Dialog româno-chinez la Primăria sectorului 2

Primarul Neculai Onţanu a fost luni, 29 aprilie, gazda unei delegaţii a Districtului Dongcheng din Beijing – Republica Populară Chineză – condusă de Domnul Viceprimar Xu Xi – aflată la finalul unei vizite oficiale în ţara noastră.Oaspeţii chinezi au discutat cu omologii români despre importanţa înfrăţirii dintre Primăria Sectorului 2 şi Districtul Dongcheng, pe parcursul dialogului fiind abordate subiecte referitoare la:

·modalitatea de protejare şi dezvoltare a oraşului vechi,
·modul de protejare a culturii în România,
·modalitatea de creştere a nivelului de trai al populaţiei.
Din delegaţia română au făcut parte, alături de primarul Neculai Onţanu, următorii:Radu Boroianu – Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Iulian Aldea, consilier al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Vasile Gabriel Niţă – Director General NIRO INVESTMENT Group, Ilie Ionel Ciuclea – Director General S.C. SUPERCOM S.A, Mariana Georgescu – Directorul Direcţiei Calitate, Comunicare şi Relaţii Internaţionale, Ruxandra Garofeanu – Consilier Artistic al Primarului Sectorului 2, Isabela Hurjui – Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Viorel Ioviţu – Directorul Centrului Cultural „Mihai Eminescu”.
În discursul adresat înalţilor oaspeţi chinezi, primarul Neculai Onţanu a făcut un scurt istoric al relaţiilor de colaborare şi prietenie dintre cele două ţări, declarând: „Mă bucur foarte tare că ne sunteţi oaspeţi şi că odată cu vizitadumneavoastră în România facem un pas în plus în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor de bună prietenie şi colaborare pe care le-am statornicit între sectoarele noastre, încă din anul 2007. Atunci am semnat împreună cu domnul Primar Niu Qingshan un Protocol.

Anterior, în perioada 22-27 aprilie,  Primarul Neculai Onţanu a fost prezent intr-o vizita oficiala in Republica Populară Chineză.
Cu acest prilej, în perioada 22-23 aprilie, edilul sectorului 2, in calitatea sa de Secretar General al UNPR, a participat la lucrarile Forumului la nivel inalt al partidelor politice China-Europa, care a avut loc in orasul Suzhou din Republica Populara Chineza. Din partea chineza au participat domnul Li Yu Shan, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, viceministri, peste 100 de importanti specialisti de la diferite nivele ale Guvernului chinez.
Tema principala a dezbaterilor celei de-a patra editii a Forumului economic, a fost Promovarea reciproc avantajoasa a unor noi oportunitati in relatia China-Europa. In cadrul Forumului s-au desfasurat o serie de dezbateri pe teme de interes pentru raporturile dintre China si Europa, respectiv dintre China si Romania si anume:
–  dezvoltarea colaborarii mutuale dintre China si Europa;
– rolul dezvoltarii pasnice a Chinei si cooperarea diplomatica dintre China si Europa in domeniul afacerilor externe;
– noile obiective de dezvoltare  ale Chinei si fundamentele cooperarii intre China si Europa.
Dezbaterile au cuprins si o sesiune dedicata dialogului dintre China si Europa din perspectiva tinerilor lideri. Succesul economic inregistrat de Republica Populara Chineza reprezinta un reper si o sursa importanta de oportunitati pentru cooperarea economica intre Europa si China. In cadrul intalnirilor cu inaltii oficiali chinezi, delegatia Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei a sustinut intarirea legaturilor dintre China si Romania prin atragerea de investitii chineze in tara noastra si stimularea exportului de produse romanesti pe piata chineza. Din partea partidelor politice din Romania au participat domnii: Andrei Dolineaschi din partea PSD, Ovidiu Silaghi vicepresedinte al PNL, Lazlo Borbely din partea UDMR si deputatul Nicolae Vasilescu presedintele Casei de prietenie Romania- China.
Totodată, în zilele de 24 – 27 aprilie, primarul Neculai Onţanu a facut o vizita oficiala la invitaţia primarului He Meihua in orasul Yiwu, care este cel mai mare centru logistic pentru activitatea de comert exterior al Chinei. Cu acest prilej cei doi primari au negociat încheierea unui acord de colaborare între cele două primării, cu următoarele obiective:
1. Promovarea şi extinderea relaţiilor de prietenie dintre cele două părţi care convin să primească vizite ale  delegaţiilor oficiale reciproce;
Promovarea schimburilor reciproce în domeniul economiei, culturii, educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei;
Dezvoltarea şi promovarea cooperări la nivelul comerţului, investiţiilor şi industriei.
Promovarea dezvoltării turismului de ambele ţări.
Schimburi de delegatii de elevi care sa faca vizite reciproce in Romania si China.
Cei doi primari au convenit ca in lunile mai si iunie, la Bucuresti, să soseasca doua delegatii importante de oameni de afaceri chinezi care sa se intalneasca cu oameni de afaceri romani pentru a explora promovarea la targurile internationale de la Yiwu, in conditii avantajoase, a unor produse de brand romanesti, iar la sfarsitul lunii iunie delegatia care va veni la Bucuresti va fi condusa chiar de primarul orasului Yiwu.
Dupa obtinerea avizelor legale de catre cele doua autoritati locale, Protocolul de colaborare dintre Sectorul 2 al Municipiului Bucuresti si orasul Yiwu va fi semnat la Bucuresti in data de 26 iunie a.c.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.