale și Referendumul aferent ca și discursul responsabilizării relației dintre România și UE, ambele teme – printre altele – fiind arestate de binomul politic aflat la guvernare. Formatul acestor teme, preluate abuziv și manipulativ de către temnicerii democrației românești seamăna – de departe și cu consecințe interne nefaste -, cu discursul necesar, obiectiv, responsabil, reformator, democratic al grupului AECR – Alianța Europeană a Conservatorilor și Reformistilor – din Parlamentul continental! Iar faptul că un personaj toxic, oportunist și penibil precum pesedistul Victor Ponta a fost recent invitat să se producă public în cadrul unui summit organizat chiar de către AECR (!) – în ciuda unor vehemente luări de poziție ale unor intelectuali de dreapta și ale grupului M10 -, nu poate decât să producă și mai multă confuzie și frustrare în interiorul relativizatei opoziții.

Pe acest fundal, președintele Iohannis și partidul său de adopție – PNL (presupus a fi de dreapta conservatoare, așa cum afirma cu un an în urmă dl. Orban!) sunt aplaudați de întreaga opoziție (instituționalizată și neinstituționalizată), atunci când susțin lupta împotriva corupției, sunt dezaprobati copios de electoratul creștin-democrat/conservator și de electoratul vechii Stângi, atunci când se opun Referendumului pro-familie și iarăși sunt dezaprobati de conservatori și de vechea Stângă, atunci când achieseaza la cotele de refugiați islamiști impuse de dna Merkel & co. De aceasta dată, însă, în aplauzele Noii Stângi.

Soluțiile la acest marasm, care sufocă democrația autohtonă cred că sunt două: revenirea le relevanță și autenticitate doctrinară, care să separe apele între liberalismul stangist și liberalismul clasic și crearea unui partid creștin-democrat/conservator, care să coaguleze în juru-i, atât electoratul anti-PSD-ALDE, cât și pe cel anti-progresist, care nu sunt reprezentate real, în acest moment, pe eșichierul politic românesc.

Până atunci, îmi este teamă că ne vom complace în continuare în această degringoladă frustrantă si septicemică societal, care cangrenează încet dar sigur bruma de democrație carpato-danubiano-pontică, sub tropăitul asurzitor al celor, care devalizează de un sfert de secol această țară.

Dan Uncu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.