Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

DESPRE LIMBRICI

Publicat: miercuri, 02 august 2017

Limbric este denumirea comună a unui vierme cilindric parazit, Ascaris lumbricoides, care poate parazita intestinul omului sau al animalelor. Boala produsă de acest vierme se numește ascaridioză.

Este un vierme cilindric cu extremitățile ascuțite, de culoare alb-gălbuie și cu o lungime de 15–25 cm. Prezintă dimorfism sexual, femela fiind mai mare decât masculul. La capătul anterior, limbricul are orificiul bucal, înconjurat de trei buze groase, iar la capătul posterior-orificiul anal. Limbricul este primul din seria animală la care aceste două orificii sunt separate.

Ascaridioza socială este o boală similară celei biologice, dar mult mai complicată, căci afectează corpul comunitar al unei structuri, pe care o ocupă din interior. Din punct de vedere fiziologic, limbricul uman este inferior celui animal, căci are un singur orificiu, pe care-l folosește atât pentru hrană, cât și pentru defecație.

În privința adaptării la mediu este însă net superior speciei animale, căci poate rezista mult timp în afara biosistemului specific, așteptând cu răbdare momentul intruziunii. Trăiește în grupuri mici care, la un moment dat, se canibalizează între ele, pentru supremație. Îl întâlnim în toate structurile organizaționale, inclusiv în UZPR.

Are o versatilitate ieșită din comun, putându-se identifica perfect cu mediul exterior al corpului pe care, la momentul oportun, urmează să-l paraziteze. O dată pătruns în interiorul unei structuri, nu mai poate fi scos, căci îmbolnăvește corpul social iar acesta nu mai are puterea să-l elimine.

Nutrienții de predilecție ai limbricului uman sunt indiferența, individualismul, dezbinarea și lașitatea celor din jur. Singura formă de expulzare a acestui parazit periculos este solidaritatea umană a corpului social pe care l-a îmbolnăvit.

 

MIRON MANEGA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83881

Publicat de la data aug. 2 2017. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial.

Zona comentariilor

Meteo în țară

5 decembrie 2019, 22:03
 

V
Senin
1°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 0°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 80%
Vânt: 4 km/h V
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 16:36
Prognoza 6 decembrie 2019
Zi
 

SV
Predominant însorit
4°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

VSV
Nori intermitenti
-3°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 246.698 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team
Gay Cams Livejasmin.com Wpadvanced Newspaper Theme