DESPRE IERI, DESPRE GAZE ȘI DESPRE OAMENI

Ieri a fost prima oară, de când asist la proteste și le fotografiez, când am simțit ca trebuie să fug, să fug contra cronometru. Am prins multe manifestații la care s-a folosit gaz lacrimogen, am văzut de multe ori huligani venind la mult dorita bătaie cu jandarmii, am mai văzut intervenții in forță, și justificate și nejustificate, cu răniți de ambele părți. Ce am văzut ieri a fost cu totul altceva.

Am ajuns în Piața Victoriei în jurul orei 14. Erau deja câteva sute de oameni, împraștiați în zonele de pe trotuar, unde era umbră, iar o parte în centrul pieții, în mijloc, în soare. S-a protestat mai mult sau mai puțin vocal, nimic ieșit din comun. La un moment dat s-a blocat traficul, si cațiva oameni au pornit într-o coloană care a făcut ocolul pieței, ajungând până la porțile guvernului. Gardurile de protecție pe care le aduceau jandarmii faceau cale întoarsă destul de repede, probabil pentru că unii indivizi trăgeau de ele. Un gard manevrat de niște protestatari se oprește în piciorul meu. Nu e problemă, zic, o vânătaie și o durere de mușchi sunt un preț mic de plătit în ocupația jurnalistului de teren. Tot atunci, trecut de ora 16, efectul gazului lacrimogen începe să fie resimțit. Oameni cu ochii roșii, stând pe vine, plângând sau injurând, oameni întinși pe caldarâm. Încep să zboare câteva sticle de apă dinspre protestatari. Din momentul acela și până în orele târzii ale nopții, aroma substanței iritante nu s-a oprit mai mult de câteva minute legate. Mulțimea a fost împinsă mai departe de gardul guvernului. La un moment dat vedem un dispozitiv de “țestoase” intrând în mijlocul oamenilor, spre o zona centrală. Nu am înțeles nici până acum de ce exact, dar din ce am auzit au venit ca să ia sacii de gunoi. Probabil pentru a le căuta de obiecte contondente, dar recunosc că este prima oară când văd întâmplându-se asta. Oamenii deja începeau să fie ostili, chiar și cei care veniseră cu gânduri cât se poate de pașnice. De înțeles, de-altfel. Daca tu stai liniștit la protest, fumând o țigară și în următorul moment nu mai poți să respiri, să deschizi ochii, sau să te miști, tinzi ca la a 3-a întâmplare să te enervezi. Nu am avut contact niciodată cu atât de mult gaz. Un coleg a primit un jet direct spre față, în timp ce făcea poze, și a primit îngrijiri de la smurd. El e ok, dar situația nu.

La ora 20 am urcat într-un bloc din zonă cu vedere spre piață. Nu știu dacă ati văzut vreodată o mulțime atât de mare de sus. La nivelul solului nu poți să vezi ce se întâmplă în partea diametral opusă a Pieței Victoria. De sus, însă, vezi întregul. Și am văzut.  Am văzut intervenții ale jandarmilor în părți diferite ale mulțimii, cu precădere în colțul dinpre Lascăr Catargiu, am văzut gazele și tunul de apă puse pe oameni. Am văzut și obiecte zburând dinspre mulțime spre jandarmi, garduri, bucăți de asfalt, câteva torțe. Forțele de ordine dădeau cu gaz, zona din fața lor se elibera pentru o perioadă scurtă, apoi se umplea la loc. Lumea se retrăgea, dar nu pleca acasă, în ciuda tuturor elementelor din jur. Am început să vedem grenadele lacrimogene lansate de jandarmi. Una, două mai spre margine, unde părea să fie zona cea mai agitată. Apoi mai departe, și mai departe, până când vedeai grenadele deasupra mulțimii, picând în ceea ce părea a fi un loc aleatoriu, fără un scop. Mă tot întrebam de ce, de ce este altfel procedura acum fața de anul trecut. Pe 1 februarie  2017 au ieșit câțiva huligani la protestul împotriva ordonanței 13, pentru a se bate cu jandarmii, încercând să profite de prezența multor oameni printre care să se piardă. Forțele de ordine au reacționat destul de târziu atunci, mult după ce, din mulțime, acei indivizi aruncaseră cu petarde, fumigene, gheață sau sticle spre ei. Intervenția a fost în forță, dar mult mai punctată. Nu a fost vorba de peste 400 de oameni care să aibă nevoie de îngrijire medicală. Nu a fost nevoie de gaze pe parcursul a 8-10 ore ( după ora 16 au început,  iar la ora 24, când am părăsit eu cu totul zona, se lansau grenade lacrimogene încă ).

