Deputații europeni doresc legături mai strânse între UE și Ucraina, Georgia, Moldova
Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie.
Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei. Cetățenii acestora beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, iar țările au oportunități comerciale sporite grație acordurilor de liber schimb.
Un nou raport al Parlamentului solicită acum aprofundarea acestei colaborări și găsirea unor noi modalități de a sprijini țările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul din proprie inițiativă a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe și va fi votat de deputații europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova, trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE.
Creșterea sprijinului acordat vecinilor din est
În fruntea listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice.
Comisia recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la uniunea vamală sau la uniunea energetică a UE.
„Crearea unui model Parteneriatul estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic și digital este esențială”, a declarat co-raportoarea Laima Andrikienė (PPE, Lituania).
Aceste măsuri se adaugă structurilor și proiectelor UE de cooperare și dezvoltare din regiune deja existente. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările. Acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancțiunea UE față de Rusia va expira în ianuarie 2018.
Legături existente cu UE
În ciuda reproșurilor grele și agresive venite din Rusia, relațiile cu UE devin tot mai importante.
Parteneriatul estic, un cadru de colaborare între UE și vecinii estici Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus, a fost lansat în 2009. Ucraina, Georgia și Moldova, trei dintre țările partenere, au acum acorduri de asociere cu UE și acorduri de liber schimb prin zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA).
De lansare, în 2009, contextul politic s-a schimbat dramatic, conform doamnei Andrikienė. „Schimbările se datorează agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei în 2014, anexarea Crimeei și ocuparea continuă a Ucrainei de Est de către ruși, precum și conflictele înghețate conduse de Kremlin, care rămân nerezolvate în Moldova și Georgia”, a adăugat dumneaei.
Potrivit co-raportorului Knut Fleckenstein (S&D, Germania), parteneriatul reprezintă mult mai mult decât semnarea unor acorduri. „Obiectivul este de a construi încrederea și de a promova cooperarea între toți partenerii pentru a obține beneficii concrete pentru oameni, cum ar fi respectarea libertăților fundamentale, un nivel de viață mai bun și perspective pentru viitor, facilitarea contactelor interpersonale”, a arătat dumnealui.
Viitorul summit al Parteneriatului Estic
Pentru a stimula progresul acestor țări, propunerea comisiei pentru afaceri externe va fi prezentată Consiliului, Comisiei și serviciilor europene de acțiune externă pentru examinare la viitoarea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului Estic din 24 noiembrie.
„Trebuie să ne asigurăm că rezultatele summitului sunt concrete și dedicate investițiilor și bunăstării pe termen lung ale persoanelor din țările în cauză. Sprijinul acordat de UE pentru reformele economice este de o importanță deosebită pentru cetățeni”, a spus doamna Laima Andrikienė.
„Un parteneriat estic de succes trebuie să reducă disparitățile socio-economice și corupția, să conecteze mai bine țările participante în domeniile transporturilor, infrastructurii și energiei, să permită călătoriile fără viză pentru șederi pe termen scurt și să crească oportunitățile pentru schimburile educaționale și pentru relațiile între oameni”, a adăugat domnul Knut Fleckenstein.