Dialog public cu Vintilă Mihăilescu și Sorin Antohi, la Casa Filipescu-Cesianu

Muzeul Municipiului București vă invită duminică, 2 iulie 2017, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), la un dialog public cu tema ”De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism”, susținut de Vintilă Mihăilescu și Sorin Antohi.

”În cartea „Schimbarea la față a României”, Cioran scria: “Dacă nu vom avea atâta tărie și atât orgoliu pentru a ne reface din sâmbure existența, în zadar mai facem teoria României.” Între timp, am învățat (sau ar fi trebuit să învățăm) că noțiuni complexe ca România și românii trebuie să fie mai riguros (și poate mai senin) plasate între astfel și altfel (cu alte cuvinte: între tautologie și paradox), între utopie și apocalipsă, între “sentiment tragic” și deriziune.

E tocmai ceea ce a întreprins Vintilă Mihăilescu prin opera lui savantă, publicistică, educativă și civică. Cel mai recent, prin volumul colectiv coordonat de el la Polirom în 2017, „De ce este România astfel? Avatatrurile excepționalismului românesc”.
De la acest volum începe și dialogul nostru public”. Sorin Antohi

Idei în Agora

Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume — care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog viu și deschis între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite.

Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Detalii despre evenimentele organizate de Muzeul Municipiului București: https://www.muzeulbucurestiului.ro/evenimente.html

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.