Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Diminuarea fondurilor de la Uniunea Europeană ar putea afecta ratingul țărilor din Europa Centrală și de Est

Publicat: marți, 01 august 2017

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), fondurile structurale și de investiții către Europa Centrală și de Est (CEE), în cadrul noului ciclu bugetar UE care începe în 2021, vor fi cu siguranță mai mici și în plus vor fi însoțite de unele condiții, ceea ce ar putea afecta ratingul țărilor din CEE, a apreciat luni agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings.

În ultimul deceniu, țările din CEE, mai ales cele din grupul de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), au beneficiat de pe urma fondurilor structurale și de investiții venite de la UE. Aceste fonduri au ajutat regiunea să facă față destul de bune crizei financiare globale și de asemenea au sprijinit creșterea economică în CEE, contribuind la construcția infrastructurii și la ridicarea standardului de viață.

Dacă transferurile se vor reduce, acesta ar putea pune presiuni pe termen lung asupra bugetelor, ca urmare a nevoii de investiții semnificative în infrastructură, ceea ce ar provoca o dezechilibrare a balanței fiscale și în cele din urmă creșterea împrumuturilor guvernamentale și a datoriei publice.

„Ca urmare, creșterea economică potențială ar putea să se diminueze pe termen mediu, întârziind și mai mult convergența veniturilor și pe cale de consecință creșterea ratingurilor, în special dacă guvernele din regiune vor prefera să nu respecte condițiile asociate cu granturile de la UE”, a declarat analistul S&P Global Ratings, Felix Winnekens.

Chiar dacă se așteaptă ca ritmul de creștere în CEE să fie superior celui înregistrat pe ansamblu de Uniunea Europeană în următorii patru ani, 2,9% în medie pe an pentru CEE față de 2,3% pentru UE-28, analiștii S&P avertizează că ritmul mediu de creștere în regiunea CEE va încetini la 2,7% în 2020, de la aproximativ 3% în 2017.

Pentru a stimula procesul de convergență a veniturilor va fi nevoie de o creștere semnificativ mai puternică decât în restul Europei. Cu toate acestea, mai mulți factori vor frâna creșterea potențială în regiunea CEE, susțin analiștii S&P. În timp ce ritmul de creștere a productivității în regiune a încetinit, factorii demografici vor începe și ei să afecteze creșterea economică în următorii ani.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=83855

Publicat de la data aug. 1 2017. Categorii ECONOMIC, FINANȚE - BĂNCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

18 august 2019, 4:55
 

N
Senin
15°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 76%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:22
Apus: 20:17
Prognoza 19 august 2019
Zi
 

NE
Predominant însorit
32°C
Vânt: 7 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
16°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 224.701 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team