Dezbatere – Sectorul energetic din România: navigăm fără o țintă?

Asociația Ține de Noi împreună cu Fundația Hanns Seidel – România și Romania Energy Center vă adresează invitația de a participa la o conferință axată pe dezbaterea problemelor din sectorul energetic românesc.

În acest an, România deține președinția Conferinței Cartei Energiei. Anul viitor, România va prelua pentru prima dată președinția Consiliului UE. Responsabilitățile regionale și europene ale României sunt în creștere. Cu toate acestea, la doi ani după ce România a prezentat o nouă strategie energetică, nu există încă un document valabil în vigoare, ci doar un proiect. Înainte ca cerneala din textul din 2016 să fi fost uscată, a fost înființat un alt grup de lucru în cadrul Ministerului Energetic pentru ajustarea și actualizarea prognozei și documentului elaborat sub conducerea anterioară a ministerului (Ordinul Ministerului Energiei nr.473 / 15.06.2017, actualizat prin ordinul 543 din 25.07.2017, și actualizat ulterior prin ordinul nr.309 din 29.02.2018).

Între timp, pachetul „Energia curată pentru toți europenii”, propus de Comisia Europeană în noiembrie 2016, stipula că statele membre ale UE trebuie să elaboreze, până în ianuarie 2019, planuri naționale energetice și climatice integrate (INECP) pentru perioada 2021-2030. Conform Regulamentului Uniunii Energiei, statele membre trebuiau să producă primele astfel de proiecte de planuri naționale până la 1 ianuarie 2018. Nu a existat nicio declarație publică a actualului ministru al energiei cu privire la acest subiect.

Astfel, nu numai că efortul național al României din anul 2016 de a stabili un curs pentru acest sector a rămas într-un fel de limită instituțională (trimisă spre aprobare Ministerului Mediului la începutul anului 2017 și, în același timp, revizuită de un nou grup de lucru în cadrul Ministerul Energetic din iulie 2017), dar a trebuit să fie îmbinat și cu strategia de mediu a României și prezentat Comisiei Europene pentru previzualizare până la 1 ianuarie 2018. Am văzut puține comunicări publice despre acest aspect din partea ministerului în acest an.

Prin urmare, apare o întrebare legitimă: navigația fără hartă, cum afectează sectorul energetic?

Evenimentul urmărește să ia pulsul:
 Ce este nou, ce se întâmplă bine și ce nu, modul în care companiile desfășoară o afacere într-un mediu marcat de incertitudine?
 Care sunt cele mai recente proiecte privind energia nucleară, energie electrică și gaze naturale și politica energetică? În general, care sunt actualizările (bune și rele) celor mai importante proiecte ale României?
 Care sunt poveștile de succes?
 Care sunt zonele care au cunoscut o deteriorare semnificativă?
 Care sunt cele mai mari obstacole pentru producătorii de energie?
 Care sunt cele mai mari probleme pentru consumatori?
 A fost îmbunătățită sau deteriorată gestionarea întreprinderilor de stat în ultimii doi ani?
 Cum se descurcă România în ceea ce privește cooperarea regională în domeniul energiei?

Dezbaterea va reprezenta o bună oportunitate de a lua o privire asupra ultimelor tendințe, așteptări, percepții, dificultăți și progrese, precum și pentru a efectua o verificare de realitate necesară.

În cele din urmă, întrebarea pe care încercăm să o răspundem este: cum părțile interesate din sectorul energetic românesc nu se îndreaptă către nicio strategie națională și aspecte practice ale economiei reale?

Evenimentul se desfășoară pe data de 26 septembrie 2018, Hotel Capitol, Calea Victoriei nr. 29, ora 14:00

Speakeri:

Eugenia Gusilov (ROEC) – moderator
Teodor Chirica (Foratom)
Carmen Neagu (Energobit) – tbc
Ion Lungu (CEZ) – tbc
Razvan Orasanu (ATN)
Otilia Nutu  (EFOR)
Valentina Ivan (EnerCap)
Transelectrica representative – tbc

Confirmări: office@tinedenoi.ro
Asociația “Ține de Noi” este o organizație nouă care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Obiectivul principal este de a crea în jurul acestei organizații un adevarat laborator de idei orientate spre societate și un nucleu pentru politici publice viitoare. Promovăm valorile democratice și euro – atlantice ca o șansă pentru modernizarea României.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.