Dezbatere – Sustenabilitatea sistemului de pensii din România

Asociația „Ține de Noi”, împreună cu Fundația Hanns Seidel – România, vă adresează invitația de a participa la o dezbatere asupra sustenabilității sistemului de pensii din România.
Evenimentul se va desfășura la București pe data de 4 octombrie la Sediul Asociației “Ține de Noi”, strada Făinari, nr. 45A, sector 2, București, începând cu ora 14:00.

Dezbaterile asupra pensiilor abundă în întreaga Uniune Europeană. Având în vedere creșterea speranței de viață și scăderea ratei natalității, multe țări au fost forțate fie să reducă beneficiile acordate pensionarilor, fie să schimbe vârsta la care se pot retrage cetățenii. În plus, recenta criză financiară internațională a adus mai multă presiune asupra fondurilor publice de pensii, dat fiind că de multe ori guvernele au fost forțate să ia împrumuturi doar pentru a-și menține capacitatea de a plăti pentru beneficiile actuale.

De asemenea, modificările legislative referitor la majorările promise pensionarilor  – cu precădere din 2021 precum și dezechilibrele anuale înregistrate în sistem au adus în discuție soarta pe termen lung atât a actualului sistem public de pensii (pilonul I) cât și forma actuală de organizare a sistemului public administrat privat (pilonul II).

Analiștii politici și economici au avertizat că situația pensiilor devine nesustenabilă din punct de vedere demografic și bugetar, dar majorarea pensiilor a devenit un motor electoral evident. De aceea, este necesară o debatere pe tema sustenabilității sistemului de pensii care va afecta, cu siguranță, nu numai beneficiarii actuali de pensii, ci și generațiile viitoare, adică actualii salariați – contributori (viitori pensionari și ei).

Moderator: Răzvan Orășanu – Președinte Asociația „Ține de Noi”

Speakeri:

Doina Pârcălabu (confirmat), fostă șefă a Casei de Pensii
Mircea Oancea, fost vicepreședinte, Comisia pentru Supravegherea Pensiilor Private (confirmat)
Mihai Șeitan (tbc),  ex- Ministru al Muncii
Mariana Câmpeanu (confirmat), ex- Ministru al Muncii
Dumitru Cojanu (confirmat), Președinte Federația Pensionarilor
Adrian Bența, analist economic (confirmat)

Sesiune de întrebări și răspunsuri la final dupa prezentarile initiale, 45 de minute.

Confirmări: office@tinedenoi.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.