Dezbatere, Partidul Conservator: Cum ne recuperăm elita formată în universitățile din afară?

Având în vedere importanța utilizării excepționalei resurse de inteligență de care România beneficiază, dar și responsabilitatea față de tineri, Partidul Conservator lansează o dezbatere națională și un program vizând întoarcerea în țară a absolvenților români care au studiat peste hotare.
Asumpția că tinerii români pleacă la studii în străinătate și nu se mai întorc în România nu e pe deplin justificată. Pentru foarte mulți dintre aceștia, revenirea în țară e mai problematică decât adaptarea în noul mediu academic din străinătate, decât depășirea șocului cultural și a barierelor lingvistice. Astfel, deși formați în universitățile de elită din lume, acești tineri se confruntă cu o situație paradoxală: vor să se întoarcă în propria țară, însă se simt înstrăinați de ea, iar sentimentul de neapartenență e accentuat de obstacolele pe care revenirea le presupune.
Lipsa locurilor de muncă e rațiunea principală pentru care tinerii își amână revenirea în țară, o dovadă în acest sens e rata record a șomajului în rândul tinerilor, România nefiind o excepție și pozitionându-se la nivelul mediei europene. Dacă în ceea ce privește rata generală a şomajului, situația României este sensibil mai puțin gravă decât a mediei UE (7,5% comparativ cu media de 11%), potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică, în segmentul de vârsta 18-25, șomajul a atins nivelul de 23, 9%. Astfel, la aproape 5 ani de la debutul crizei economice, discutăm, parafrazându-l pe Hemingway care se referea la victimele colaterale ale unor conflagrații, de o “generație pierdută” a crizei.
Sesizând drept constantă istorică rolul pe care tinerii formați în universitățile de elită din străinătate l-au avut în a iniția schimbări sistemice, Partidul Conservator își propune să vină în sprijinul acestora. Pe fondul preocupărilor intense la nivel european pentru crearea unor infrastructuri ce au drept scop integrarea profesională a tinerilor, a programelor cu aceleași obiective instrumentate prin Fondul Social European şi Banca Europeană de Investiţii, devine fundamentală pregătirea tinerilor în general și a tinerilor cu studii în străinătate în particular pentru o viața activă pe piața muncii. Mai mult decât atât, e fundamentală pregătirea societății și a angajatorilor pentru a-i primi pe acești tineri și a le oferi șansa să își convertească competențele dobândite în universitățile din Londra, Paris sau Tokyo, de pildă, în posibilități profesionale reale.
În următoarele luni Partidul Conservator va organiza două mese rotunde (13 august și 3 septembrie) dedicate problemelor de sistem cu care România se confruntă în recuperarea elitei sale formate peste hotare, încercând să implice în dezbateri atât tineri studenți și absolvenți cât și profesori, reprezentanți ai Ministerului Muncii sau Educației, parlamentari.
Obiectivul celor trei dezbateri va fi formularea unei strategii și a unor propuneri legislative menite să răspundă cu soluții eficiente problemelor identificate.

Ovidiu Raeţchi: Partidul Conservator are nevoie de o dezbatere ideologică serioasă

Pe de altă parte, deputatul conservator Ovidiu Raeţchi, purtător de cuvânt al Grupului Conservator din Camera Deputaţilor, a declarat:

“Apropierea alegerilor euro-parlamentare trebuie să genereze o dezbatere extrem de serioasă privind identitatea europeană a conservatorismului românesc. Salut, în acest sens, ideea liderului conservator din UK, Ştefan Spălăţelu, de a ne propune aderarea la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni ca expresie a nevoii de dialog din partid. Cred că ar trebui să-i ascultăm şi pe cei care văd Partidul Conservator alături de popularii sau liberalii europeni. Aparent, e greu de luat în calcul o continuare alături de grupul socialist – la care am avut acces datorită alianţei electorale cu PSD – pentru că valorile politice comune sunt reduse. Candidatura pe liste proprii, care este o certitudine, solicită aşadar şi o poziţionare coerentă cu propria structură doctrinară, care este în mod categoric una de centru-drepta. Partidul Conservator nu poate fi decât continuatorul firesc al conservatorismului clasic românesc, care a edificat statul modern român.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.