Designul interior „Barbie”, un trend în extindere… pe roz

Filmul „Barbie” a generat o frenezie a rozului și nu este vorba despre o glumă, ci despre un trend în toată regula.

Experții internaționali, stiliștii și designeri confirmă că tot mai multe persoane își transformă interioarele locuințelor în spații care îmbie la relaxare și trimit cu gândul la lumea copilăriei și a celebrei păpuși. Așa a luat naștere ceea ce este denumit Barbiecore, sărbătoare a feminismului în căldura și confortul casei.

Atunci când se alege mobilierul pentru decorul inspirat de Barbie, piesele trebuie neapărat să întruchipeze eleganța și feminitatea.

Canapelele sunt curbate grațios, fotoliile au ciucuri și mesele de toaletă sunt delicate. De asemenea, sunt de luat în considerare pentru dormitor piese inspirate de lumea celebrei păpuși, cum ar fi un șezlong din catifea roz sau o măsuță de machiaj vintage, cu finisaj în oglindă.

Pe de altă parte, lumea Barbie a fost întotdeana reflecția unei vieți rafinate și luxoase – oricât de mult ar putea fi asociată cu nostalgia, a existat întotdeauna ceva futurist în universul său.

Ca urmare, stilul Barbiecore poate include o bucătărie roz utilată după ultimele cuceriri ale științei, un aspirator inteligent sau char un robot casnic.

De altfel, o enciclopedie de estetică online scrie în definiția sa pentru Barbiecore că este „un stil de viață de clasă superioară, care include mai multe mașini, un avion privat, o casă imensă, animale de companie și un iaht”. Așadar, un amestec de trecut și viitor ambalat – în roz – într-un prezent strălucitor.

Pentru a crea un living Barbiecore, specialiștii recomandă ideea unui spațiu confortabil și primitor. Din ansamblu pot face parte canapele de pluș în tonuri de roz moale sau neutre, împodobite cu perne pufoase, cu huse rafinate, cu aspect satinat.

Nota de strălucire este dată de un candelabru spectaculos, care potențează decorul, iar sentimentul de intimitate vine de la o măsuță de cafea, cu suprafața din oglindă sau din sticlă, care îmbie la conversații ușoare și la relaxare.

Pe de altă parte, pentru cei care preferă tonurile neutre și nu doresc decât unele accente ale stilului Barbiecore, se poate opta pentru piese roz de decor de tipul ramelor foto în această culoare. În aceste cazuri, rozul poate fi pregnant, viu, amplasat strategic.

În ce privește dormitorul, aici se urmărește o atmosferă de vis, romantică. Patul, mare, de mijloc, este elegant tapițat, cu tăblie capitonată și straturi de lenjerie de pluș, din nou rozul fiind predominant, bine încadrat cu celelalte culori, în special ale pereților, camera de dormit fiind un spațiu al odihnei, unde tonurle stridente nu ajută în acest scop.

Practic, aerul dormitorului este de adâncire în visare, de scufundare într-o lume frumoasă, a unui apus pastelat, care să inducă somnul. Spațiul se poate personaliza cu lucrări de artă, eventual cu motive inspirate de Barbie.

O bucătărie sofisticată

Se poate aduce estetica Barbiecore și în bucătărie, încorporând aparate de inspirație retro, în culori luminoase sau pastelate, cum ar fi un frigider roz sau un cuptor verde mentă ori alte obiecte care să amintească de Barbie într-un mic spațiu de luat masa, care îndeamnă la plăcerea gustului rafinat. Se poate afișa o colecție de cești de ceai vintage cu motive roz sau pot fi expuse desene inspirate de lumea celebrei păpuși sau chiar funde roz la coșulețe de răchită amplasate în locuri care să întregească spațiul, combinând stilul rustic cu cel ultramodern.

Pentru a evita ca spațiul să fie copleșitor din perspectivă coloristică sau să arate prea copilăresc, se folosește roz ca o culoare de accent și se echilibrează cu nuanțe neutre, pentru a crea o viziune plăcută, care să pară sofisticată. De altfel, bucătăria, cu spațiile sale plane, este locul în care poate crea o ambanță excelentă cu ajutorul variațiunilor de roz lucos, tipic lumii Barbie, iar amplasarea unei plante verzi sau un joc simplu de alb la capitolul mobilier sau electrocasnice pe un perete roz este de natură să facă din bucătărie un adevărat spațiu de artă.

În același timp, holul de intrare în locuință poate fi declarația de univers Barbie care se manifestă din prima clipă. Tocurile ușilor, nuanțele covorului sau un alt obiect decorativ într-o nuanță de roz va transmite imediat mesajul vizual dorit.

Potrivit specialiștilor în design interior, Barbiecore funcționează bine atunci când este combinat cu alte stiluri. Se pot adăuga note de elemente moderne sau minimaliste în decorul cu accente vintage și de lume a păpușilor, pentru a crea un echilibru armonios.

