Despre nemerniciile istorice. Da, Dragnea, ăsta e titlul de Ziua Națională a României

Niciodată, indiferent cât de șchioapă a fost democrația românească, n-a fost ca acuma; ceea ce fac Dragnea și Tăriceanu e mai mult decât un articol din Codul Penal, e mai mult decât o aruncare la gunoi a Constituției – și asta pentru că nimeni nu și-a pus problema, după ’89, că România ar avea alt destin decât cel euroatlantic. Am sperat la autostrăzi – n-avem; am sperat la școli – n-avem; am sperat la spitale – n-avem. Suntem în schimb fruntași la salariile parlamentarilor și grija față de ăia care așteaptă jandarmii să le deszăpezească drumul către crâșmă, e un teren stabil pentru nemernicii istorice.

Ce se întâmplă acum e de fapt sistematizarea luptei împotriva justiției. Au pus la punct, ăștia doi repetenți, Dragnea și Tăriceanu – da, pe bune, îs de-ăia cu nota 4 la examene -, un întreg sistem de complicități, o șerpărie în care loialitatea față de Liderul Suprem e câștigătoare în fața oricărei competențe profesionale; și acest boicot la mersul țării deja se simte: euroscepticism, mitologia recentă a ”coloniei”, miza pe pomană și nu pe muncă, aducerea în fruntea țării a unei găști după chipul teleormăneanului.

O să ți se pară o exagerare, dar să știi că sintagma asta, ”statul paralel”, a fost folosită mai întâi de Erdogan, în lupta lui cu reformatorii Turciei. Tot la fel ca în Turcia, Dragnea și Tăriceanu au ocupat instituții fundamentale, în paralel cu asaltul asupra polilor de securitate internă și justiție, singurii care par să mai reziste. Au de partea lor televiziuni patronate de pușcăriași, care promovează pușcăriași drept analiști politici – numără dacă poți cinci ziare sau radiouri sau tv-uri care mai îndrăznesc să ridice vocea la Dragnea. Da, încă mai există strada, ea face ce nu mai poate presa. Dar să iei în calcul că, brusc, Inspectoratul General Școlar din București vrea să colinde în fața guvernului și primărița Gabriela Firea avizează instantaneu, arătând protestatarilor că vine Crăciunul și e cazul să devină mai toleranți – că oricum la demonstrații în Piața Victoriei nu mai e voie. Și să urmărești atent: o să trântească justiția de pereți chiar în vremea Crăciunului, mizând că românul va fi mai atent la Triferment decât la dosarele repetenților de la Cameră și Senat. După ce votează nemerniciile, nici nu mai contează câți mai ieșim în stradă.

Ce a transmis Guvernul Statelor Unite, dincolo de breakink-news-uri, ar trebui să ne dea frisoane: cei mai importanți parteneri ai României înțeleg că suntem pe punctul de a schimba macazul, de a renunța la valorile euroatlantice, la democrația de tip occidental. Și să fii sigur că n-o să vină Dragnea sau Tăriceanu cu vreun selfie din Moscova, doar o să-ți toarne în minte aiurelile care circulă pe-acolo, prin capitala Rusiei. O să-ți spună să fii mândru de românitate, în timp ce ei merg să-și trosnească oasele de plaje exotice. O să-ți spună că străinii-s de vină, n-o să le treacă nici prin gând că nimeni, niciodată, n-a făcut atâta rău României cât au făcut politicienii români.

Asta e țara azi, dincolo de steaguri și discursuri. E 1 Decembrie, așa-i? Dacă n-ar mirosi a fasole cu ciolan, ai mai jura că-i zi de sărbătoare?

Sabin GHERMAN

Glasul Hunedoarei

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.