La ora 21, negreșit, luminile telefoanelor mobile se aprind. Jandarmeria intervine iar și aruncă cu grenade în mijlocul mulțimii. Noi, de sus, nu mai înțelegeam ce se întâmplă. Auziserăm că sunt prezenți cei din galerii și că probabil ei sunt violenții, știam că se va interveni, dar nu în felul aceasta. Altercații între indivizii aceaștia și jandarmi nu sunt nimic nou. Nu este prima oară când forțele de ordine au de-aface genul acesta de om, nu este prima oară când sunt prezenți huligani printre protestatari. Și da, este important de făcut diferența între protestatari și huligani.

Când am coborât în piață se mai folosea gazul lacrimogen, dar cumva constant, ca în orele precedente. În centrul pieții oamenii deja știau ce să facă pentru a se descurca cu gazele, ocazie cu care am învațat și noi că dacă te pui jos, ajunge mai puțină substanță iritantă la tine.  Cineva îmi spune că au apărut jandarmii cu cai și câini lângă oameni, la muzeul Antipa. Atipic, mă gândesc, zona aceea e cea mai liniștită, acolo găsești copii alergând pe iarbă, căței jucându-se între ei, filosofi centenari sau tineri cu biciclete, ce motiv ar fi să mergi printre ei cu dispozitivele călare? Acolo îmi îndemn cunoscuții, iubitul, mama să stea la protest, pentru a nu fi expuși unor riscuri inutile.

În centrul pieței câțiva protestatari întind un steag mare al Uniunii Europene și oamenii sunt îndemnați sa stea jos pe asfalt, pentru ca jandarmii să nu aibă scuză pentru a interveni. Am crezut că punctul culminant trecuse, că cei care trebuiau să fie înlăturați au fost înlăturați, iar Jandarmeria se poate liniști, și noi odată cu ea.  Am greșit teribil.

M-am îndreptat la ora 23 spre Antipa, tocmai pentru ca în acea parte a pieței e de obicei liniște. Atunci a început ceea ce m-a șocat cu adevărat ieri. Vedem că încep iar să apară luminile grenadelor lacrimogene lansate de jandarmi. Una, două, trei, patru, nu se mai opreau, am pierdut numărătoarea. Și deodată tunul cu apă s-a pus în mișcare spre oameni, intrând direct în piață și îndreptându-se spre noi, iar o parte dintre grenade și-au schimbat traiectoria spre zona Antipa. Nu am auzit avertizări sonore, nu am văzut alte lumini înafară de cele făcute de grenade. Lumea se refugiase cât de cât pe șoseaua Kiseleff și observau de la distanță, atât cât mai puteau sa vadă. Dar jandarmii nu s-au oprit. Gazul venea peste noi. Nu aveai unde să fugi sau să stai pentru că celelalte mii de oameni fugeau și ei în aceeași direcție. Câțiva strigau Încet, nu vă panicați!. O mașină parcată pe mijlocul spațiului verde din fața Muzeul Țaranului Român acționa pe post de pâlnie și sugruma partea aceea a șirul de oameni, care încercau cu diserare să ajungă undeva unde să poată respira firesc. Acolo am crezut că o să ne călcăm în picioare. Mi-au venit in minte toate știrile sau documentarele pe care le-am văzut cu busculade. Am rămas acolo, pe loc, între ușile mașinii parcate, singurul loc care mă ferea de alți oameni. Dar ne-au ajuns gazele din urmă. Nu mai vedeam, nu mai respiram, oamenii tușeau, plângeau, țipau, înjurau. Tineri și bătrâni, femei și bărbați, oameni cu invalidități, oameni la costum sau cu bicicletele după ei. Nu știu cum am plecat de acolo, dar a fost prima oară când am fugit dinspre eveniment, nu spre eveniment.

Am ajuns acasă și am văzut la televizor că în partea cealaltă a pieței erau încă huliganii liberi, unii bătând doi jandarmi, dintre care unul o femeie, și câțiva protestatari care încercau să-i protejeze pe cei doi.  Am văzut și indivizii care vandalizau mobilier stradal sau se comportau ca “pe stadion”. Situații  cu care se presupune că jandarmii știu cum să se descurce. Și situații în care, ca în alte ocazii din trecut, este chiar datoria Jandarmeriei de a interveni și a scoate elementele perturbatoare din acel loc. Am văzut și ce comportament au avut unii dintre cei prezenți la protest. Nu am văzut niciun motiv, în schimb, pentru modul în care s-a intervenit la Antipa, după ora 23. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a declarat astăzi că au primit ordin de la prefectul Bucureștiului de a interveni în forță pentru evacuarea zonei. Asta a fost singura explicație pe care am primit-o referitoare la intervenția din noapte. Nu am înțeles nici de ce pe parcursul zilei, atâtea ore, în mod sistematic, s-a dat cu gaze și s-a intervenit până la apariția acelor huligani. Iar apoi lucrurile au degenerat fără să fie luați de acolo, alungând însă, în mod firesc, protestatarii pașnici. Adică marea majoritate a imensei mulțimii prezentă ieri.

Adriana NEAGOE

jurnalist-fotograf

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.