Piesele cu linii elegante și suprafețele sunt ideale alături de aspectele feminine și jucăușe ale stilului Barbie. Pe de o parte, elementele art deco în paletă aurie cu linii geometrice stricte adaugă măreție și lux oricărui spațiu.

Iar alăturarea unui birou roz, cu linie ultramodernă, care trimite cu gândul la preocupările celui care ocupă acel spațiu, într-un ansamblu de alb, negru și gri creează poftă de lucru, ameliorează rapid starea de spirit, calmează și echilibrează, sporind productivitatea.

În ce privește camera copiilor, aici stilul roz se poate afișa în toată splendoarea, mai ales dacă micuța este o iubitoare a păpușii Barbie și a tot ceea ce aceasta reprezintă.

De la căsuța de păpuși până la micile măsuțe sau servicii de ceai, totul poate fi sofisticat și strălucitor, chiar dacă în miniatură, și va crea o lume pe care fetița și-o va aminti mereu.

Baie trandafirie

Și baia poate fi Barbiecore. Și nu este nevoie să fie redecorată complet. Dacă întâmplător există faianță într-o nuanță de roz, restul este simplu, efectul este garantat.

Dacă pereții au tonuri neutre, este suficient să se amplaseze un dulăpior de baie sub chiuvetă sau suspendat și care să trimită cu gândul la lumea Barbie.

De asemenea, accesoriile din baie, de la suportul pentru periuța de dinți până la buretele de baie, un stativ sau o perdea de duș, toate acestea pot fi alese în așa fel încât să „respire” Barbiecore și, în paralel cu a fi în trend, să facă proprietarul casei să vrea să cânte în baie, să se relaxaze și să se simtă ca într-un început minunat, trandafiriu, de zi bună.

Dacă celelalte elemente din baie sunt păstrate în tonuri albe, Barbiecore devine foarte ușor de realizat și poate rămâne astfel chiar și după ani, când designul interior în restul casei se poate schimba.

Specialiștii în design interior oferă câteva sfaturi potrivite pentru crearea unui interior Barbe perfect. În primul rând, acest tip de interior caută inspirație din trecut, în special din epoca de la mijlocul secolului XX.

Alegerea pieselor vintage și a decorului de inspirație retro este cheia pentru a obține sentimentul nostalgic al Barbiecore.

O piesă de mobilier gen sofa, în nuanțe tari de roz, împreună cu o draperie asortată, așezată în stilul anilor de glorie ai apariției păpușii Barbie, transportă înapoi în timp, lăsând, totuși, spațiul fidel esteticii.

Mai departe, deși fiecare persoană își exprimă feminitatea în felul său unic, există câteva lucruri prin care se poate aduce un omagiu atmosferei Barbie.

Florile, țesăturile cu volane și detaliile de dantelă sunt alegeri excelente pentru acest scop.

Concentrați-vă pe texturile tip Barbie, cum ar fi luciul și lacul, amplasate în așa fel încât să creeze atmosfera de poveste. Apoi lăsați-vă imaginația liberă și închipuiți-vă că sunteți într-o casă de păpuși, întruât deblocarea amintirilor din copilărie pot transforma viziunea în una de tip Barbie”, recomandă specialistul Sasha Bikoff, din New York.

Stilul Barbiecore permite încorporarea în decor de buline, dungi sau pătrate, în mobilier, tapet sau accesorii. Important este să fie identificat echilibrul între toate modelele și designul general al spațiului, astfel încât acestea să se completeze armonios – o vitrină și un set de taburete, de pildă.

„Încercați să integrați în camere acele detalii care sunt unice pentru fecare, astfel încât să vă simțiți conectat la propriul spațiu. O fotografie dragă poate avea o ramă roz, perna de somn a pisicii poate fi roz, o vază roz primită cadou cândva poate fi exact accentul pe care îl căutați”, detaliază designerul de modă pentru păpuși Kim Culmone.

Nu în ultimul rând, paleta de culori joacă un rol crucial. Experții recomandă alegerea nuanțelor de roz, de la fard „moale” la magenta vibrantă, completate cu tonuri de alb, crem și auriu și cu note de turcoaz deschis și de azur. „Nu există o modalitate greșită de a fi Barbie în decorul interior, trebuie doar să vă bucurați de roz și să zâmbiți”, punctează designerul american Rashida Renée. (Ultima oră)

Foto: Wikipedia

Comments

comments

One thought on “Designul interior „Barbie”, un trend în extindere… pe roz

  • 16 august 2023 la 11:52
    Legătură permanentă

    Wow, suna incredibil! Acest trend cu lumea Barbie este destul de inspirat si se pare ca toate piesele se imbina perfect pentru a crea un decor spectaculos si rafinat. Te felicit pentru acest articol!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.