Deputatul Bogdan Diaconu, propunere legislativă de obligare a partidelor politice să respecte Constituția

Deputatul PSD, Bogdan Diaconu, a depus luni la Camera Deputaților proiectul de lege pentru modificarea și completarea art. 3 din Legea 14/2003, Legea partidelor politice, propunere care are în vedere clarificarea funcționării partidelor politice și asigurarea respectării prevederilor constituționale de către acestea.

„Art. 3 din Legea partidelor politice își propune să stabilească anumite condiții în care pot funcționa partidele politice înregistrate în România, stabilind și interdicțiile generale pe care formațiunile politice trebuie să le respecte. Aceste condiții și interdicții au câteva lacune care permit anumitor partide politice din România, active la această oră în peisajul politic românesc, să acționeze împotriva spiritului acestei legi și împotriva Constituției, încălcând de fapt art. 3, alin. (1) din Legea 14/2003 care spune că ”Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale”. Această prevedere trebuie clarificată și impusă ca obligativitate în cadrul alin. (2) și (4) pentru ca interdicția de a acționa ca partid politic împotriva Constituției să devină efectivă și determinantă.

De aceea, am propus completarea alin. (2) din Legea 14/2003 cu interdicția de a încălca prevederile art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1), art. 13 din Constituția României pentru a asigura statul român împotriva activităților partidelor politice care aduc atingere caracterului național, suveran şi independent, unitar şi indivizibil al României (art. 1 alin. 1), care atacă principiul că teritoriul României este inalienabil (art.3, alin. 1) sau care încalcă principiul că limba oficială este limba română (art. 13 din Constituție).

De asemenea, art. 3. alin. (4) trebuie completat în sensul în care partidelor politice să li se interzică în mod clar nu doar organizarea de activităţi militare sau paramilitare sau de alte activităţi interzise de lege la modul general, ceea ce lasă loc interpretărilor, ci și prin interzicerea expresă a organizării de referendumuri, mitinguri sau activități care aduc atingere art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1) și art. 13 din Constituția României.

În felul acesta, Legea partidelor politice va asigura fără posibilitate de evitare respectarea Constituției și a fundamentelor statului român, lucru esențial și obligatoriu pentru partidele care doresc să activeze pe teritoriul României, activitatea lor trebuind să se deruleze în mod strict conform statului de drept și ordinii constituționale a țării.”, se precizează într-un comunicat remis presei.

 

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea art. 3

din Legea 14/2003, Legea partidelor politice, cu modificările și completările ulterioare

 

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

 

Art. 3 din Legea nr. 14/2003, Legea partidelor politice, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

 

1.Articolul 3, alin. (2), se modifică și va avea următorul cuprins:

 

Art. 3. (2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1), art. 13, art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituția României.

 

2.Articolul 3, alin. (4), se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 3. (4). Partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare, referendumuri, mitinguri sau activități care aduc atingere art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1), art. 13 din Constituția României şi nici alte activităţi interzise de lege.

Expunere de motive

 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea art. 3 din Legea 14/2003, Legea partidelor politice, cu modificările și completările ulterioare, are în vedere clarificarea funcționării partidelor politice și asigurarea respectării prevederilor constituționale de către acestea.

Astfel, art. 3 din Legea partidelor politice își propune să stabilească anumite condiții în care pot funcționa partidele politice înregistrate în România, stabilind și interdicțiile generale pe care formațiunile politice trebuie să le respecte. Aceste condiții și interdicții au câteva lacune care permit anumitor partide politice din România, active la această oră în peisajul politic românesc, să acționeze împotriva spiritului acestei legi și împotriva Constituției, încălcând de fapt art. 3, alin. (1) din Legea 14/2003 care spune că ”Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, și care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale”. Această prevedere trebuie clarificată și impusă ca obligativitate în cadrul alin. (2) și (4) pentru ca interdicția de a acționa ca partid politic împotriva Constituției să devină efectivă și determinantă.

De aceea, am propus completarea art. 3 alin. (2) din Legea 14/2003 cu interdicția de a încălca prevederile art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1), art. 13 din Constituția României pentru a asigura statul român împotriva activităților partidelor politice care aduc atingere caracterului național, suveran şi independent, unitar şi indivizibil al României (art. 1 alin. 1), care atacă principiul că teritoriul României este inalienabil (art.3, alin. 1) sau care încalcă principiul că limba oficială este limba română (art. 13 din Constituție).

De asemenea, art. 3. alin. (4) trebuie completat în sensul în care partidelor politice să li se interzică în mod clar nu doar organizarea de activităţi militare sau paramilitare sau de alte activităţi interzise de lege la modul general, ceea ce lasă loc interpretărilor, ci și prin interzicerea expresă a organizării de referendumuri, mitinguri sau activități care aduc atingere art.1 alin.(1), art. 3 alin.(1) și art. 13 din Constituția României.

În felul acesta, Legea partidelor politice va asigura fără posibilitate de evitare respectarea Constituției și a fundamentelor statului român, lucru esențial și obligatoriu pentru partidele care doresc să activeze pe teritoriul României, activitatea lor trebuind să se deruleze în mod strict conform statului de drept și ordinii constituționale a țării.

 

Având în vedere argumentele mai sus exprimate, considerăm oportună adoptarea prezentei propuneri legislative.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.